Предложението ви е несериозно и звучи като подигравка, по-нелепо, неграмотно

...
Предложението ви е несериозно и звучи като подигравка, по-нелепо, неграмотно
Коментари Харесай

Гьоков към управляващите: Хората не ви вярват!

„ Предложението ви е несериозно и звучи като насмешка, по-нелепо, необразовано и по-зле дефинирано предложение не съм виждал. Народното събрание да утвърждава съглашение сред Министерски съвет и синдикати, най-малкото, не е в духа на наредбите на Конституцията. Има няколко решения на Народното събрание, които Министерски съвет не извършва и не дава отговор за какво не го прави. А през днешния ден предлага някакво измислено съглашение, което даже не е подписано от всички и цели само да подсигурява разпределението сред милиардния къс, приближаващ от Европа на обръчите от компании на ръководещите “.

Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков от парламентарната естрада.

Той беше безапелационен: „ Исканията на миньори и енергетици са сменени и стои въпросът дали техните водачи са взели участие в писането на това тъй наречените съглашение или текстовете са им натрапени от некоалицията след 7 часа съвещание. Аз бях измежду протестиращите на няколко места от блокадите, в това число и нощес – хората там не схващат какво, в тяхна изгода и в интерес на националната енергийна сигурност, вършиме с това съглашение “, уточни Георги Гьоков и добави: „ Спомняте ли си митингът отпреди 2 седмици? Обещания, обещания и в следствие - кучетата си лаят, керванът си върви. Министерски съвет внесе некоригирани Териториални проекти за обективен преход в Европейска комисия. И през днешния ден ще е същото. Тотално разминаване в позициите сред ръководещи и протестиращи, никакъв прогрес “.

Социалистът прикани: „ Министър ръководителят да отговори за какво и това държавно управление не извършва решението на Народно събрание от 31 януари 2020 година за отбрана на въглищните централи, което ги задължава да не поемат задължения за закриване на въглищни централи и решението от 12 януари 2023 година с което българският парламент още веднъж отбрани въглищните централи и българската енергетика и задължи Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част „ Енергетика “. Всичко друго е измама “, съобщи Георги Гьоков.

В коментара си той изключи точки 3, 4 и 5 като въпреки всичко допустими, макар, че по думите му, може да се приказва доста за тяхната уместност. Но разкритикува останалите: „ Т.1 – с изключение на обърканото ревю и потреблението на термини, които и енергийните специалисти не схващат, то навежда на съществени подозрения: Как продължавате някаква процедура която не е почнала? Имам поради въвеждането на механизма за потенциал. Ако сте почнали нещо такова, кажете го до каква степен сте стигнали – не на мен, на протестиращите го кажете “, обърна се към ръководещите социалистът.

По думите му в Т. 2 няма нищо ново, а Т. 6 не дава никакво решение. „ Решението е едно и то е препоръчано от Българска социалистическа партия. Към него изрично се причислиха от групите на „ Възраждане “ и Има Такъв Народ. Сравнете нашето предложение с 6-те претенции на протестиращите енергетици, миньори и синдикатите, които през вчерашния ден те формулираха. Съвпадение съвсем на 100 % “, акцентира националният представител от Българска социалистическа партия.

Той прикани ръководещите да не спекулират с това, че въглищните централи, изключително тези в комплекса на Марица-изток са неефективни и замърсяващи предприятия. „ С поддръжката на страната, когато тя е имала благоразумието да реагира съответно, а не както в този момент, са се отнасяли напълно отговорно с дейности против замърсяването и са влагали милиарди левове в това “, акцентира Георги Гьоков и даде образци с Топлоелектрическа централа 2 и зададе въпрос: „ Защо до момента страната не обезпечи запас за научно решение на проблемите с улавянето, съхраняването и потреблението на въглеродния диоксид, а в този момент бърза да поставя кръст на въглищните централи. Е, срамежливо и неглижиращо в точка 6 от съглашението е записано нещо по този мотив “.

„ Ако няма воля на държавното управление да договаря обезпечаване на механизъм за потенциал на въглищните централи като сериозна инфраструктура на енергийната система на страната – е ясно какво ще реши пазарът, на който, съгласно думите на министър-председателя, оставяме въглищните централи. Нелоялната търговия с въглеродни излъчвания, които се продават на борсата във Англия и се спекулира с тях от страна на банки и хедж фондове - цената им прави непродаваема силата, създавана от въглищните централи и ги прави неконкурентни на енергийния пазар “, съобщи Георги Гьоков.

Той акцентира, че в частта от съглашението, с която е трябвало да се подсигурява запазването на енергийните мощности на въглищните централи в действителност е дефинирано, че Министерски съвет се ангажира да организира договаряния с Европейска комисия, а не се ангажира да резервира мощностите. „ Питам – по какъв начин това кореспондира с двете решения на Народно събрание, които не бяха изпълнени досега?%, реагира социалистът.

„ Хората не ви схващат, те не получават гаранции за работните си места, те не схващат уговорките, които поемате към тях и дали въобще има такива. Те схващат, че желаете да загробите 70-80 милиарда, заложени в комплекса, с цел да може да откраднете едни 3-4 милиарда, условно идващи от Европа. Никой не вижда гаранция за българската енергетика, идваща от това ваше съглашение. Казвам „ ваше “, тъй като не съм сигурен, че то се приема от хората, които стачкуват, от партиите отвън ръководството, от специалистите “, обърна се към ръководещите Гьоков и заключи: „ Нищо положително не чака българската енергетика и българската страна с такова ръководство “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР