- Предложението на Слави Трифонов да направим сделка със САЩ

...
- Предложението на Слави Трифонов да направим сделка със САЩ
Коментари Харесай

Доц. д-р Спас Ташев: САЩ трябва да осъзнаят, че Скопие е тро...

- Предложението на Слави Трифонов да създадем договорка със Съединени американски щати и Европейски Съюз за Северна Македония провокира разнобой в ръководещата коалиция. Скопие може ли да се възползва от това?

- Те виждат този безпорядък и разчитат на него. Търсят пробойни и даже работят интензивно за появяването на такива. Неопитността на едни политици, не знам по какъв начин другояче да се изразя във връзка с този пост на Слави Трифонов, приказва, че обществото ни би трябвало да извърви още дълъг път по отстояването на националния ни интерес. В първия миг аз поясних неговата позиция като някакъв контрапункт на американското предпочитание Северна Македония да стане непременно член на Европейския съюз. Тоест, вие желаете те да са членове, а ние желаеме да отпаднат визите. Но от ден на ден в самото общество се пояснява, че това е някаква договорка, което на фона на други тревожни сигнали, които идват - че представител на българското държавно управление е бил в Скопие (Весела Чернева - б. р.), а това е необявена на никое място аудиенция, и е договарял някакъв „ сепаративен мир “, т.е. България да отстъпи от крайните си претенции, с цел да бъде пуснато Скопие, демонстрира, че има някаква координация.

Сегашното държавно управление си отива, в случай че клекне за Северна Македония

Румен Радев е основна фигура за отстояване на националния интерес във връзка с РСМ

България сбърка, като възприе курса за бърза интеграция на Западните Балкани



- Доц. Ташев, Министерството на външните работи удостовери за визитата на Весела Чернева в Скопие едвам след медийно питане. Вие по какъв начин разбрахте преди този момент за тази загадка дипломация?

- Обадиха се наши хора от Скопие. И това по никакъв начин не ме изненадва на фона на изявлението на Слави Трифонов да създадем договорка със Съединени американски щати и Европейски Съюз. Очевидно това, което става, се прикрива от българската общност. Вече има реакции от другите партии в четворната ръководеща коалиция, които не одобряват по този начин дефинираното обръщение на Слави Трифонов. Надявам се, че и той ще премисли позицията си. Този наш представител, който е бил в Скопие, е някогашен върховен кадър на ГЕРБ. От една страна, „ Продължаваме промяната “ настояват, че ще махнат всички от тази партия, а в това време употребяват хората от ГЕРБ, когато им е преференциално, което демонстрира цялостна непоследователност.

- Македонските политици повтарят един след различен, че до 6 месеца казусът с България ще бъде организиран. Защо нашето държавно управление мълчи?

- Те считат, че нещата ще се решат като с Гърция - няколко месеца договаряния и се подписа контракт за промяна на името. България обаче е сложила 6 условия, като акцентът в тях е вписването на българите в Конституцията на РСМ. Другите условия са промяна в просветителната система - унищожаване на езика на омразата, развиване на инфраструктурни планове. Скопие не прави нищо по тези насоки. Разковничето ще бъде на 10 януари, когато ще бъде съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност, където ще бъде разисквана на най-високо равнище политиката ни към Скопие. Допускам, че е допустимо да има конфликт на двете течения - на тези, които желаят България да капитулира, и на тези, които желаят да продължи своята твърда линия. На този стадий президентът Румен Радев е основна фигура във връзка с отстояването на националния интерес към Скопие. Всяко оттегляне от наложеното от нас несъгласие приказва за уязвимост.

- Защо американците толкоз мощно желаят Република Северна Македония да влезе в Евросъюза?

- Някои от европейските политици са озадачени от обстоятелството, че част от българските политици сега обслужват по-скоро американски, а не европейските ползи. Възниква въпросът България член на някакъв американски съюз ли е, или на Европейски Съюз! Въпреки че има 100-дневна приемливост и изчакване да се види какъв курс ще поемем, виждаме един разбалансиран външнополитически курс, като акцентът е отвъд океана.

- Европейският интерес не съответствува ли в тази ситуация с американския?

- Няма обединен европейски интерес за Северна Македония. България сама възприе този неверен курс за бърза интеграция на Западните Балкани. Трябва да признаем, че акцентът за това бе подложен по време на българското европредседателство. Оттук нататък духът е изтърван от бутилката и ще ни бъде доста мъчно да го върнем. Още преди 3 години имаше три доста скептични във връзка с евроинтеграцията на Западните Балкани страни - Дания, Холандия и Франция. Сега по време на председателството на Франция се видя, че тя не планува някаква съответна демонстрация във връзка с този регион. На този стадий напън от Европа не би трябвало да чакаме. Нашият президент беседва с Ангела Меркел, мисля, че и с новия канцлер Олаф Шолц ще откри общ език. Радев беседва и с Макрон. Мисля, че френският президент доста добре разбра на какво се основава българската позиция. Ние не се основаваме единствено на исторически обстоятелства, както постъпи Гърция, само че с изключение на разногласията за средновековната и новата история, имаме доста други настоящи проблеми. И измежду тях най към този момент - правата на индивида, поставяйки акцент върху този геноцид, който се организира върху българите в РСМ. На равнище американски политици аз не съм видял те да имат сериозно отношение за разбирането на България за РСВ. Оттук нататък казусът идва с по този начин наречените американски специалисти - някои от тях позволявам, че са обработени лобистки от Скопие, той като равнището им е много ниско и доводите им са извънредно обикновени. Те считат, че посредством евроинтеграцията на Скопие в Европейски Съюз щяло да се пресече съветското въздействие в този район. Аз разбирам устрема на Вашингтон в това отношение, България има същия интерес, тъй като македонизмът като артикул е резултат на сръбско-руското взаимоотношение. Има една постюгославска каста, която разреши на Белград да изплува по време на ембаргото. Не би трябвало да позволяваме нереформирано Скопие да стане член на Европейски Съюз, защото това ще бъде троянският кон на Белград и на Москва, който към този момент е в НАТО. Само през последните 2 години има няколко фрапантни случая, когато алиансът отхвърля да даде документи за класифицирана информация на представители на министерството на защитата на РСМ и ги уличава във връзки с Белград.

- Говорил съм с политолози, които доста самоуверено заявяваха преди изборите, че „ от тематиката Македония никой не се интересува “. Така ли е в реалност?

- Правени са няколко изследвания, в това число едно, което преди малко е инициирано от една от огромните малките екрани, че към 80% от българските жители поддържат твърдата политика във връзка с Северна Македония и тази тематика ги вълнува. Те считат, че нашето достолепие и национални ползи са по-висши, в сравнение с някакви визи. Смятам, че ще бъде политическо самоубийство, в случай че някой тръгне да сменя фрапантно българската политика в това отношение. Ако това държавно управление желае да има къс живот, да клекне пред Македония. Българският народ доста години е търпял унижения на тематика „ Македония “ и няма да допусне ново.

- Андрей Райчев сподели, че България е мощната страна със мощната стопанска система и въобще не е в позицията да <210> се извиват ръцете от дребна и слаба страна като Северна Македония. Съгласен ли сте с това?

- България е в мощната позиция и не разбирам само пасивното ни държание, при съществуването на толкоз доста причини. Виждаме по какъв начин самите организации на българите в Северна Македония роптаят против тази бездейност. Свидетел съм по какъв начин предходната година бяха изпращани десетки изложби до непознатите посолства в Скопие, в които българите настояват, че са обект на дискриминация. На тези хора би трябвало да се даде опция да показват даже на равнище европейски парламент и на разнообразни конгреси за правата на индивида своята позиция. Българите там са репресирани и маргинализирани - те нямат тази институционална мощност да получат поддръжка и да тръгнат напред. 5% от популацията на РСВ са получили български паспорти, т.е. най-малко толкоз там намерено заявяват своя български генезис. Те са задоволително доста, с цел да бъдат включени в конституцията, както ние желаеме. Това значи и 5% от държавните постове да бъдат заети от тези българи. Там има квотен принцип.

- Ако желаеме българска квота във властта на РСМ, това няма ли да ни сблъска с албанците?

- Има доста рационални албанци измежду политическите водачи, които ни споделят, че България би трябвало да си даде сметка, че когато води спор със Скопие, тя води спор с Белград. Зад всичко това стоят ползите на Сърбия. Нашият интерес е Скопие да е член на Европейски Съюз, само че с значимото допълнение - то да е скъсало с тези югославски зависимости. Ако ние се огънем, разрешаваме този проблем да бъде вкаран на европейско равнище, който ще ни сътвори големи усложнения.

- Трябва ли да има развой на деюгославизация в Скопие, по този начин, както след войната имаше денацификация в Германия?

- Няма документ в Северна Македония, който да подлага на критика комунистическото югославско минало. В България имаме декларация от Народното събрание, която осъжда комунизма. И тя е подкрепена даже от Българска социалистическа партия. Такова нещо в Скопие няма. Те и сега имат учебни заведения, които носят името на Тито, величаят него и цялата тази плеяда от агресори и репресивни дейци, които са мачкали българите.

Доц. доктор Спас Ташев се занимава със статистика и демография към Българска академия на науките. Завършил е Дипломатическия институт при Министерство на външните работи. Основател е и пръв шеф на Културно-информационния център на Република България в Скопие и някогашен заместник-председател на Държавната организация за българите в чужбина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР