Предложението на образователното министерство за по-ранно начало на учебната година

...
Предложението на образователното министерство за по-ранно начало на учебната година
Коментари Харесай

Аз детето си преди 15 септември на училище няма да пусна

Предложението на просветителното министерство за по-ранно начало на образователната година провокира подобен отпор, че измести, въпреки и за малко, фокуса от некадърните политици, коронавирус измамата и 40-те лева помощ за бежанците от Украйна. Все отново цената на олиото няма да може, в случай че съдим по апокалиптичните фрагменти от хипермаркетите.

Вероятно за създателите на предлагането - МОН, това не е изненада. Не за пръв път се прокарват " нововъведения " в образованието и не за пръв път ги оплюват.

Все отново крачката е дръзка, протягат ръка на най-милото - ваканциите.

В много обстоен и онагледен с таблици текст от министерството изясняват за какво е належащо по-ранното начало на образователната година - българчетата учат по-малко от другите европейчетата и почиват повече. В това съгласно МОН е повода за срамните резултати, които ни слагат на последните места във интернационалните класификации по всевъзможен тип просветеност.

Веднага с лансирането на концепцията, просветителни синдикати, родители и възпитаници се оповестиха изрично срещу. От профсъюз " Образование " към " Подкрепа " даже цитираха анкета, съгласно която над 90% от всички, които биха били наранени от измененията, са срещу. Нещо повече, оттова показаха исторически обстоятелства, съгласно които сходни извършения са правени и през 50-те години на предишния век, с цел да сме в синхрон със руската образователна година, която е започвала на 1 септември, само че след интервал на страдания и дискомфорт още веднъж сме се върнали към очевидно най-подходящата за страната ни дата - 15.

Защо учениците са срещу е ясно и няма потребност от разбори.

Защо учителите са срещу също е ясно, само че въпреки всичко тъкмо от техните среди се появиха отзиви, които са задоволително добре аргументирани против измененията.

Според общото мнение на педагозите по брой образователни дни България е по-скоро в златната среда, а не измежду най-пестеливите. Аргументът, че за 7 или 9 дни може да бъде наваксано пропуснатото по време на онлайн образованието, те считат за неоснователен, да не кажем комичен. Обяснението, че намаляването на ваканцията ще даде опция за повече ваканции възприемат като оксиморон.

Оказва се, че срещу ранното начало на образователната година е даже климатът в страната. Според данните най-рано (началото на август) стартират образователната година във Финландия и Дания, където климатът е много по-хладен. У нас по това време е немислимо да се допуска, че някой може интензивно да учи на 30-градусов зной, какъвто не е изключен при започване на септември. Според представители на сектора в множеството южни страни образователната година стартира в средата на септември, което очевидно не е инцидентно. Казаното обезсмисля риторичния въпрос на министър Денков - кое е по-важно - септемврийското море или образованието. Без да навлизаме в детайлности за какво всеобща част от българското население почива не през август, когато цените на почивките удрят тавана, а през септември.

Друг мотив на учителите е, че моментът за сходни нововъведения е несъответствуващ, защото от началото на пандемията системата е подложена на непрекъснати промени, което е довело до претоварване на педагозите и неспособност да се организира съответен образователен развой.

Не оказва помощ и неотдавна приключилата промяна в бранша с навлизането на нови образователни стратегии и профилирана подготовка, които въпреки всичко са в изпитателен период и с неразбираема успеваемост. Новости има и при зрелостните изпити, които трансформират формата си.

Голяма част от учителите считат, че не броят образователни дни, а успеваемостта на образованието и модернизирането на образователните стратегии са по-неотложните задания. Според тях съществени проблеми има с финансирането на учебните заведения и неналичието на действителни санкции за отсъствия, нарушена дисциплинираност и експанзия. И делегираните бюджети не престават да бъдат бодил в очите им. Затова дебатът за ранно начало на образователната година за тях е неправилен.

МОН надали са предполагали, само че предлагането им докара до небивала консолидация на мненията сред учители и родители.

Последните също са изрично срещу. Благославяйки " безплатното обучение ", поради което са принудени да попълнят дефицити с N на брой извънкласни занимания, школи, курсове и частни уроци, те надалеч не споделят мнението на МОН, че децата им не учат задоволително. Напротив съгласно родителите учениците даже са претрупани с учене - поради занималните, компенсиращата извънучебна подготовка и многото домашни, които в други страни не са традиция.

Фокусът съгласно множеството родители би трябвало да бъде върху това не какъв брой часа, а какво ще учат децата им, които явно не са изключително стимулирани да се образоват в учебните заведения ни.

" Неграмотността на учениците в този момент се дължи точно на безумните учебници с несъответстващо поднесен материал. "

" Ученето е неравномерно разпределено. Децата ни имат интервали на свръх натоварване и такива, в които напряко си затъпяват от нищоправене. "

" Заетостта на дребните е от 8 и 10 сутринта до 17:00 следобяд. Много време - малко КПД. "

" Не знам дали българските възпитаници учат минимум в Европа, само че несъмнено учат най-вече непотребни неща и по най-неефективен метод. "

" А нещо за успеваемостта на образованието? Нещо за модернизиране на образованието, което да се приближава до света на новото потомство? "

" 80% от ученето на бг учениците се случва отвън учебно заведение. Съответно е по-добре да имат по-малко часове в учебно заведение, че да могат да вървят на частни уроци, спорт, езици и други неща, които учебното заведение не им обезпечава като качество "

Такива част са мненията на родители, споделени в обществената мрежа.

Фокусът, несъмнено, е върху успеваемостта на образователния развой.

В тази посока МОН разгласи проверка на образователното наличие, съвсем по едно и също време с предлагането за по-ранен старт на образователната година. Според анонса на МОН в нея ще вземат присъединяване над 170 експерти от цялата страна. Ще се образуват два типа групи - учители, методици и психолози ще проучват образователните стратегии,

Друга огромна група учители, излъчени от синдикалните организации и работодателите, от РУО ще четат учебници и ще преценят до каква степен образователните стратегии са намерили отражение в наличието им.

Междувременно социологическа организация ще интервюира учители, родители и възпитаници.

Докато текат анкетите на организацията, анонимна онлайн анкета ще върви измежду учениците от 3 до 10 клас в цялата страна. В нея те ще правят оценка какъв брой комплициран е образователният материал по предмети, дали има задоволително време за затвърждаване на новия материал и до каква степен това, което учат, ще им е потребно в живота; дали учителите им употребяват модерни способи на преподаване. Анкетата е анонимна и ще продължи до края на април.

Отсега можем да предположим какъв ще е триумфът на онлайн анкетата и какъв брой съществено ще бъде възприета измежду деца, поради, че даже едно онлайн броене измежду възрастни не можахме да организираме както би трябвало.

Относно другите групи, които ще проучват стратегии и учебници, мотивите за оптимизъм не са повече, поради че сходни оценки са се случвали и преди, а резултатите от тях са видни на всички матури и изходни равнища.

Според част от педагозите, самодейността е прахуляк в очите, с цел да се стартира концепцията за евакуиране на образователната година със седмица по-безболезнено.

Колкото до образователното наличие с него от много време се затрудняват и забавляват деца и родители. Нека приключим с една задача по български език за 8 клас, в която с изключение на " тип на глагола " се ревизира и функционалната просветеност:

" Прочетете текста и изпълнете дилемите:

Обелваме картофите, сваряваме ги във вода или на пара. Измиваме добре спанака и го варим към 5 минути. Изхвърляме водата от варенето му, разбъркваме го със сварените картофи, прибавяме млякото, солта, маслото, намачкваме ръчно или с миксер. Ястието е готово, сервира се студено. "

Оказва се, че е по-лесно да определиш типа на глаголите, в сравнение с да отгатнеш кое тъкмо е ястието. Не тъй като си функционално необразован осмокласник.

Няма ли да е по-добре вместо да удължаваме образователната година, първо да попрегледаме издателствата и наличието, което оферират? Иначе никой няма да може да убеди майката, която не желае да пусне детето си на учебно заведение преди 15 септември, че от това има смисъл.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР