Предложението на френското председателство е добро и за него имат

...
Предложението на френското председателство е добро и за него имат
Коментари Харесай

С френското предложение за Северна Македония българският национален интерес получава защитата на целия ЕС: Христо Иванов

Предложението на френското председателство е положително и за него имат заслуга и българската дипломация и институции, за което им благодаря, съобщи от парламентарната естрада в дебата по проекто решението на Демократична България за утвърждение на предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за повдигане на ветото над Северна Македония ръководителят на парламентарната група на " Демократична България ”. Той добави още една редакция към плана си за решение, което Народното събрание разисква, и обори рецензиите на " ИТН ” и " Възраждане ”, които оповестиха, че ще гласоподават против него.

Иванов посочи, че в случай че предлагането не е положително за България, в Скопие нямаше да се надигне такава сериозна вълна против него. " Когато някой излезе тук и каже, че това предложение не пази българския народен интерес, да заповяда на митинга на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие и да се причисли към тях. Защото те споделят, че то в такава степен пази българския народен интерес, че за тях е безусловно недопустимо ”, сподели Иванов.

Той обори и тезата, че би трябвало да изчакаме Северна Македония да извърши на 100% настояванията на България и чак тогава да стартира договаряния за еврочленство с аргумента, че най-хубавият инструмент за напън са договарянията за еврочленство. И България, която е предходна по този път, знае доста добре това.

Друг мотив на Христо Иванов в поддръжка на предлагането на френското председателство е, че българското несъгласие в действителност се ускорява, тъй като към този момент няма да е единствено българско, а на цялото европейско семейство, в случай че Северна Македония не извършва критериите за участие и контракта за добросъседство с България. " Сега в Скопие се приказва по какъв начин те нямало да трансформират конституцията си, с цел да запишат българите като държавотворен народ паралелно с останалите изброени. и като не трансформират конституцията си, няма да видят договаряния и това е ясно и безусловно еднопосочно от френското предложение ”, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България.

На четвърто място, Христо Иванов посочи, че нашият интерес е не просто да реализираме задачите в двустранните си връзки със Северна Македония, а в последна сметка Западните Балкани и Северна Македония да получат европейска вероятност. И по този начин да преодолеем наслоените вековни травматични разделения измежду балканските общества. Защото най-хубавият метод е да се съберем още веднъж през днешния ден, в 21-ви век, като станем част от европейското семейство, сподели Иванов. " Днес с това решение ще обвържем нашите желания и претенции с фундаменталните полезности на Европейски Съюз ”, сподели Иванов. И предизвести, че " Северна Македония би трябвало да избере, дали желае да бъде дружно с нас, член на европейското семейство - в случай че не направи този избор, няма да има договаряния ”.

На упреците на водача на " Възраждане ” Костадин Костадинов, че върху България се упражнява напън извън, а Христо Иванов си приказва с френската посланичка, ръководителят на парламентарната група на Демократична България отговори, че на интернационалната сцена върху всяка страна се упражнява напън, тъй като всяка преследва своите ползи. ”Въпросът е дали ние сме се поддали на този напън и дали сме създали недопустим компромис. Ние имаме интерес Северна Македония да се доближава към Европейски Съюз и да излезе от сръбска орбита. Да, Македония е България (депутатите на " Възраждане ” и техни симпатизанти на балкона подвигнаха постери с този надпис), само че единствено когато сме дружно в Европейски Съюз ”, сподели Иванов.

Той подсети на Костадинов, че в Народното събрание има групи за другарство с най-различни страни, има комисия по външна политика и в този смисъл той взе участие в провеждането на външната политика на страната. " Г-н Костадинов, аз съм разговарял неведнъж с посланиците на европейски и други страни, и постоянно съм защитавал българския народен интерес. Бих разговарял и с съветския дипломат и бих ѝ споделил, че е време да си тръгне от България ”, сподели съпредседателят на " Демократична България ”.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР