Предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини се превръща

...
Предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини се превръща
Коментари Харесай

Хартиеният вот - нова разделителна линия за коалицията |

Предложението на Българска социалистическа партия за връщане на хартиените бюлетини се трансформира в нова разледилителна линия за обединението. В коридорите на Народното събрание депутати от Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България оповестиха, че няма да поддържат настояването, до момента в който от опозицията се изрекоха положитено за законопроекта. 

Вчера Българска социалистическа партия внесе, който връща хартиените бюлетини. Основният претекст в него бе спадът на изборната интензивност. Предложението идва съвсем година след последната смяна на ИК, кояно направи машинния избор наложителен за всички секции с над 300 гласоподаватели. Тогава отпорът идваше основно от ГЕРБ, а Българска социалистическа партия - тогава носеща печата " партия на статуквото ", се опита да се хареса на така наречен " партии на смяната " и поддържа измененията.

Ива Митева от Има Такъв Народ съобщи, че останалите три партии в обединението са срещу законопроекта на Българска социалистическа партия.

" Притеснява ме импортираният Изборен кодекс (...) изрично нямаме консенсус, имахме среща на съдружните сътрудници, на която Има Такъв Народ, Политическа партия и Демократична България изрично декларирахме, че няма да подкрепим подобен законопроект, в случай че бъде импортиран. Вчера видяхме, че той е импортиран. Явно желае някой ръчички да пипат бюлетините и да дефинират изборния резултат. "

Председателят на ПГ на Демократична България Христо Иванов съобщи, че " Демократична България " не се отхвърля от позицията си. Според него машинният избор е потвърдил своите изгоди по време на изборите през юли и ноември. 

" Очевидно ще е тематика, по която ще има разнообразни отзиви. Ще забележим дали ще се трансформира в нова разграничителна линия. Не бива да се отхвърляме от нещо, което дружно постигнахме ", сподели той. 

Филип Попов от Българска социалистическа партия съобщи, че законопроектът е разискван с обединението. Той заяви, че промените са разгледани от експертен и коалиционен съвет. Попов повтори главния претекст на измененията, а точно, че машинният избор е причина за спада на изборната интензивност. Тази теза бе съществена в мненията на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия след изборите. 

" Двата вида гласоподаване имат своите изгоди ", заяви Петър Петров от " Възраждане ".

Той подкрепи тезата на Българска социалистическа партия, че машинното гласоподаване е довело до спад на изборната интензивност.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС беше сбита:

" Хората би трябвало да имат право да гласоподават, видяхте какъв брой ниска е изборната интензивност. "

Хамид Хамид от Движение за права и свободи отхвърли да разяснява дали парламентарната му група ще поддържа законопроекта.

" Не сме разгледали предлагането на Българска социалистическа партия, нямаме позиция към момента, дано първо се разберат в обединението ", каза той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР