Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е

...
Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е
Коментари Харесай

Пламен Димитров за болничните: Време е това плащане да се върне в НОИ

Предложението да не се заплаща първия ден от болничния, е несъстоятелно и не виждам по какъв начин ще бъде прокарано. То раздели политическия свят и работодателите. Решението е другаде - това заплащане бе антикризисна мярка и е време да се върне в Национален осигурителен институт. Това решение беше контрактувано с бизнеса, а те в този момент се отмятат. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия.

„ Да, заплащането е стигнало доста огромни размери - 175 милиона, само че то би трябвало да се поеме от Национален осигурителен институт. Който злоупотребява би трябвало да бъде осъден. Не бива да наказваме повече от половината българи, които си заплащат “, безапелационен бе той.

„ Трябва да кажем ясно, че 10% от болничните са с дълготрайност от един ден. 13 страни в Европа нямат подобен период. Повечето са от нашата рогозка. Само 1-2 страни са въвели сходни механизми за надзор. Като мерим с Европа нещо, дано да съпоставим и приходите “, съобщи Пламен Димитров. Той добави: „ Няма причина да го вършим това. Нарушаваме общия принцип на договореност сред служащите и бизнеса “.

От ГЕРБ разясниха за болничните и подсетиха: заплатата ще стане 1400 лева

Велин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал разяснява проблема по този начин: "Работеща стъпка е. Проблемът е неоспорим - два пъти растеж на болничните и три пъти растеж на заплащанията. Това е пандемия, която не е преставала от 2001 година насам. Всички споделят, че има проблем, само че решение не се търси. Всяко предложение бива отхвърлено. Тази мярка ще работи “, безапелационен бе той.

По думите му мярката е позитивна и за работодателите и за служащите. „ Когато един служащ отсъства, останалите би трябвало да изработят и неговата част. Ние настоявахме за надалеч по-строги ограничения. Най-ниската точка на болничните е от 2012 година Това демонстрира, че тази мярка е работела. Сега имаме потребност от нова мярка и твърдо стоим зад нея. Такава мярка има в цяла Южна Европа. Трябва да съпоставяме освен приходите, а и продуктивността. Болничните в Европа се таксуват с налог, това знаете ли го? Кризата от дълго време отмина, време е нещата да си дойдат на мястото. Единици са лекарите, осъдени за нередовни болнични и това също би трябвало да се промени ", сподели още Желязков.

Димитров добави, че синдикатите няма да позволен това да се случи. „ Няма изгода от тази мярка. Бизнесът би трябвало да е по-активен и да уточни кой лъже, а не да ощетява служащите “.

Колко ще изгубят майките, в случай че първият ден от болничния не се заплаща?

Той предвижда, че ще има митинги поради тази мярка.

„ Не е нужно да има напрежение на фона на рецесията, която се предвижда през идната година “, сподели още президентът на КНСБ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР