Предложение на омбудсмана Диана КовачеваСъс законопроект отпадат показатели за качество

...
Предложение на омбудсмана Диана КовачеваСъс законопроект отпадат показатели за качество
Коментари Харесай

Нови помощи за „водно бедни“

Предложение на омбудсмана Диана Ковачева
Със законопроект отпадат индикатори за качество на питейната вода

Иска критерии за “уязвими консуматори ”

Нови помощи да бъдат въведени за “водно небогати ” жители, предлага омбудсманът Диана Ковачева в мнение към оповестения за публично разискване от районното министерство план на нов закон за водоснабдяването и канализацията.

Проф. Ковачева не намира отговор и за какво в плана липсва определение на понятието “уязвими консуматори ” и надлежно не са препоръчани промени в Закона за общественото подкрепяне. Тя напомня, че Народното събрание още в края на 2019 година разпореди на министъра на районното развиване и благоустройството до 15 май 2020 година да приготви и да разгласи за публично разискване план на Закон за ВиК, който да подсигурява дълготрайно решение на проблемите в бранша, включително обществена търпимост на цените на ВиК услугите и въвеждането на водни помощи. В плана, препоръчан за публично разискване няма планувани водни помощи.

Омбудсманът упорства да бъде разискван и признат механизъм за подкрепяне на хората, които са водно небогати, още повече, че достъпът до питейна вода е част от правото за съответен витален стандарт, прието от Общото заседание на Организация на обединените нации. “Искам да напомня, че Световната здравна организация предлага определянето на минимално количество за един човек, належащо за облекчаване на главните потребности от вода на популацията ”, акцентира Диана Ковачева.

Омбудсманът обръща внимание, че планът планува контролът за осъществяване на индикаторите за качеството на ВиК услугите да се реализира от районното министерство, само че не е ясно за какво критерии за това от сегашните 15 са сведени единствено до три - общи загуби на вода във водоснабдителните системи и периоди за тяхното намаляване; експлоатационни индикатори за ефективност; финансови индикатори за успеваемост. Омбудсманът акцентира, че е изрично срещу отпадането на значими индикатори за качество на ВиК услугите, като качеството на питейната вода; равнището на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; повреди на водоснабдителната система и повреди на канализационната система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР