Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер

...
Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

ЕП може да отложи гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Предложената за идващ ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне през днешния ден с водещите политически групи в Европейския парламент, оповестиха разнообразни източници от Народното събрание, представени от Българска телеграфна агенция в сряда.

Очаква се през днешния ден или на следващия ден управлението на Екологичен потенциал да реши дали да включи в дневния ред на сесията идната седмица гласоподаване по предлагането Лайен да оглави Европейска комисия. Ако бъде решено да се изчака, предлагането ще бъде гласувано най-рано през септември.

Засега няма изясненост по какъв начин ще гласоподават водещите парламентарни групи, липсва и стратегия за ръководството на Лайен, означават източниците. По-късно през днешния ден Лайен ще направи изказване, в което се чака да очертае задачите си като началник на комисията. Тя ще бъде сложена на самобитен изпит от групата на Зелените в намерено чуване.

Европейска комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер има пълномощия да работи до 1 ноември. Ако до тогава не бъде назначено идващото управление на институцията, актуалните еврокомисари могат да останат на работа до приключването на процедурите. Екологичен потенциал може да отхвърли Лайен и тогава Европейският съвет ще разполага със период от един месец, с цел да направи ново предложение за началник на комисията.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР