Предлагат минимален праг за наем на земя.Зърнопроизводителите отново заявиха протестна

...
Предлагат минимален праг за наем на земя.Зърнопроизводителите отново заявиха протестна
Коментари Харесай

Предлагат минимален праг за наем на земя


Предлагат най-малък предел за наем на земя.

Зърнопроизводителите още веднъж обявиха протестна подготвеност. Е дно от настояванията е да има промени в Закона за арендата, с цел да се регламентират дълготрайни контракти за аренда. Зърнопроизводителите упорстват да отпаднат едногодишните контракти.

В момента множеството контракти са едногодишни,  потвърди пред БНР Евгений Орашъков, ръководител на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи. По думите му, при дълготраен контракт в този момент притежателят не може да отбрани правата си против безсъвестен ползвател.

„ Масово, над 90% от договорите, са едногодишни. И да желаят, няма по какъв начин да злоупотребят. Едногодишните контракти са механизъм, който се утвърди, за рационално прилагане на земята.  Собственикът взема решение на кого да отдаде земята, според от грижата за нея. „, добавя той.

„ Наемът за земята би трябвало да се придвижи най-малко до четвърт – 25% от добива на зърнени култури “,  смята Борис Антонов, арендодател, член на Сдружението на притежателите на аграрни земи.

Съществува мълчалив съюз сред арендаторите. Собствениците на земя би трябвало да надигнат глас, уточни той. Държавата би трябвало да постави минимална граница за наема на земя, безапелационен е Антонов.

Според Евгений Орашъков не трябва да има административна интервенция в тези връзки и това би трябвало да се контролира от пазара.

В обособени елементи на България се подвига рентата, тъй че да бъдат изгонени локалните фермери  и когато огромни компании навлязат, рентите още веднъж падат, разяснява преди ден пред „ Хоризонт “ Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Примерът, в който някой подвига рентата, с цел да я смъкна след 2-3 години, не е съответстващ, твърди Евгений Орашъков. Според него „ всяка регулация би изкривила този пазар, би довела до сделки, които са непрозрачни “.

Запитан има ли политически претекстове зад заканите за митинги, Орашъков означи, че „ декларацията е със сериозен политически заряд и минава оттатък дейностите на една Неправителствени организации като такава “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР