Предлагат красивото врачанско селце Челопек – родното място на баба

...
Предлагат красивото врачанско селце Челопек – родното място на баба
Коментари Харесай

Родното място на баба Илийца може да стане българското село на книгата


Предлагат красивото врачанско селце Челопек – родното място на баба Илийца, за първия български член на Международната организация на градовете и селата на книгата, осведоми bTV.

Идеята е на няколко амбициозни млади дами – Мария, Диана, Първолета и Милена, които са решени да вдъхнат нов живот на обитаемото място и да привлекат във Врачанския балкан фенове на старите книги от целия свят.

 Кадър bTV

Четирите дами имат разнообразни специалности, сплотява ги съдружие „ Книгини”. Нямат корени в родното място на баба Илийца, само че имат проекти за него и за страната ни.

Като доброволец в разнообразни библиотеки у нас и по света Мария Дончева научава, че картата на общностите на книгата стартира да се чертае преди близо 60 години никому незнайният тогава библиофил Ричард Буут.

 Кадър bTV

В също толкоз незнайно градче Хей он Уай, на границата на Уелс и Англия, той отваря книжарничка за остарели и антикварни книги. После книжарничките стават 40.

 Кадър bTV

Първото село на книгата на континентална Европа е Реду, в Белгия, с население от 500 души.

Може ли този библиофилски дух се придвижи в наше село Челопек? Разположено в полите на Врачанския балкан, под именития връх Околчица, селото и в този момент се посещава от стотици туристи поради къщата-музей на Вазовата героиня баба Илийца, чийто първообраз е от Челопек. Музеят е издигнат за 45 дни с дарения на локалните.

 Кадър bTV

Дамите от съдружие „ Книгини” се надяват, че след няколко години селото ще притегля гости от целия свят и с книгите.

Началото към този момент е сложено. В постройката на кметството е разкрита първата книжарничка, в която хората подаряват остарели книги, средствата от продажбата им ще се употребяват за крайната цел – Челопек да стане първото българско село на книгата.

 Кадър bTV

Още едно начало е сложено – среща с локалните хора, без чието присъединяване Челопек не би могло да попадне на интернационалната карта на книгата и в него да се организира фестивал.

За да стане Челопек българското село на книгата като белгийското Реду, ще минат не просто месеци, а години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР