Предлагаме ви втора част на интервюто с политическия наблюдател Боян

...
Предлагаме ви втора част на интервюто с политическия наблюдател Боян
Коментари Харесай

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Предлагаме ви втора част на изявлението с политическия наблюдаващ Боян Чуков.

Ето акценти от диалога ни:

 

- Състоянието на съветската нуклеарна триада е актуализирано на 91%, а американската атомна триада е замръзнала в 1990 година и единствено 30% от нея е осъвременена.   

 

- В Русия, включително и в Кремъл, върви мъчителна разлъка с кадровото завещание на Горбачов и Елцин. 

 

- Бъдещият държавен хайлайф на Русия се построява през днешния ден на украинските фронтове. Формулата е същата както по време на Великата Отечествената война. 

 

- Британци и американци действително ръководят Украйна посредством своите хора в администрацията на Зеленски, държавното управление, службите и ВСУ 

 

- Президентската кариера на Зеленски е на привършване

Зеленски от ден на ден наподобява на „ прахосмукачка “ за парите на западните данъкоплатци. 

 

- Белград губи дефинитивно двайсетгодишната борба за Косово.

Пътят на Косово към НАТО се прояснява. По-късно след Прищина по него ще тръгне и Белград 

 

- Ние вдигнахме ветото над Македония вследствие на мощен външен напън. 

 

- В Западна Европа в никакъв случай не са ни приемали като равни. Няма и да ни одобряват. 

 

- Българи и сърби потъваме дружно в една и съща лодка. 

 

- Колкото и парадоксално да звучи, най-вече вреди по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков. Първият извърши дилемите спуснати от Коминтерна, а вторият от НАТО и Европейски Съюз. 

 

- Европа методично се доближава до своя цивилизационен разлом, когато 1/3 от нейното население няма да споделя полезностите на западноевропейската цивилизация. 

 

- Подпалвачът на Корана „ подвигна топката “ на Ердоган, който сега е съществена фигура анимираща плана „ Туран “. 

 

---- 

 

- Войната в Украйна по всяка възможност ще даде терен за " състезание " на западното и съветското оръжие с всичките трагични последствия от това. На този " боен полигон " кой ще победи, господин Чуков?

 

- Съревнованието сред съветското и западно въоръжение на украински терен върви още от първия ден на спора. Но с изключение на конкуренция имаме и надлъгване сред двете страни. И едната, и другата страна не бързат с въвеждането на своите най-модерни оръжия в сраженията. Западният и съветският ВПК употребяват някогашната УССР като боен полигон, на който могат да опитват своите най-нови разработки, които още не са постъпили на въоръжение. Както и да вършат реклама на своите оръжейни системи, предопределени за износ. При един неуспех в Украйна на някое от оръжията следствията могат да бъдат доста отрицателни - анулирани покупко-продажби за закупуване на танкове, ракети, самолети и други. А това е сериозен удар върху бюджета на огромните експортьори на оръжие като Съединени американски щати, Русия, Франция, Германия, Англия, Испания, Италия и други. В Европа с изключение на ненапълно френският ВПК останалите линеят и не могат да се съпоставят с този на Съединени американски щати. Природните условия и теренът в Украйна изискват избрани механически условия към западните оръжейни системи, които са проектирани на първо място за Африка и Близкия Изток. Тези проблеми изискват време, с цел да бъдат отстранени, а боевете се разгарят сега. Оказа се, че „ остарялото “ руско оръжие е към момента настоящо на бойното поле. Състоянието на съветската нуклеарна триада е актуализирано на 91%, а американската атомна триада е замръзнала в 1990 година и единствено 30% от нея е осъвременена.   

 

- Могат ли дейностите на " петата колона " в Русия да доведат до намаляване позициите на Путин? И въобще какво става в Кремъл? Данните за загубите на Русия в жива мощ са стряскащи.

 

- След началото на войната в Русия стартира акция за отстраняването на „ петата колона “ в държавните институции, образованието, културата, стопанската система, банковите институции и други Процесът върви постепенно, само че методично и без спиране. В обстановка като сегашната съветският народ исторически постоянно се е сплотявал към своя водач. За намаляване на позициите на Путин се приказва месеци наред. Но както се вижда той е задоволително убеден и поддръжката за него се усилва. Това, че той е тежко болен, има голям брой двойници, генералите му готвят прелом, олигарсите щедро финансират неговата съпротива и други сходни трагични събития са детайли на хибридната война против Русия. Путин е главната цел на западната агитация, която стига до много „ цветни “ и гнусни детайлности.Скоро четох в англоезичен уебсайт, че той се е спънал по стълбите на Кремъл и е паднал неприятно. В резултат на рак на дебелото черво Путин се изпускал и се налагало на неговата защита да го измива и изпира на работното му място. Толкова неуместно и на ниска цена. Но пропагандата през днешния ден стига и до това равнище. В Русия, включително и в Кремъл, върви мъчителна разлъка с кадровото завещание на Горбачов и Елцин. Зачистват се държавните институции, подменят се последователно управленчески фрагменти в цялата страна. Тихомълком се отстраняват корупционери и саботьори. 

 

- Това значи, че се образува нов управнически хайлайф в Руся?

 

- Да. Бъдещият държавен хайлайф на Русия се построява през днешния ден на украинските фронтове. Формулата е същата както по време на Великата Отечествената война. Подменят се фрагменти в армията, силовите структури, стопанската система, финансите и районната администрация. Както споделя канцлерът на Руската империя Александър Горчаков: „ Русия не е ядосана, Русия се концентрира “. 

Ако някой смята, че столът на Путин мощно се клати, се заблуждава. За загубите на ВСУ и Водоснабдителна система на РФ през миналите 11 месеца е доста мъчно да се посочат съответни и тествани достоверни числа. Вие казвате, че „ загубите на Русия в жива мощ са стряскащи “. В много разбори се приказва, че отношението на загубите сред руснаци и украинци е от 1:6 до 1:12. Урсула фон дер Лайен загатна за 100 000 убити украинци на фронта. По западни данни са убити 180 000 руснаци. Ако това е истина, то следва въпросът какъв брой са убитите от украинска страна при по-горните съотношения. Повечето източници не будят изключително доверие. ВСУ изисква ускорение на мобилизационния развой в Украйна. Мъжкото население се преследва от призовкари по улици, питейни заведения, магазини и другите обществени места. Украинското Министерство на вътрешните работи издаде заповед да се подберат 4000 индивида от националната полиция и да се изпратят на фронта като щурмоваци. Очаква се същият метод да се приложи към МЧС (Министерство на изключителните ситуации). Това са косвени признаци, на които имам вяра повече в сравнение с пропагандата. ВСУ възнамерява да активизира още 200 000 души, с цел да попълни своите загуби в жива мощ.   

 

- Какво накара Зеленски да развърти с подобен размах " антикорупционната метла " по върховете на властта? Едва ли в този момент е видял злоупотребите на министрите и генералите си?

 

- Има разнообразни версии за развъртането на „ антикорупционната метла “ в Киев. Една от тях е, че всичко е вследствие на визитите на Борис Джонсън и шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ в украинската столица. Кадровите промени започнаха лавинообразно след визитите на двамата в Киев. Британци и американци действително ръководят Украйна посредством своите хора в администрацията на Зеленски, държавното управление, службите и ВСУ.Една от версиите е, че американската политика все по-вече се отдалечава от английската в Украйна. И американците стартират да отстраняват в украинските институции сътрудниците за въздействие на Лондон. Целта е Зеленски да бъде обграден от хора на Сорос, които ще бъдат ръководени непосредствено от посолството на Съединени американски щати в Киев От всички кадрови промени най-знакова е оставката на Арестович, който бе нещо като всекидневен представител на украинския президент. Вероятно той е усетил, че се приготвя премахване на Зеленски от неговия пост и в точния момент напусна потъващия транспортен съд. 

Прави усещане, че американците очевидно стартират военачалник Залужний, главнокомандващ ВСУ. Последният се обрисува като сериозен контрапункт на Зеленски. Малко е евентуално, само че има късмет самият Зеленски да е огранизирал играта с Арестович, който да се преобрази в управляема съпротива. Във всички случаи Арестович нанесе удар на осведомителната политика на президента, като обществено съобщи, че се съмнява в успеха на Украйна. Неговата оставка е детайл от задълбочаващата се политическа рецесия в Киев. Що се касае до задачите на „ антикорупционната метла “, то тя на всички места по света най-често се развърта, когато е належащо легендирано да се създадат кадрови промени във властта или напряко да се проведе интервенция по „ промяна на режима “. Във всички случаи сме очевидци на постепенна медийна десакрализация на „ Свети Зеленски “, което е знак, че неговата президентска кариера е на привършване. 

 

- Сякаш това е разумно. Зеленски си изигра ролята и в този момент е време да бъде с различен подобаващ артист.

 

- Да. Ако Съединени американски щати желаят да трансформират значително своята украинска политика, то Зеленски към този момент е мощно токсична фигура. Злите езици настояват, че на аварийна пейка за промяна на Зеленски загряват Залужний, Кличко и Порошенко. Западните медии все по-ясно образуват облика на Залужний като „ положително и почтено момче “, а Зеленски от ден на ден наподобява на „ прахосмукачка “ за парите на западните данъкоплатци. САЩ стартират по-плътно да управляват влизащите финансови потоци в Незалежната и по тази причина ще търсят да отслабят украинския президент. Или ще го подменят с някой различен. 

 

- Напрежението в Косово може ли да ескалира до боен спор на Балканите? Вучич сякаш капитулира пред Европа за Косово.

 

- Малко е евентуално напрежението в Косово да ескалира до широкомащабен боен спор на Балканите. Възможни са единствено спорадични единични конфликти. На Вучич му беше връчено френско-германско споразумение за Косово, на което той мъчно ще откаже. Белград не разполага с запас да се опълчи. 

Реално става дума за капитулация на Сърбия. Ще изтъквам единствено член 4 от съглашението, с цел да поддържа моя извод: „ Страните излизат от изискването, че нито една от тях не може да съставлява другата страна в интернационалната сфера или да работи от нейно име. Сърбия няма да препятства участието на Косово в коя да е интернационална организация “. Става ясно, че резолюция 1244/1999 година на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се обезсилва изцяло. В нея бе маркирано, че тази територия (Косово), обитаема най-вече с албанци, ще бъде под администрацията на Организация на обединените нации, само че ще остане под суверенитета на Сърбия. По време на неотдавнашните конфликти в северната част на Косово Белград имаше законно право да разположи в Косовска Митровица 1000 сръбски служители на реда. Но не го направи. Медийната шумотевица, маневрите на сръбската войска и обществените обръщения на Вучич бяха на първо място за усмиряване на сръбския народ, който ще бъде заставен да одобри горчивата действителност. Белград губи дефинитивно двайсетгодишната борба.

След срещата на сръбския президент с представителите на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Франция, Германия и Италия той съобщи, че има планове да стартира развой за координиране на френско-германския проект за Косово и Метохия с членовете на сръбското държавно управление, депутатите в Народното събрание, политическите партии. Накратко, на 20 януари Вучич изрече подготвеност да одобри френско-германския проект за Косово. През годините ние пропуснахме да видим, че нееднократното избиране на настоящия сръбски президент стана със единодушието на Съединени американски щати и Европейски Съюз. След изборните му победи нямаше никакви трагични прояви на сръбската „ демократична общественост “ по централните улици на Белград. Вучич бе определен, с цел да свърши най-неприятната работа във връзка с Косово. И я свърши. Ако министър председателят на Косово Албин Курти се опълчи на Съединени американски щати и Европейски Съюз, ще бъде свален от власт. Няма да му е за първи път.  

 

- Какви са заплахите на новия френско-германски преговорен проект, който включва участието на Косово в Организация на обединените нации? Казвате: Белград губи дефинитивно двайсетгодишната борба за Косово. Вучич в действителност даде да се разбере, че ще избере компромиса и Сърбия ще спре да блокира участието на Косово в интернационалните организации. Как ще одобряват това сърбите?  

 

- Мисля, че френско-германският път за контролиране на връзките с Прищина, препоръчан на Белград, в известна степен прилича на този, по който се разноски София откакто одобри френското предложение за контролиране на напрежението сред България и Северна Македония. И ние избрахме компромиса, след което се запознахме на процедура с физическия гнет против българите в РСМ. Ако се върнем към Косово, би трябвало да признаем, че капитулацията на Сърбия, последната останала балканска страна, която в избрана степен бе към момента в орбитата на Москва, е следствие от слабостта на Русия. Само Република Сръбска, която има държавно ръководство, е към момента в орбитата на Кремъл, само че тя не е страна, а единствено ентитет от страната Босна и Херцеговина. През последните 30-на години „ Русия на Балканите върви като лунатик “, твърди Никита Бондарев, експерт-балканист работил дълго време в РИСИ под управлението на известния у нас военачалник Леонид Решетников. Пътят на Косово към НАТО се прояснява. По-късно след Прищина по него ще тръгне и Белград. Това ще докара до финален раздор на сръбско-руските връзки. По този метод Белград ще се лиши от всички принадлежности за отбрана на злополучните сърби, останали да живеят в някогашната сръбска провинция. Самият френско-германски проект е съвсем еднакъв на проекта на Волфганг Ишингер за Косово и Метохия. Който държавното управление на Воислав Кощуница отхвърли през 2007 година След приемането на проекта, който принуждава Белград да признае „ териториалната целокупност “ на Косово без да открива дипломатически връзки с Прищина, пътят на косоварите към интернационалните организации е открит, в това число и Организация на обединените нации. На Русия и Китай ще бъде мъчно да постановат несъгласие на приемането на Косово в Организация на обединените нации. Ако Белград е склонен, то Пекин и Москва остават в безисходно състояние. И тъй като обществено Сърбия не признава Косово, то Вучич ще има опция да заблуждава сърбите, че той няма нищо общо със събитията, които ще последват. Вероятно сръбският президент ще показа като своя огромна „ победа “ образуването на Общността на сръбските общини в Косово и Метохия откакто преди към един месец всички сърби напуснаха локалната власт и полицията в северната част на някогашната сръбска провинция. Парадоксално е, че Вучич приема всички решения еднолично в Сърбия. По конституция той няма пълномощия да се занимава с външна политика, това е прерогатив на държавното управление. Но действително всички държавни интитуции в нашата западна съседка се управляват от Вучич. Сърбите са сложени пред приключен факт. На Вучич му остава да изиграе последната част от театъра, който той разиграва пред своя народ.  

 

- Вдигнахме ветото над Македония и вместо приятелски да се прегърнем, затънахме още по-дълбоко в блатото на антибългаризма в Скопие. Последните събития ще отворят ли очите на Европа във връзка с РСМ? Макрон ще разбере ли, че проектът му, с който убеди София да вдигне ветото, се проваля?

 

- Трябва да имаме поради, че Северна Македония и Косово са като скачени съдове. Събитията на тези две места е неправилно да се преглеждат по настрана. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики геостратегията на англосаксонския свят на Балканите имаше за цел да хомогенизира Балканите под егидата на НАТО и Европейски Съюз. Да ги направи 100% евроатлантически и антируски. Американци и англичани имат общ съперник в лицето на балканския „ Руски свят “, само че вървят по разнообразни пътища за осъществяване на общата им цел. Затова от време на време напъните им не се стиковат изцяло. Англичаните са огромните концептуалисти в нашия район. Американците са повече по силовите осъществявания и грубата работа. Проблемът през днешния ден на балканските нации е, че много рядко националните им ползи съответстват със тактиката на Вашингтон и Лондон. 

Ние вдигнахме ветото над Македония вследствие на мощен външен напън. Правителството на Кирил Петков свърши „ бруталната работа “, която сега Вучич довършва във връзка с Косово. И в двата случая се нанася тежък удар върху съветската геостратегия на Балканите. Руското въздействие в нашия район е сведено до най-малко. 

 

- Някои български анализатори настояват тъкмо в противоположното! „ Очите “ на Европа виждат на всички места в България съветско въздействие.

 

- Очите на Европа са „ затворени “, когато става въпрос за геополитика на западната социокултурна система в нашия район. Да чакаме, че някой ще си отвори очите в Европа поради нас, приказва, че не сме си научили добре урока. Драмата на българи и сърби сега е една и съща. Едните и другите са част от една и съща цивилизационна група, и в Западна Европа в никакъв случай не са ни приемали като равни. Няма и да ни одобряват.Хърватският президент тези дни го сподели ясно за личната му страна. Зоран Миланович упрекна Запада, че третира Хърватия като „ 13-тото прасенце “, което е най-малкото и най-недоразвито, „ ненужно прасенце “, за което дефицита млякото на свинята-майка. Защото местата за хранене са единствено 12 на брой. За осъществяване задачите на западната социо-културна система е належащо да бъде разрушено единството на православната социо-културна система на Балканите. Някои наши специалисти по Македония видяха дългата ръка на Белград в побоя на нашето момче в Охрид, само че в този случай не мога да се съглася с тази догадка. 

 

- Вашият прочит на този побой, който с съображение провокира такава мощна реакция в Бългрия, какъв е?

 

- След реакцията на българското външно министерство реагира и северомакедосткият външен министър Буяр Османи, който е етнически албанец. Той по „ изкусен метод “ ни подритна за отзоваването в София на българския дипломат. Предполагам, че няма българин със независимо мислене, който да допусне, че министър Османи е „ сграбчен “ от дългата ръка на Белград. В сегашната геополитическа конюнктура на Балканите е належащо да бъдем единни със сърбите. Това е мъчно по причина на голям брой исторически наслоения и поради изцяло неверната балканска политика на Азиатския департамент в Санкт Петербург и неговите днешни идейни наследници. Но е въпрос на оцеляване. Инстинктът за самозапазване на българи и сърби би трябвало да сработи. 

Българи и сърби потъваме дружно в една и съща лодка. Що се касае до Макрон, то най-вероятно той към този момент не помни за нашия случай. Сега има други грижи. Просто преди време си свърши работата с българското „ 13-то прасенце “ като го прати на заколение.  

 

- Как виждате бъдещите ни връзки с РСМ и по какъв начин да излезем от този обаян кръг на ненавист?

 

- На този въпрос постоянно съм отговарял по един и същи метод. По отношение на Македония българската страна в никакъв случай не е имала тактика. За разлика от нашите съседи. Политиката ни във връзка с Скопие постоянно е била Ad hoc (спонтанна). Колкото и парадоксално да звучи, най-вече вреди по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков. Първият извърши дилемите спуснати от Коминтерна, а вторият от НАТО и Европейски Съюз. Без да се преценяват и двамата с българските национални ползи. Дали ще го назовем национално изменничество или нещо по-овъртолено като пролетарска или евроатлантическа взаимност, отрицателните последствия са за сметка на България. Необходимо е под егидата на президента да се формира High Level Group както е съвременно да се споделя по евроатлантически, с цел да бъде направена тактика на България във връзка с Македония. Да се тръгне от сегашните действителности и запаси на днешната българска страна, да се приготви документ, да се утвърди от Народното събрание, след което административно да се синхронизира в дълготраен проект политиката на всички български институции, които имат отношение към РСМ. Във въпросната Група би трябвало да влязат приети специалисти от дипломатическите, финансовите, икономическите, университетските среди и от специфичните служби. Проблемите ни с Македония в никакъв случай няма да бъдат решени на ишлеме. А ние от доста години вършим тъкмо това. България е отигравала всяка трагична обстановка в връзките си с РСМ в чисто тактически проект. Но тактичност без тактика е единствено звук преди проваляне. 

 

- Какви последствия за Европа и света ще има изгарянето на Корана пред турското посолство в Швеция? Може ли това да докара до висока степен на световна заплаха? Да отприщи религиозна война в модерни условия?

 

- Вашият въпрос е извънредно настоящ! Касае директно България. Въпросът Ви е заслужен за едно цяло изявление защото визира доста аспекти от развиването на Стария континент през последните 100 години. Ще се опитам да отговоря по опция малко. Няма да стартирам от трудовете на граф Ричард Куденхов-Калерги (1894-1972), създател на Паневропейския съюз. Ще изтъквам единствено един откъс на страница 22 от издадената от него книга „ Практически идеализъм “ през 1925 година: „ Бъдещата евразийско-негроидна раса, външно наподобяваща на древноегипетската, ще смени сегашната. ” Граф Куденхов-Калерги вижда бъдещето на Европа по следния метод: европейците се смесват с другите раси и нации, и изчезват като европейски черти. Позволявам си това на пръв взор огромно отклоняване от Вашия въпрос, само че да опитаме да открием по какъв начин се ситуира незаконното изгаряне на Корана пред турското посолство в Швеция. Днес в Европа живеят по най-скромни оценки към 45 млн. мюсюлмани. В Люксембург имигрантите от друга цивилизационна група са 48% от популацията, в Австрия, Швеция и Германия са съвсем 20%, в Испания - 15%, във Франция -13%. При това имигрантите са главно младежи и хора до 40 години, които принадлежат на друга цивилизация. Сега съответно за броя на мюсюлманите в Европа по страни. Във Франция са над 6 млн., в Германия - над 4,3 млн., в Италия - 1,5 млн., в Испания – един милион, във Англия - 3 милиона. Мюсюлманите са 5% от популацията на Австрия и Швеция и към 10% в Норвегия. Някои експерти смятат, че към 2050 година в Европа ще живеят към 75,55 млн. мюсюлмани. Като в тази ситуация приказваме за страни от Западна Европа, в които преди 100 години не е имало въобще мюсюлмани или тяхното число е било пренебрежимо малко. 

 

- Това не предпоставя ли цивилизационен проблем в сърцето на Европа?

 

- Днес Европа методично се доближава до своя цивилизационен разлом, когато 1/3 от нейното население няма да споделя полезностите на западноевропейската цивилизация. Този изострен проблем не се отнася за Балканите и в частност за България. На нашия полуостров през вековете православните християни и мюсюлманите са се приспособили едни към други и живеят заедно, съвсем безпроблемно. Ако е имало кървави конфликти след разпадането на Османската империя, то те са били вследствие на външни импулси, които са преследвали ползи непознати на балканските нации. Формулата „ Български етнически модел “ през днешния ден е по-актуална от всеки път за Балканите.

 

-  Но сполучливият български етнически модел се приложи на територията на една страна, измежду едно население, живеещо в мир от години в общ цивилизационен модел, въпреки и от разнообразни етноси. Докато в Европа става въпрос за мигрантска вълна от хора с друга етнокултура, измежду които се оформят терористични ядки.

 

-  Да, след голямата вълна от бежанци и имигранти от Азия и Африка в Европа вследствие на разпалените от НАТО войни в Афганистан, Сирия, Ирак и Либия етноконфесионалният баланс на нашия континент внезапно се промени. След като Ислямска страна не съумя да смъкна Башар Асад, а руснаци и иранци влязоха в Сирия, немалка част от джихадистите се трансферираха да живеят на Стария Континент. Австрийското разузнаване преди няколко години сигнализира, че новопристигналите джихадисти са построили свои мрежи в Европа и са добре въоръжени. Въпросните мрежи на радикалните ислямисти са агентурно инфилтрирани от огромните разследващи централи. Накратко, терористичната активност в Европа може в редица случаи да бъде манипулирана от световни фактори. Терористични дейности могат да бъдат легендирани под непознат байрак. Ефикасен метод европейските държавни управления да бъдат шантажирани и държани в послушание. Европа непреклонно застарява. В Китай и Съединени американски щати междинната възраст е 38 година, в Иран е 31 година, в Индия е 28 година, за разлика от множеството европейски страни, където е 41 година и повече. На фона на демографските проблеми на Европа фантазиите на европейския хайлайф в Брюксел, че Европейски Съюз без англосаксонците може да стане център на мощ, да придобие геополитическа субектност, е розов идеал без действително покритие. Днес виждаме, че интеграцията на бежанците и имигрантите от Близкия Изток и Африка в избрани европейски региони е сполучлива. Не тъй като те се вписват в европейската обществена тъкан и се приспособяват към европейския обществен и културен пейзаж. А тъй като европейският пейзаж стартира от ден на ден да наподобява на близкоизточния, откъдето идват. Преди години при остри конфликти в Марсилия сред френската полиция и протестиращи араби от Магреба, последните желаеха договарянията сред двете конфликтуващи страни да се случат с посредничеството на алжирския консул в Марсилия. Показателно.

 

-  От думите Ви излиза наяве, че остаряла Европа последователно ще рухне под напора на младата кръв, която идва извън. Но това няма да е безпроблемно. Посегателството против Корана ще отприщи мюсюлмански радикализъм, нали по този начин?

 

-  Запалването на Корана пред турското посолство в Стокхолм в множеството мнения се свързва с желанието да се попречи на идното приемане на Швеция и Финландия в НАТО. Известно е, че Анкара сложи условия пред шведите и финландците, които би трябвало да изпълнят, преди да им даде зелена светлина по пътя към Североатлантическия алианс. Запалването на Корана има мощен отрицателен отзив в целия мюсюлманския свят. Противопоставя се западноевропейската цивилизация на мюсюлманската. След запалването на Корана осъществяването на терористични актове в Европа от ислямски радикали наподобява напълно разумно и предстоящо. Кървавият безпорядък непрекъснато се изяснява с „ неочакваното радикализиране “ на някой ортодоксален юноша. Но, дали това е тъкмо по този начин, е различен въпрос. Ислямският тероризъм е сполучлив инструмент на геостратезите в огромната геополитика. Затова мощните разследващи централи манипулират в редица случаи джихадистките мрежи, които през днешния ден могат да заместят сполучливо тайната организация „ Гладио “, групировка от типа Stay-Behind типична за времето на Студената война. Ислямисткото принуждение и ислямският тероризъм дестабилизират европейските страни, основават управляем безпорядък. И европейските капитали, промишленост, експерти стартират да бягат и да търсят по-спокойни пристанища за развиване като Съединени американски щати, Австралия и други. Ако моята теза е правилна, то би трябвало да чакаме активизиране на джихадистите в Европа. Нищо не е инцидентно. Що се касае до религиозните войни, то те бушуват към нас. Войната в Украйна има мощна конфесионална проекция. Води се безмилостна война против Православието. Сблъсъците в Западна Европа сред бежанци, имигранти и локално население също имат релефна конфесионална проекция. 

 

- Това не подвига ли топката на Ердоган, който в очите на мюсюлманския свят става бранител на вярата и достолепието след кощунствените пиромански провокации в Стокхолм?

 

-  Запалването на Корана пред турското посолство в Стокхолм, а часове по-късно и в Копенхаген има още една значима посока за размисли. Крайно десният политик Расмус Палудан, който е с датско и шведско поданство, се „ вживя “ в ролята на интернационален подпалвач на Корана. Той явно е единствено пешка в нещо надалеч по-сериозно. Защо с конщунствените дейности на пиромана се свързва Турция и нейните дипломатически представителства? Защо управляващите в Швеция и Дания не реагират, а действително бездействат? Нима не е ясно, че ще бъдат провокирани всеобщи митинги в целия мюсюлмански свят. Подпалвачът на Корана „ подвигна топката “ на Ердоган, който сега е съществена фигура анимираща плана „ Туран “. Последният има за цел турцизиране на многообразната палитра от тюркски нации в Азия. Самият план „ Туран “ е утопичен конструкт и е незадължителен план на част от английския хайлайф.

Британците целят управляемата от тях Турция да ръководи Азия. От Средиземно море до Синдзян-уйгурския самостоятелен район в Китай. В този проект положителна роля играе дългогодишната дружба сред шефа на МИ-6 Роджер Мур и Ердоган. 

В момента в лицето на турския президент се построява през медиите водач и бранител на мюсюлманския свят. Това е индиректен симптом, че възможностите Ердоган да бъде избран отново за президент на Турция се усилват. Естествено при изискване, че американците се съгласят с английския вид на плана, а не създадат следващ опит да го отстраняват. Съединени американски щати развиваха с аналогични цели Фетхуллах Гюлен и неговата мрежа от организации Хизмет, които бяха проникнали задоволително надълбоко измежду тюркските нации в Азия. Но Ердоган влезе в изострен спор с Фетхуллах Гюлен, на който му се наложи да емигрира в Съединени американски щати. През 2021 година водачът на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели подари на турския президент карта на тюркския свят, която включва България. Карта на плана „ Туран “.

Тези дни Австрия и Нидерландия се сплотиха против приемането на нашата страна в Шенген. Изброената нагоре поредност от косвени признаци дава съображение да се допусна, че България е избрана от някои геополитически лаборатории да попадне в орбитата на Анкара. Мисля, че следва смяна на границите в Европа. Както и смяна на зоните на въздействие на Стария континент. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР