Предлагаме това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй

...
Предлагаме това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй
Коментари Харесай

Министерството на финансите подкрепя предложението за минимална заплата от 770 лева

Предлагаме това да бъде признато, считано от 1 юли, защото нямаме бюджет в типичен тип, сподели министър Велкова

Становището, което сега Министерството на финансите показва, е предлагането за минимална работна заплата (МРЗ) от 770 лв. да бъде признато, считано от 1 юли 2023 година. Това сподели министърът на финансите Росица Велкова по време на съвещанието на Комисията по бюджет и финанси, която разисква на второ четене законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година.

С план на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2023 година да стане 770 лв.. Проектът беше оповестен на страницата на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) на 10 декември.

" Това предложение на МТСП е сложено на публично разискване ", напомни Велкова. " Становището, което сега показва Министерството на финансите и ще даде към МТСП, е това да бъде признато, считано от 1 юли, защото нямаме бюджет в типичен тип ", сподели министър Велкова.

На уточняващ въпрос от някогашния финансов министър Асен Василев ( " Продължаваме Промяната " ) дали предлагането на МФ е минималната работна заплата да остане 710 лв. до 1 юли, Велкова отговори, че Министерството на финансите ще направи предложение към МТСП, защото това към момента не е обсъждано от Министерския съвет и от Националния съвет за тристранно съдействие.

Бюджетната комисия отхвърли да допусне за разглеждане редица оферти, направени сред първо и второ четене на удължителния закон, като те ще бъдат разисквани в пленарна зала при гласуването му на второ четене. Сред недопуснатите до разглеждане текстове, препоръчани от Корнелия Нинова и група депутати, бяха свързани с минималния размер на главната заплата на най-ниска служба, планувана за заемане от държавен чиновник, от 850 лв. месечно от януари.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява, че " не може да се задоволяваме от това, където сме, тъй като голямата част от българския народ мизерства при тези приходи. Нашата задача е да намерим механизми освен по какъв начин да харчим, а да увеличим приходите, само че да оставим МРЗ и да мизерстваме, да сме по-зле от Албания, не е задоволително ", означи Гечев.

Министър Велкова напомни, че чисто хазната губи към един милиард лв. от растеж на минималната заплата от 710 на 850 лв..

Не бяха позволени за разглеждане от комисията и текстове, свързани с оптималния размер на осигурителния приход, преизчисляването на пенсиите.

Заседанието на комисията продължава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР