Предлагаме таван на цените и то не за първи път.

...
Предлагаме таван на цените и то не за първи път.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме таван на цените на стоките, които са най-необходими на семействата

„ Предлагаме таван на цените и то не за първи път. Първият път беше през 2020 година по време на Ковид рецесията, когато и в закон го облякохме. Причината да го предлагаме, е тъй като цените скочиха доста, хората не могат да наваксат с приходите и не могат да си покрият сметките. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.
В предаването “Лице в лице “ тя изясни, че предлагането на служебния кабинет няма да сработи и да има резултат. „ Даже някои от нещата, които приказват, демонстрират непросветеност “, уточни тя и даде образец със поръчките им, че занапред ще основават закон, в който да се запише какво да е нелоялна комерсиална процедура. „ Такъв съществува от 2007 година, споделя се Закон за отбрана на потребителите. Такова разбиране има и в закона за Комисия за защита на конкуренцията. Тоест това е несериозно “, счита Нинова и даде още един образец за митниците: „ Щели да подават информация на какви цени внасяме стоките, с цел да се види до потребителя по какъв начин се оскъпяват. Най-големият ни търговски сътрудник е Европейски Съюз. Митниците от дълго време не събират информация от европейските страни, тъй като имаме свободно придвижване на артикули от 2007 година “, изясни тя.
Лидерът на социалистите проучва причините на тези, които са срещу налагането на таван на цените. Първият от тях е, че това не е пазарно. „ Питам тогава тези наши съперници Испания, Гърция, Португалия, Унгария живеят ли в пазарна стопанска система? Отговорът изрично е да. Е, тези страни вкараха таван на цените “, изясни Нинова.
Вторият мотив, съгласно който това предложение е ляво и популистко, Корнелия Нинова обори по този начин: „ Гърция се ръководи от десния Мицотакис, Унгария - от десния Орбан, тъй че и десни държавни управления го ползват “, уточни тя.
Третият мотив е обвързван с изказванията, че тази мярка ще усили инфлацията. „ В Испания, които постановиха таван на разнообразни артикули, инфлацията сега е 7%. В Гърция, които постановиха таван на артикули и на облагата, инфлацията е към 6%. Литва, Латвия и Естония, които нямат таван на цените, инфлацията е 26% “, посочи ръководителят на Българска социалистическа партия и добави, че явно разновидността с таван на цените се е потвърдил като работещ в Европа.
„ Въпросът е какво избираме ние - пазара или индивида. Не желаеме да нарушаваме правилото на пазарната стопанска система, само че обстановката е изключителна и краткотрайно могат да се вършат изключения, до момента в който инфлацията се овладее и се помогне на индивида “, разяснява още тя.
В ефира на БТВ Нинова изясни какво е точното предложение на левицата: „ Ние предлагаме в цената на стоката да влиза себестойността, на която е създадена - артикули, разноски, работна заплата, превоз до магазина. Тоест не ощетяваш никого. Върху това добавяш 10% облага и това е цената “, съобщи тя и посочи, че това предложение е единствено за стоките от дребната потребителска кошница, т.е. това, което е най-необходимо на едно семейство, с цел да се изхранва.
Корнелия Нинова разяснява писмото, с което левицата алармира ОССЕ и ПАСЕ за неприемлива интервенция на служебното държавно управление в идните избори. „ Това е кардинално отношение на метода, по който се използва властта. Искам да напомня, че след предходните избори, организацията ОССЕ излезе с отчет, в който установи следното: “президентът и служебните министри се намесва директно в изборната акция “. Това е констатация на интернационална организация. В нея даваха образци по какъв начин служебните министри нападат предходното държавно управление по време на акцията “, напомни водачът на социалистите.
По думите ѝ сега служебни министри си разрешават да разясняват процеси на Българска социалистическа партия и да поставят етикети. „ Никой не ги е упълномощавал от наше име да бъдат служебни министри. Като ги боли по какъв начин се развива партията да дойдат на Национален съвет и на Конгрес, и да си кажат какво ги боли. А те там не идват, не се записват, с цел да провалят кворума, и с цел да не може партията да се записва за изборите “, разяснява тя и добави, че този въпрос е кардинален: „ Служебният кабинет не може да се меси в избори. А той го прави с оценки и квалификации към партиите. Да си гледат работата, имат задоволително, вместо да се занимават с партиите “, прикани Нинова.
Тя разяснява и идния Конгрес на левицата в събота: „ Първото и най-важно нещо, което сме записали, е да обсъдим постановки за нова лява стратегия. Програмата на партията е от 2008 година Обществените връзки, светът и лявото доста се трансформираха и желаеме да създадем ново, съвременно, ляво “, съобщи тя и даде образци с промени във взаимоотношенията сред шеф и служащ поради работата от разстояние. „ Също по този начин високите технологии и изкуственият разсъдък стартират да изместват работещите. Искаме да беседваме за базов приход.. В екологията - желаеме чиста земя, храна, вода, запазване на природата - това е съвременно ляво и желаеме да го запишем в програмата. Искаме да си приказваме дали е съвременно ляво джендър идеологията в учебно заведение - ние не считаме по този начин “, разяснява тя.
Предвидено в дневния ред на Конгреса е и промени в устава на партията, където има разнообразни отзиви. „ Например директният избор да се разшири и да не е единствено за ръководител, а за всички равнища в партията. Има и другото мнение - да се върне остарялото състояние и Конгресът да избира ръководител “, изясни тя и добави, че в дневния ред съществува диалог както за локалните, по този начин и за парламентарните избори. „ Не би трябвало да слагаме разграничителни линии, а да забележим предвид на това какви партии влязат в Народното събрание, какъв тип държавно управление е допустимо. На Конгреса в събота ще стане ясно кои са евентуалните сътрудници на Българска социалистическа партия “, сподели още тя.
Според Нинова постоянно преди избори се внушава, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия се събират, само че това е операция. Тя изясни, че Българска социалистическа партия е поредна и кардинална в своите позиции и от време на време гласуванията им са съвпадали с други партии поради неналичието на ясно болшинство. „ С някои гласувахме за хартиената бюлетина, с други пък срещу износа на оръжия и F-16. Всички оферти се взимаха с плаващи болшинства, като се изключи нашите за минималната работна заплата, безплатните учебници и помощта за децата до 4-ти клас. Подкрепиха ни всички сили, за което сме признателни “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
На финала Нинова изясни, че не счита “новата левица “ за проблем. „ Все още споделям, че в случай че желаят да работим дружно и да се обединим - да заповядат в Българска социалистическа партия, ще го създадем “, заключи тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР