Предлага се премахването на контрола по сухопътните граници между България,

...
Предлага се премахването на контрола по сухопътните граници между България,
Коментари Харесай

България, Румъния и Гърция искат пътуване без граничен контрол

Предлага се премахването на контрола по сухопътните граници сред България, Гърция и Румъния. Идеята е на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

През тази седмица беше насочен и апел гръцкият министър по миграцията и убежищата да повдигне тематиката по време на неофициалната среща на министрите на правораздаването и вътрешните работи през днешния ден.

„ Ползите от това ще бъдат доста, само че то не е панацея. Ако ние не изпълняваме стандартите и критериите, следствията може да ни се върнат като бумеранг. Това касае и правовата страна. Не непременно би трябвало да вършим нещо, в случай че не сме подготвени ”. Това съобщи предприемачът, политолог и икономист проф. проф. Йоаким Каламарис, представен от NOVA NEWS.

По думите му Атина поддържа страната ни, и то освен в тази стъпка. „ Неведнъж сме говорили, че би трябвало да има балкански съюз, който да подкрепя страните на полуострова и на равнище Европейски съюз, само че това към момента не сме го постигнали ”, означи Каламарис.

Според него, с премахването на контрола, брутният вътрешен артикул на България и Гърция би се нараснал с над 5%. „ Виждаме, че тировете чакат по границите не с часове, а с дни ”, добави предприемачът и уточни, че ще има огромни изгоди и за туризма, защото пътуващите не желаят да чакат прекомерно дълго време по граничните пунктове.

Свободното придвжване из Европа би нараснало и самоувереността на българите, счита Каламарис.

За страдание обаче няма по какъв начин представителите на трите страни просто да подпишат едно съглашение, с което граничният надзор да бъде отстранен, разясняват специалистите.

" Първо би трябвало да направя едно конкретизиране за влизането ни в Шенген. Тя обаче е там още с влизането си в Европейски Съюз. С акта ни за присъединение, в неговия член четвърти, ясно е записано, че България е страна по достиженията на Шенгенското пространство. Просто за нас има дерогации, в това число граничният надзор, които би трябвало да бъдат отстранени поетапно, откакто осъществим заложените критерии. На базата на това, процедурите, написани в шенгенските съглашения и в сегашния протокол към учредителните контракти, ясно демонстрират при какви условия биха могли страните от Шенген да реализират премахването на граничния надзор. Такава е уредбата, че ние не разполагаме с ефикасен механизъм ", изясни доцент Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР