Предизвикателствата пред България по пътя към приемането на еврото като

...
Предизвикателствата пред България по пътя към приемането на еврото като
Коментари Харесай

В София се провежда ключова конференция на високо равнище „България по пътя на еврото“

Предизвикателствата пред България по пътя към приемането на еврото като национална валута ще бъдат разисквани на конференция на високо ниво. Във форума, озаглавен „ България по пътя на еврото “, ще вземе присъединяване заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на двудневна работна аудиенция у нас.

Форумът ще стартира от 9:30 часа в Зала 3 на Националния замък на културата. Целта му е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на идното въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва.

Сред участниците ще бъдат президентът и Румен Радев, служебният министър председател Гълъб Донев, министри, шефът на Българската национална банка Димитър Радев,  министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен бранш.

Припомняме, че предходната седмица служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, тъй като страната ни изостава с приемането на нужното законодателство и не дава отговор на критерия за инфлация.

Но през вчерашния ден еврокомисарят удостовери, че януари 2025 година е допустимо страната ни да размени лв. с евро.

Високата инфлация и забавянето с приемането на основни закони, които по този начин и не бяха гласувани в края на 48-ото Народно заседание, попречиха на България да извърши първата допустима целева дата за въвеждане на еврото – януари 2024 година.

В 11:00 часа Валдис Домбровскис ще посети филантропичния център на Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “. Той и посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко ще беседват с украински бежанци и доброволци, работещи в центъра.

Източник: БТА/БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР