Предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно

...
Предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно
Коментари Харесай

Служебният кабинет открадна девиза на ГЕРБ "Работа, работа, работа" 28 Юли 2021 автор ЮЛИАНА БОНЧЕВА 1

" Предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно държавно управление са извънредно доста. Мога да кажа изрично, че то се оправя ".  Оценката е на президента Румен Радев - " бащата " на краткотрайния кабинет. 

Служебният кабинет като цяло се показва доста добре, спор няма. Разбива " порочния модел " на предното ръководство, разрови нагласените публични поръчки,  счупи " черните каси " БРР, " Автомагистрали " и така нататък Вътрешният министър разтури пазара на гласове и даже висшият прокурор Гешев към този момент не наподобява толкоз недостижим. Резултати има - забележими и радващи.

Да риеш авгиевите обори след ГЕРБ  е трудоемка, само че и много ефектна кауза  - разкривайки безобразията на предното ръководство, служебните министри са в ролята на свети Георги Победоносец, който пронизва с копието си змея. В тази епична битка те са воините на президента, пратени на поход против злото. Това безспорно носи политически дивиденти на президента в навечерието на изборите, които може да му донесат нов мандат. 

А " войнството " на Румен Радев все по-дръзко надскача нормалните за длъжностен кабинет цели и задачи  - прави бюджети, подвига пенсии, бори бедността.

Хубаво е, че финансовият министър Асен Василев има явен взор

по какъв начин да се актуализира завещаният от ГЕРБ бюджет 2021

Чудесно е, че вижда 2 милиарда лв. спомагателни доходи и към този момент ги е наместил за разходване в идващите месеци. Но това е работа за постоянен финансов министър, който ще има явен политически " тил " в Народното събрание. Бюджетното прекрояване може да изглежда съвсем друго от сметките на служебния кабинет, ако при гласуването на актуализацията в Народното събрание надделеят демагогията и левите сили. Мая Манолова да вземем за пример към този момент " раздаде " още несъбраните 2 милиарда лв. -  за пенсии и за помощи за деца. Не остави нищо за плануваното от Асен Василев подпомагане на жители, компании и заети на " първа линия " при задаващата се нова коронавирус вълна. 

Пенсионната система и без друго е пробита,

а промяната, стартирана в края на предишния век, сполучливо бе изпортена от няколко държавни управления, които не следваха първичния проект. Политиците и специалистите са толкова надалеч от единодушие по какъв начин пенсиите да порастват почтено и заслужено, колкото е Земята от Слънцето. Ако съберете 10 коментатори по тематиката на една кръгла маса, евентуално ще получите 10 разнообразни отзиви. Но не щеш ли служебното държавно управление с небосвод от няколко месеца, безспорно насърчено от патрона си, се захвана да въздава правдивост. Просто не е негова работа - подобни решения би трябвало да се вземат от постоянно държавно управление с пълностоен мандат и с ясно политическо бащинство -  партиите, които са го излъчили, тъй че да се знае тъкмо кой носи отговорност в идващите години (за триумфа или за провала).

Така или другояче, тематиката е на масата, през днешния ден всички приказват (и се надцакват) за повдигането на пенсиите, само че Румен Радев се извисява над всички като индивида, надъхал краткотрайното държавното управление да работи по въпроса. И сетете се за кого ще си мислят милионите български пенсионери (и освен те) наесен, когато би трябвало да гласоподават за държавен глава.

Да, осъвременяване е нужно, само че без прибързани и демагогски решения, струващи милиарди. Мая Манолова и Корнелия Нинова имат едни концепции за битка с  бедността, партиите вдясно - напълно други. Чия визия прокарва служебният кабинет? И за какво си мисли, че ще получи поддръжката на болшинството в Народното събрание? Или не го мисли, само че е значимо да се знае, че президентското държавно управление мисли за бедните?

Ами ако заради непремерени и недообмислени ходове в този момент след година-две-три се окаже, че би трябвало да се подвигат налози и/или осигуровки? Пенсиите са прекомерно сериозна тематика, че с нея да се занимава краткотрайно служебно държавно управление.

Подобен случай е Националният

план за възобновяване и непоклатимост ,

който дълго бе претакан от кабинета " Борисов " и по този начин и не отпътува за Брюксел. Сега огромното бързане на служебния кабинет наподобява похвално, само че от кое място иде самочувствието на краткотрайните министри, че точно те знаят защо би трябвало да се харчат средствата през идните години, че оферират верните планове и точните вложения? До ден сегашен политици и специалисти спорят каква да е ориста на енергийните предприятия - мини и тецове, в Маришкия басейн. Това е единствено един образец, а има и други значими и дискусионни въпроси. Но идва младият и обаятелен длъжностен министър по еврофондовете Атанас Пеканов, прави серия брейнсторминги и редактираният план отлита за Брюксел за утвърждение. Там обаче са леко озадачени, че документът се внася от служебен кабинет.  " Eвpoпeйcĸитe инcтитyции пpиeмaт дoбpe пpoмeнитe в Haциoнaлния плaн зa възcтaнoвявaнe, нaпpaвeни oт cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo. Te oбaчe иcĸaт гapaнция, чe плaнът щe се извършва oт cлeдвaщoтo peдoвнo пpaвитeлcтвo ", призна чистосърдечно вицепремиepът. А какви гаранции може да има,  откакто не е ясно кои партии ще застанат зад бъдещето постоянно държавно управление (ще го има ли въобще), за какви политики и цели ще се спогодят и за какви – не.  

" В плaнa oбeщaвaмe нeщa, ĸoитo щe ce cлyчaт в cлeдвaщитe 5-6 гoдини,  включително и мнoгo зaĸoнoви пpoмeни “, обясни неотдавна министър Пеканов. Как се дават такива обещания, при това за мандат и половина напред, като не се знае какво парламентарно болшинство ще се формира и дали ще поддържа въпросните законови промени?!

Но това, наподобява, не е значимо за президента и дрийм отбора му. Важното е хората да виждат, че в подредения от него Министерски съвет кипи неотклонен труд, вземат се значими решения. 

Да громиш врага и непознатите неточности обаче е по-лесната част от работата в политиката. Трудното идва, когато би трябвало да защитаваш и обясняваш личните си решения. Служебните министри драговолно описват за гафовете на предшествениците си и всеки ден повтарят какъв брой е значимо властта да е транспарантна и открита. Но ентусиазмът и транспарентността им чезнат, когато се налага да разясняват свои ходове. Министър Комитова да вземем за пример по този начин и не изясни за какво се раздели със заместника си Тодор Анастасов. Подопечната й пътна организация загадъчно мълчи какво се случва с публичната поръчка за тунела под Шипка, а съгласно някои медии тя е сцена на яростни подмолни борби, взели главата на назначения от самата Комитова за началник на АПИ Апостол Минчев. Служебната министърка уволни двама от управата на АПИ, а дни по-късно върна единия от тях  отпред на организация. Смущаващо е... А никой нищо не изяснява.

Президентът Радев безмилостно громи предното ръководство и задкулисието. Но не отговори на въпроса за какво постът на длъжностен транспортен министър бе поверен на човек, обвързван с Движение за права и свободи ( Георги Тодоров бе зам.-министър на превоза в кабинета " Орешарски " от квотата на тази партия). Има и други странни кадрови решения във и на служебното държавно управление. Тъкмо те подхранват клюки, че президентът разчита Движение за права и свободи да го поддържа за нов мандат. 

На фона на възторга, че ерата на Борисов, Пеевски, порциите на Доган и фирмените обръчи е завършена, анализатори песимисти предизвестяват, че

промяна на модела не значи " Стани да седна ",

че е нещо доста повече и доста по-различно от промяна на имената от табелите по етажите на властта. Предупреждават също, че популизмът е рисков за здравето - на нацията и на страната. Стахановските усилия на служебното държавно управление някак припомнят за лозунга, който ГЕРБ развя на отминалите избори:  " Работа, работа, работа ". Кипи труд, та дим се подвига. Медиите не смогват да следват и отразяват триумфите на министрите, напора за промени и разкритията за далаверите на предното ръководство. Реформите обаче са вероятни единствено със солидна парламентарна поддръжка, а разкритията имат стойност единствено в случай че се трансфорат в каузи (съдебни) и в присъди. Да, все отнякъде би трябвало да се стартира, по този начин е. Но по-паметливите не са не запомнили, че атмосферата в България през 2009 година беше съвсем като днешната - на хората им беше писнало от ненаситната тройна коалиция, общественият яд измете Национална движение „Симеон Втори", БСП и Движение за права и свободи и даде цялата власт на " спасителя " Бойко Борисов и ГЕРБ...  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР