Предизборната надпревара за сваляне на данъците продължава, пише Актуално. Към

...
Предизборната надпревара за сваляне на данъците продължава, пише Актуално. Към
Коментари Харесай

И ГЕРБ се включи в надпреварата за сваляне на ДДС

Предизборната конкуренция за събаряне на налозите продължава, написа " Актуално ". Към офертите на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за събаряне на Данък добавена стойност за съществени храни и медикаменти към този момент се включва и ГЕРБ. В четвъртък министър председателят Бойко Борисов разгласи пред публицисти в Народното събрание, че обмислят да се отстрани Данък добавена стойност върху книгите. " Отдавна го премислям с Владислав Горанов. Там можем да създадем да няма налог, тъй като образованието постоянно ни е било приоритет. И в този мандат се дадоха толкоз пари за обучение, за училищен заплати, че това е капчица в морето – данъкът върху книгите ", изясни Борисов.

``
реклама

Само два дни преди този момент пред членовете на КРИБ министър председателят изрично разгласи, че налози няма да се пипат до края на ръководството му, с цел да може средата за бизнеса да е прогнозируема. В четвъртък обаче Борисов атакува опозицията поради концепциите й за събаряне на данъци: " Защо за толкоз доста години ръководство на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - поотделно и дружно, не направиха това. Защо в този момент споделиха, че има пари в страната, а при тях нямаше? ", попита министър председателят, представен от в. " Сега ".

Финансовият министър Владислав Горанов удостовери в Народното събрание, че следва да се води спор върху концепцията за рухване на Данък добавена стойност за книгите. Той обаче предизвести, че това няма да докара до смяна в цената за крайния консуматор. Опитът показвал, че няма гаранция и механизъм, с който понижената ставка да остане в интерес на потребителите.

" Масово, включително и в Гърция, която сътрудниците постоянно дават за образец, резултатът остава по средата - не в всеобщия консуматор, а в търговците и производителите. Т.е. упованието, че в случай че понижим с 10 пункта Данък добавена стойност, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и подсигурявам, че цените няма да паднат ", изясни Горанов.

" Аз постоянно съм защитавал и това е била позицията на Министерството на финансите поредно в годините, че Данък добавена стойност не би трябвало да е инструмент за правене на политика ", сподели още финансовият министър.

Данък добавена стойност е главен приходоизточник в държавната хазна. Той образува половината от данъчните доходи и по тази причина финансовите министри от всички държавни управления са били доста консервативни към претенциите за ДДС-преференции. Така да вземем за пример за 2018 година от всички 21.8 милиарда лева данъчни приходи 10 милиарда са от Данък добавена стойност.

Идеята да се понижи или отстрани Данък добавена стойност за книгите се възобновява от време на време от 20 години насам. Книгоиздателите от дълго време упорстват за сходна преференция и през 2009 година даже наградиха тогавашния министър председател Сергей Станишев с наградата " Рицар на книгата " с вярата най-сетне браншът да получи отстъпката. Това обаче не се случи.

Преди седмица концепцията бе възобновена, този път от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който изненадващо се появи в Народното събрание, с цел да заяви, че придвижването ще предложи понижение ставките за хляба, медикаментите и книгите. В сряда пък Българска социалистическа партия вкара в Народното събрание проект за изменение на закона за Данък добавена стойност, с който предлага 5% ставка за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни артикули от брашно, и 5% за медикаменти.

По този мотив в четвъртък финансовият министър направи уточнението, че по евродирективата за Данък добавена стойност не можело да имаме четири разнообразни ставки на данъка. " Ако се разясняват избрани групи артикули, които би трябвало да бъдат с разнообразни ставки, те би трябвало да бъдат позиционирани в една от трите благоприятни условия - нулева ставка, 9% - каквато е ставката за туристическите настанявания, и 20%, каквато е главната ставка Данък добавена стойност у нас.

Българска социалистическа партия показа планове, че предлаганото понижение ще свие постъпленията в хазната със 706 млн. лева годишно - 368 млн. лева за питателните артикули и 338 млн. лева за медикаментите. Левицата предлложи и данъчни облекчения за млади фамилии с деца. По данни на книгоиздателите от премахването на Данък добавена стойност върху книгите постъпленията в бюджета ще паднат с към 54 млн. лева

" Браншът се пробва да прокара от доста години по-нисък Данък добавена стойност за книги, само че всякога ни споделят, че това е прекомерно мъчно да се управлява ", съобщи за в. " Сега " Гергана Димитрова от издателство " Лист ". Според нея по-ниската ставка ще се отрази позитивно върху бранша, който е " един от най-бедните в стопанската система ни ". 40% от коричната цена на всяка книга издателите давали на търговците, 20% отивала за Данък добавена стойност и в последна сметка с останалите 40% се плащали авторските права и на всеки, взел участие в основаването на книгата – художници, преводачи, коректори.

" С отпадането на 20% Данък добавена стойност ние може да понижим крайната цена, само че и по едно и също време с това да плащаме по-достойни възнаграждения на преводачите, да вземем за пример които са извънредно ниско платени ", изясни Димитрова. По думите ѝ това ще им разреши да издават по-качествена литература, вместо да мислят единствено дали книгата ще бъде задоволително комерсиална и всеобща, с цел да я издадат.

 

Правила

В България има три ставки по Данък добавена стойност. Основната е 20%, а само туристическите настанявания са с понижена 9%-на ставка. Редица артикули и услуги обаче са с нулева ставка или са освободени от облагане с Данък добавена стойност. Така да вземем за пример с нулева ставка са интернационалният транспорт на пасажери и артикули, зареждането с аварийни елементи, горива, храна и други хранителни запаси на самолети и плавателни съдове, продажбата на артикули в безмитни магазини, услугите, предоставяни от брокери, и други.

Освободени от Данък добавена стойност са медицинските услуги, оказвани от здравни заведения, обществените грижи, наложителното и доброволното обществено, пенсионно и здравно обезпечаване, образованието и курсовете за подготовка и спортни занимания, продажбата на билети за културни прояви, музеи, зоологически градини. Освободени от Данък добавена стойност са също застрахователните услуги, хазартните игри, елементарните пощенски услуги, отдаването чартърен или аренда на земя и здания и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР