Предишният рекордьор – съветският двигател “РД-701. Photo credit : USSR

...
Предишният рекордьор – съветският двигател “РД-701. Photo credit : USSR
Коментари Харесай

РЕКОРД: Американският двигател Раптор задмина съветския РД-701 по налягане в основната горивна камера!

Предишният рекордьор – руският мотор “РД-701 ”. Photo credit: USSR Space Program

За страдание макар поставения преди 30 години тогавашен връх, моторът “РД-701 ” си е останал единствено на пробно ниво и в никакъв случай не се е употребявал на настояща ракета. За разлика от него, СпейсЕкс възнамерява да употребява “Раптор ” на ракетите “Суперхеви ” и корабите “Старшип ”. Напомням на читателите, че преди към две седмици последният първообраз на “Старшип ” излетя сполучливо, издигна се на височина 150 метра и се върна назад на Земята. През идващите дни, седмици и месеци СпейсЕкс възнамерява още полети на височина 150 метра, полет на височина 20 километра и орбитална задача. Илон Мъск счита, че първата галактическа задача може да е реалност още в края на годината.

Счупването на върха е значимо достижение за СпейсЕкс, само че блогърът Ерик Ралф от уеб страницата Тесларати ни припомня, че налягането в главната горивна камера е единствено един от значимите параметри. По-важни са продължителността, за която моторът може да работи, времевият предел, при който моторът може да остане разпален при високо налягане, както и опциите за възвръщаемост. Към сегашния миг остава неразбираемо дали е имало случай, в който “Раптор ” е работил в продължение на над 90 секунди.

И въпреки всичко Мъск и неговите екипи се трудят по така наречен итеративен метод. Те към момента са първоначално на разработката на “Раптор ” и “Старшип ”. Двигателят, който тези дни е бил подложен на проби, е от ранна итерация. Със съзряването на структурата чакаме да пристигна моментът, в който “Раптор ” ще е в положение да стои разпален в продължение на 5-10 минути.

За повече информация: Тесларати

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР