Преди заседанието на ВСС правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че

...
Преди заседанието на ВСС правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че
Коментари Харесай

Йорданова очаква правилата за предсрочното прекратяване мандата на Гешев да бъдат приети днес

Преди съвещанието на Висш съдебен съвет правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи, че чака разпоредбите за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор да бъдат признати през днешния ден, а до 2-3 седмици за има и съвещание всъщност.

Днес изтича крайният период, който Висшият правосъден съвет си даде, с цел да създаде разпоредбите на процедурата за предварително преустановяване мандата на основния прокурор. Поводът - преди две седмици министърът на правораздаването Надежда Йорданова внесе предложение за предварително освобождение на Иван Гешев.

" Фактът, че министърът на правораздаването упражнява конституционните си пълномощия и внася предложение за предварително освобождение на основния прокурор на съображение на тежки нарушавания и оронване престижа на правосъдната власт не е война, не е нахлуване. Това е правова страна и слагане на въпроси, за които да се понесе отговорност ", съобщи Надежда Йорданова в отговор на основния прокурор Иван Гешев, който съобщи, че " това, което наричате в последно време война сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, не е война. Това е нахлуване. Във войната има две страни. Прокуратурата е единствената защита, която следи за съблюдаване на правата на хората ".

Йорданова не е съгласна с изказванието на Иван Гешев, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата.

" Нека припомня че едно от лицата, поради които България е наказана в Европейския съд за правата на индивида, за нарушение на човешки права и свободи, е точно господин Гешев ", бе безапелационна тя.

Правосъдният министър отхвърли да разяснява Бойко Рашков, съобщи, че той би трябвало да бъде оценен от премиера.

Вчера беше оповестена информация, че ВАП е сезирала основния инспекторат към Министерския съвет, че Министерството на правораздаването е препратило административна кореспонденция по митинг към ВКП не в тридневен период, а с два дни забавяне, посочи тя.

" По същия този митинг Административният съд се е произнесъл, че прокурорът няма юридически интерес. Ще подобрим вътрешната организация в министерството, само че това забавяне от 5 дни не заплашва по никакъв метод правата на жителите ", съобщи Йорданова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР