Преди време ви информирахме за идеята в Тракия да изникне

...
Преди време ви информирахме за идеята в Тракия да изникне
Коментари Харесай

Пловдив все по-близо до първия си жилищен небостъргач

Преди време ви информирахме за концепцията в " Тракия " да изникне първият жилищен небостъргач в Пловдив. Комплексът е с работно име " Тракия скай ", планувано е да е 130 м и в случай че се случи, ще измести дългогодишния първенец по височина в града - 103-метровия парк-хотел " Санкт Петербург ".

Новата постройка ще е на 40 етажа с обща повърхност 40 хиляди кв.м. Любопитният подробност е, че вложителят не е от строителния бранш - ливанският предприемач с българско поданство Абдул Карим Мохамад Хассун, който има машиностроителна компания.

Имотният указател пази доста покупко-продажби с терена от над 6 декара, върху който ще се строи, като цената му се срутва с годините. В края на строителния взрив, тъкмо преди срутва, през февруари 2008 година пловдивската " Рейсинг " съумява да го продаде на " Тера вижън " за 5.53 млн. лева Нейният главен съучастник Васил Апостолов ипотекира земята в " Пощенска банка ". Другите строителни планове го завличат надолу и в края на 2013 година евентуално поради задължения теренът е трансфериран на имотно сдружение от групата на Пощенска банка против 1.89 млн. лева Почти две години по-късно парцелът е продаден от " ИМО пропърти инвестмънтс Сoфия " на даже малко по-ниска цена - 1.77 млн. лева

Купувач е преди малко учредената " Елеганс билдинг ". Тя е с едноличен притежател и шеф ливанският предприемач с българско поданство Абдул Карим Мохамад Хассун. Той развива бизнес в Асеновград от началото на 90-те години, като в края на века приватизира обособена част от " Завод за шлифовъчни машини " в Асеновград за 515 хиляди лева Днес има няколко компании, занимаващи се главно с металорежещи машини - стругове, фрези, преси, шлифовъчни машини и други, като производството е в " Милко ", а търговията - в " Машин комерс ".

Асеновградската " Машин комерс " беше най-динамично разрастващата се компания в класацията за дребен и междинен бизнес " Гепард " на " Капитал " за 2014. Компаниите на Хассун имат към 90 млн. доходи и към 3 млн. лева облага за 2015 година

Според архитекта на постройката Георги Стоянов минималната сума на инвестицията ще е към 20 млн. евро, за които явно ще се търси банково финансиране.

Проектът е на " Архитектурно дизайнерско студио ". Мястото е квартал " Тракия ", на ъгъла сред ул. " Шипка " и бул. " Освобождение " - покрай магазините Lidl и Decathlon.

Първият проект е бил за две кули - от 95 и 130 метра, и е бил на ливанците " Раби Брейди архитектс ". Стоянов обаче прецизира, че вложителят го е трансформирал. Причината - по закон високите жилищни здания би трябвало да разполагат с две стълбища и две асансьорни системи при положение на потребност от евакуация, а при две кули това би свило доста площта за жилища, което от своя страна ще повлияе отрицателно на предстоящата облага, споделя архитектът.

Все още не е явен точният брой на жилищата на всеки етаж, само че съгласно Стоянов те ще са по три или четири - или над 100. Сградата ще има и предверие и дребна офисна част за мениджмънта й, допустимо е има и лоби бар. При строителството ще бъдат употребени енергоспестяващи технологии за отопление, вентилация и енергозахранване с висок % на преобразувана сила, изяснява архитектът.

По плановете на архитектите на новата постройка себестойността на строителството евентуално ще е към 500 евро/кв.м, а продажните цени евентуално ще стартират от 700-750 евро нагоре. Подобни планове обаче са мощно под въпрос, защото сега не е ясно нито началната дата на плана, нито по кое време би била приключена тя.

Стои и въпросът по какъв начин е допустимо да се строи толкоз висока постройка, изключително в регион, в който общият организационен проект на Пловдив разрешава оптималната кота корниз в тези територии от 20 м. Някъде в предишното обаче има издействан обстоен организационен проект без ограничавания. " Не ние, а някой от предходните притежатели, тъй като този парцел е минал през няколко ръце, е правил такава разработка за изменение на ПУП-а, в която височината не се лимитира ", изяснява Стоянов.

Plovdiv24.bg научи, че реализацията на плана е все по-близо. Инвеститорът към този момент е имал няколко срещи с градската администрация, като се е съгласил да направи и тротоара по ул. " Шипка " и " Освобождение ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР