Преди време на испанските села им беше обещано, че производството

...
Преди време на испанските села им беше обещано, че производството
Коментари Харесай

Как Испания стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Преди време на испанските села им беше дадено, че производството на свинско месо ще съживи селските региони в Испания, само че това не се оказа по този начин за някои региони като Балса де Вес. Населението в селските региони на страната продължава да понижава, а възходящият брой на свинете е обвързван със замърсяването на водата в някои региони, написа Quartz.

Консумацията на свинско месо се усилва, както в страната, по този начин и в интернационален мащаб, само че въздействието върху селските региони не е безусловно позитивно, съгласно неотдавнашен отчет на Guardian.

Въпреки че половината от производството на свинско месо в Испания се намира в селските региони, през последното десетилетие популацията на 90% от испанските села е намаляло значително - с по-малко от 1000 поданици на село. За да предотврати миграцията към градовете регионът Балса де Вес се обръща към бизнеса със свиневъдство. Не е изненадващо, че инвестицията в тази промишленост ще докара до непрекъснат поток от камиони в селските райони, по-трудно доставяне с питейна вода и други.

Световното произвеждане на месо като цяло е повишено с 5% през 2021 година до почти 339 млн. тона. Испания е номер 3 по произвеждане на свинско месо в света, съгласно данни от испанското държавно управление за 2021 година, след Китай и Съединени американски щати. Испания е най-големият производител на свинско месо в Европейски Съюз, а Германия е на второ място.

През 2021 година производството на свинско повишено с 40% в Испания по отношение на десетилетие по-рано. По-голямата част от производството в страната е съсредоточено в три района - Каталуния, Арагон и Кастилия и Леон.

Как Испания стартира да господства в производството на свинско месо?

Доминацията на страната в производството на свинско стартира, когато Испания става член на Европейския съюз през 1986 година Преместването на интервенциите на свиневъдите в Европейски Съюз благоприятства за по-ниски разноски за труд и фураж. За да останат конкурентоспособни със своите сътрудници, свиневъдите в Испания влагат в технология за по-голяма успеваемост и еластичност.

Вътрешното търсене също се повишава. Между 1985 година и 2002 година годишната консумация на свинско месо на глава от популацията в Испания съвсем се е удвоила. Това може да се на забележителното нарастване на прихода на глава от популацията, след присъединението й към Европейски Съюз.

След две десетилетия, когато пандемията удари света, Испания съумя да преодолее разстройствата, дължащи се на повишените ограничавания, свързани с пандемията, в международен мащаб и кланиците работеха с естествен потенциал, с цел да задоволят вътрешното търсене и да изнасят. Това се споделя в отчет на Министерството на земеделието на Съединени американски щати от октомври 2021 година Междувременно доста месни уреди в Съединени американски щати се тревожат от спадовете в продукцията си.

През 2020 година общият брой на закланите прасета в Испания е повишен с 6% спрямо 2019 година, съгласно испански публични данни.

Чумата по свинете 

Свинският грип в Китай оказа помощ на Испания да стане по-голям състезател на международния пазар на свинско месо. Епидемията обхвана Китай от 2018 година и направи страната подвластна от вноса на свинско месо от Испания. Огнища имаше и в елементи на Европа, като Германия - вторият по величина производител на свинско месо в Европейски Съюз. Това също даде на Испания повече достъп до доходоносния пазар на Китай. Към днешна дата към половината от производството на свинско месо в Испания се изнася, като Китай е най-големият им пазар.

Въпреки това към този момент има признаци, че търсенето на свинско месо в Испания може да се промени. От юли 2021 година търсенето на свинско месо от Китай понижава, като Министерството на земеделието на Съединени американски щати чакат спадът да продължи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР