Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от

...
Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от
Коментари Харесай

Нови данни дават надежда, че на Марс може да има живот

Преди време галактическият уред на НАСА Curiosity засече следи от метан на Марс, което беше доказано от задачата на Европейската галактическа организация Mars Express. Наскоро пристигналият на " Марс Трейс Газ Орбитер " обаче не откри никакви признаци за съществуването на този газ, което озадачи учените. Тази седмица Curiosity още веднъж откри метан и то с доста по-голяма централизация, в сравнение с е измервана до момента.
Изглежда, че Червената планета изригва метан понякога, което е допустимо доказателство за битие на микробен живот под повърхността. Нови данни от марсохода Curiosity на НАСА, получени в петък (21 юни), още веднъж демонстрират метан, само че при доста по-високи концентрации, в сравнение с се оповестява по-рано, написа БГНЕС, базирайки се на The New York Times.
Изстрелян през 2011 година, Curiosity за първи път открива метан на марсианската повърхнина през 2013 година, само че доказателствата за съществуването на този газ по-късно изчезват, оставяйки учените комплицирани по какъв начин да интерпретират показанията. Констатациите бяха доказани от орбитален галактически уред на Европейската галактическа организация, прочут като Mars Express, който също откри метан. Но орбиталната задача ESA/Роскосмос " Марс Трейс Газ Орбитер ", която сега е в орбита на Марс, не открива следи от метан в атмосферата, което способства за мистерията.
Въпреки че по-ранните измервания са потвърдили метан с компактност до 7 елементи на милиард в атмосферата, които към този момент се смятат за високи, новите показания на НАСА тази седмица демонстрират доста по-високи равнища - 21 елементи на милиард.
Учените, отговарящи за Curiosity, " Марс Експрес " и " Марс Трейс Газ Орбитер " разискаха новите показания за метан, само че към момента не са подготвени да създадат дефинитивно умозаключение. Д-р Марко Джурана, академик от Националния институт за астрофизика в Италия, който работи с " Марс Експрес ", сподели, че е бил осведомен за находката, само че счита, че заключенията са " предварителни ".
„ Остават доста данни, които би трябвало да бъдат обработени. Ще имаме някои предварителни резултати идната седмица " споделя Джурана.
Учените изясняват, че казусът с потреблението на равнищата на метан, с цел да се отговори на въпроса дали има живот на Марс, се крие във обстоятелството, че газът може да се създава от микроби - сходно на тези, живеещи в условия с ниско наличие на О2, като да вземем за пример скалите надълбоко подземен или посредством геоложка активност . Тези разнообразни източници отделят метан, съпроводен или от пропан или етан (всеки от които допуска биологична активност) или серен диоксид, което допуска геоложки генезис на материала.
През идната година е планувано два нови апарата да бъдат изпратени на Марс: " Марс 2020 " на НАСА и " Розалинд Франклин " на Европейската галактическа организация взаимно с Роскосмос. " Розалинд Франклин ", по-рано прочут като сондата ExoMars, носи името на английски академик от XX-ти век, известна с ДНК проучвания. И двете задачи ще бъдат оборудвани със датчици за разкриване на другите градивни детайли от основания на въглерод живот и ще доближат повърхността на Марс през 2021 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР