Преди време бях на гости на възрастна жена, която дълги

...
Преди време бях на гости на възрастна жена, която дълги
Коментари Харесай

Най-важните тънкости за хубаво турско кафе

Преди време бях на посетители на стара жена, която дълги години, живяла дълги години в Турция. Там тя бе придобила навика да пие „ турско кафе “, което сама да си подготвя. Естествено бе овладяла всички тънкости на приготвянето му и ги показва пред мен, поднасяйки ми чаша от този в действителност възвишен балсам – да си призная, толкоз изискан усет и удивителен мирис не чаках! Накрая, домакинята показа по какъв начин се подготвя „ турско кафе “ и аз ще споделя това с вас уважаеми дами и господа.

Преди всичко, имайте поради, че турското кафе постоянно се сервира с чаша вода; единствено по този начин, като отпиете глътка и премахнете всички други усети в устата си, ще може да се насладите напълно на кафето си! Кафето може да е приготвено с или без захар, в чинийката в допълнение може да се сервира характерен турски десерт или шоколадов бонбон. И когато го сервирате, започнете от най-възрастния посетител – в символ на почитание! А в този момент да ви дадем детайлностите.

Първо, подгответе си студена филтрирана вода с план за всяка чаша готово кафе да сте сипали по чаша и половина вода в джезвето.

Второ, за всяка чаша кафе сложете по една ч.л. турско кафе в джезвето.

Трето, захарта – в случай че такава желаете – сложете още първоначално в количество, съгласно усета и я смесете с кафето. Ако част от гостите желаят кафето си без захар, първо сипете приготвеното чисто кафе на тях, след което върнете джезвето на котлона и прибавете плануваното количество захар.

Четвърто, водата със сместа от кафе и захар би трябвало да стартира да се надига постепенно, обезателно на междинен огън и това ще ви отнеме от 3 до 4 минути.

Пето, когато кафето е съвсем готово да кипне, махнете го от котлона, вземете една лъжица и сложете от пяната във всяка една от чашите.

Шесто, когато течността заври, сипете от нея в чашите до половината им размер, върнете още веднъж джезвето на котлона и след 10 – 15 секунди варене – долейте чашите.

Сега е време вие, дружно с вашите посетители, да се насладите на божествената напитка! Накрая – не забравяйте – по този начин приготвеното турско кафе е доста мощно, тъй че една чаша ви е изцяло задоволителна!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР