Преди три години се появи първата информация за новия проект

...
Преди три години се появи първата информация за новия проект
Коментари Харесай

SpaceX извежда в орбита прототипите на първите сателити за глобален интернет

Преди три години се появи първата информация за новия план на Илън Мъск за основаването на световен сателитен интернет посредством mesh-мрежа от 12 000 мини-сателита на ниска околоземна орбита, всеки от които обезпечава широколентова връзка със забавяне 25 ms на територия с радиус 1080 км.



Началото на този упорит план е към този момент сложено. Тази събота, на 17 февруари 2018 година е планувано изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с 1360 кг испански спътник Paz от базата Ванденберг в Калифорния. Като второстепенен потребен товар са добавени двата мини-сателита Microsat 2a и 2b. Това са прототипите на спътниците от бъдещата световна сателитна формация на SpaceX.

На 15 ноември 2016 година компанията SpaceX подаде молба за позволение на работата на лична сателитна услуга в орбита към Земята, в която една от дъщерните компании на SpaceX ще бъде оператор. Според документите, огромната сателитна мрежа на SpaceX ще се състои от над 4425 спътник (с запасите – до 4591) на ниска околоземна орбита, предоставяйки високоскоростен интернет достъп в честотните диапазони Ku (10,7−18 GHz) и Ka (26,5−40 GHz).



През месец март 2017 година Илън Мъск подаде нова поръчка за още 7518 спътника, като по този метод, техният сбор доближи 11 943, без аварийните!

Всеки един от тези спътници тежи 386 кг и е с размери 4 х 1,8 х 1,2 метра – т.е., колкото междинен автомобил, без слънчевите акумулатори. Времето на софтуерен живот на тези устройства е от 5 до 8 години. Според пресмятанията, ракетата Falcon 9 може да изведе в орбита 23 сходни спътника и по този метод ще са нужни най-малко 70 изстрелвания на “Сокола” за извеждането в орбита на първите 1600 спътника и най-малко 520 изстрелвания за извеждането на всички мини-сателити в орбита.

Но с помощта на Falcon Heavy, броят на изстрелванията може да бъде съществено понижен, като по този метод реализирането на плана ще е доста по-евтино. Първоначално, цената на плана бе оценена на $10 милиарда. За неговата реализация е основана компанията Space Exploration Technologies Corp, а вложители са Гугъл и Fidelity Investments, които вложиха в този стартъп на Илън Мъск към $1 милиард.

Ако тестовите спътници Microsat 2a и 2b сполучливо влязат в орбита, експертите на SpaceX в детайли ще тестват работата на информационното съоръжение в Ku диапазона. В документите за FCC се споделя, че наземните станции за обслужване на сателитната мрежа ще са ситуирани в обекти на SpaceX в МакГрегър в Тексас, в Браунсвил (Тексас), в централния офис на Tesla във Фримонт (Калифорния). Още три наземни станции ще са инсталирани в преносими фургони. Водят се договаряния за изграждане на сходни станции в Нова Зеландия и Норвегия.



Освен това, SpaceX разчита и на поддръжката на наземните станции KSAT.

Крайната цел на този величествен план е опцията на всеки гражданин, от което и да е ъгълче на Земята, да може да се включи към сателитната мрежа на SpaceX и да излезе в една свободна Глобална мрежа без цензура от страна на което и да е държавно управление. Илън Мъск наскоро сподели, че цената на един модем за връзка със сателитната мрежа ще коства от $100 до $300 според от предлаганите благоприятни условия.

Според последна информация, сателитната мрежа на SpaceX ще се назовава Starlink и нейното лимитирано потребление е планувано за 2020 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР