Преди точно четири години природозащитната организация WWF положи основите на

...
Преди точно четири години природозащитната организация WWF положи основите на
Коментари Харесай

EVN и WWF заедно спасяват гора край Стамболийски

Преди тъкмо четири години природозащитната организация WWF постави основите на нова гора на брега на река Марица. 12 000 фиданки и семена от локални дървесни типове бяха залесени, с цел да вдъхнат нов живот на крайречна околност до град Стамболийски. Залесяването обхвана 28 декара или повърхност с размерите на 66 баскетболни стадиони. 
 
„ Засаждането беше единствено първата стъпка. Оттогава младата гора има потребност от постоянна грижа. През годините тя бе изправена пред редица провокации, като набези на гризачи, паша на добитък и засушавания. Въпреки старанието, отдадеността и професионализма на нашите специалисти част от фиданките не съумяха да оцелеят “, споделя Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF.
 
От през днешния ден WWF има покровител в грижата си за възобновяване на крайречната гора. EVN България застава до природозащитната организация с упоритостта да подкрепи израстването на здрава и мощна гора, такава каквато в миналото е съществувала на това място, преди теренът да бъде изсечен и трансфорат в пасбище, а по-късно и в бунище. За задачата, под управлението на експерти от WWF, EVN ще засади разнообразни типове растения с упоритостта да израснат най-малко 2200 дръвчета на повърхност от осем декара – 400 фиданки от черна елша, 300 фиданки от черна топола и 6000 жълъда от летен дъб. Инициативата ще се реализира в границите на три години.
 
„ Ние доста добре осъзнаваме отговорността си към обществото и природата. Затова създадохме програмата EVN за България, посредством която поддържаме доброволчески начинания на нашите сътрудници и планове на външни сътрудници. Изключително сме щастливи от опцията да си сътрудничим с WWF по възобновяване на крайречна гора поради голямото значение, което тя има освен за природата, само че и за нас хората. Знаем, че, работейки с WWF, всички действия ще се случат по най-правилния и природосъобразен метод и това ни стимулира в допълнение “, показа Петър Костадинов, началник на отдел „ Комуникации “ в EVN България.
 
„ Трите дървесни типа, с които ще залесяваме, са присъщи за крайречните гори. В допълнение ние използваме и локални произходи от изброените типове, чиито семена и резници съхраняват генетичното многообразие на естествено публикуваните в региона черни тополи, бели върби и летни дъбове. При залесяването се стремим да създадем крайречна гора, оптимално близка по конструкция и състав до естествените гори, съществували в миналото по крайбрежията на Марица “, споделя Нели Дончева, основен специалист в стратегия „ Гори “ на WWF.
 
Най-подходящите сезони за осъществяване на залесителни действия са есента и началото на пролетта, когато няма натоварен напредък, поучават още специалистите на WWF. Останалото време от година се посвещава на процеса по подготовка, а точно взаимното събиране на материали, развъждане на контейнерни фиданки, разчистване на терена и обмисляне на залесяването. Освен това чиновниците на EVN ще имат опция да участват и на няколко научно-популярни беседи по тематиката за значимостта и смисъла на крайречните гори в България, изнесени от експерт и дълготраен практик на WWF.
 
Мисията на WWF и EVN е да влагат запаси и средства в устойчиви начинания, които имат дълготраен позитивен резултат върху хората и природата. А това, което сплотява двете организации, е стремежът процесите да се извършват по верен и щадящ околната среда метод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР