Преди срещата на върха между лидерите на ЕС в Брюксел,

...
Преди срещата на върха между лидерите на ЕС в Брюксел,
Коментари Харесай

Отворено писмо на Тереза Мей до гражданите на ЕС

Преди срещата на върха сред водачите на Европейски Съюз в Брюксел, английският министър-председател Тереза Мей разгласява отворено писмо към жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия. От посолството на Англия в България разпространиха превод на писмото на Мей.

 Искаме да останете и след Брекзит, разгласи Лондон на жителите от Европейски Съюз
Искаме да останете и след Брекзит, разгласи Лондон на жителите от Европейски Съюз

В отворено писмо на английския министър председател

News.bg публукува писмото без редакторска интервенция:

Докато пътувам към Брюксел през днешния ден, знам, че доста хора чакат от нас, водачите на 28-те страни-членки на Европейския съюз, да демонстрираме, че слагаме на хората първо място.

В изявленията си до момента ясно заявих, че правата на жителите са първият ми приоритет. Знам, че сътрудниците ми от другите страни от Европейски Съюз имат същата цел - да защитят правата на европейските жители на територията на Англия, както и на английските жители в Европейския съюз.

Бих желала да ви уверя, че тази тематика продължава да бъде приоритет, както и че имаме консенсус по главните правила. Фокусът през идващите седмици ще бъде върху постигането на съглашение, което е положително както за хората в Обединеното Кралство, по този начин и за тези в Европейски Съюз.

В началото на този развой някои ни упрекнаха, че третираме европейските жители като разменна монета в договарянията. Това е доста надалеч от истината. Европейските жители, които са се открили на територията на Англия, способстват извънредно доста за страната ни. И ние желаеме те и техните фамилии да останат тук. Не бих могла да го кажа по-ясно: европейските жители, които обитават законно на територията на Обединеното кралство през днешния ден, ще могат да продължат да живеят тук.

Но това съглашение ще даде изясненост освен по отношение на статута им, само че и по отношение на опазването на здравето, пенсиите и други обществени придобивки. То ще значи, че европейските жители, които способстват финансово към системата на Англия, ще могат да се възползват от нея. Същото ще важи и за жителите на Обединеното кралство в страните- членки на Европейски Съюз. Това съглашение ще разреши на фамилиите, открили живота си в Европейски Съюз или Англия, да останат дружно. То ще подсигурява, че правата на жителите на Англия в Европейски Съюз и правата на европейските жители в Обединеното кралство няма да стартират да се разграничават с течение на времето.

Това, което остава да бъде свършено, е изясняването на няколко значими точки. На този стадий на договарянията, това е изцяло предстоящо. Съвсем близо сме до постигането на съглашение. Знам, че и двете страни ще подходят с неприкритост към предложенията на другата страна. Уверена съм, че с еластичност и досетливост и от двете страни, ще можем да приключим полемиките по отношение на правата на жителите през идните седмици.

Наясно съм, че съществува съществено безпокойствие по отношение на метода, по който ще се приложи това съглашение. Хората имат терзания, че процесът ще е бюрократичен и комплициран, и ще заложи трудности, които мъчно могат да бъдат преодолени. Искам да успокоя паниките и по тези въпроси.

В момента работим по модернизиран цифровизиран развой за тези, които в бъдеще ще аплайват за статут на уседналост във Англия. Правим го с мисъл за потребителите и ще поддържаме разговор с тях на всяка стъпка от развиването на процеса. Ще запазим цената допустимо най-ниска, не по-висока от цената за издаването на английски паспорт. Критериите ще бъдат ясни и транспарантни, и в цялостно сходство със съглашението за овакантяване. Няма да се постанова претендентите да дават пояснение за всяко пътешестване в и отвън Англия. Няма да бъде належащо да демонстрират и цялостна здравна осигуровка, каквито са сега европейските правила. Най-важното е, че за всички жители на Европейски Съюз, които към този момент имат непрекъснато жителство по досегашните процедури, ще има улеснен развой за подмяна на настоящия им статут със статут на уседналост във Англия.

За да подсигурява създаването на системата в период, държавното управление ще сътвори потребителска група с присъединяване на европейски жители, живеещи във Англия, и специалисти по тематиките на дигитализацията, технологията и правните въпроси. Тази група ще организира постоянни срещи, с цел да подсигурява, че процесът е транспарантен и дава отговор навръх потребностите на потребителите. Наясно сме, че английските жители, живеещи на територията на Европейски Съюз, ще имат сходни терзания по отношение на възможната смяна на процедурите откакто Англия напусне Европейски Съюз. Непрекъснато повдигаме тези въпроси по време на договарянията. Бихме желали да работим в тясно съдействие със страните членки на Европейски Съюз, с цел да бъдат техните процедури също толкоз усъвършенствани.

Искаме хората да останат в страната, желаеме и фамилиите да останат дружно. Ценим високо приноса на европейските жители към икономическата, обществена и културна същина на страната ни. Убедена съм, че страните-членки също ценят високо английските жители, живеещи в техните общности. Надявам се, че тези гаранции, както и тези, дадени от Англия и от Европейската комисия предходната седмица, ще дадат още по-голяма изясненост на четирите милиона души, чието терзание за въздействието на Брекзит върху бъдещето им е разбираемо.

 Лондон и Брюксел форсират договарянията за Брекзит
Лондон и Брюксел форсират договарянията за Брекзит

Мей и Юнкер " вечеряха Брекзит "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР