Млади евангелисти се борят с климатичните промени от вътрешността на църквата: „Можем да разрешим тази криза по много начини“

...
Преди септемврийската Обща асамблея на ООН в Ню Йорк, хиляди
Коментари Харесай

Преди септемврийската Обща асамблея на ООН в Ню Йорк, хиляди младежки активисти наводниха улиците на Манхатън, призовавайки за край на използването на изкопаеми горива. Сред тях беше Елза Барън, 24, млада евангелска християнка, която иска да направи промяна в своята общност.

Барън, изследовател на климата в Центъра за климат и сигурност, безпартиен институт към Съвета за стратегически рискове, каза пред CBS News, че се надява да промени мнението на онези в нейната църква, които не вярвайте в изменението на климата. Проучване на Pew Research Center от 2022 г. установи, че 53% от американците казват, че човешката дейност е отговорна за затоплянето на планетата, но само 32% от евангелските християни са съгласни. Това е най-ниската подкрепа от която и да е от анкетираните религиозни групи, 45% от християните казаха, че човешката дейност е отговорна за затоплящата се планета, а 50% от католиците казаха същото. Като цяло евангелските християни са най-скептичната религиозна група, когато става въпрос за изменението на климата.

„Има голям акцент върху божествената грижа на Бог за света и неговия добър план за света“, каза Барън пред CBS News. „Но някои хора приемат това и казват... „Ако смятате, че светът е изложен на риск, тогава може би нямате достатъчно доверие или вяра в Бог.“

Барън се опитва да говори към своята общност по най-добрия начин, който тя знае: чрез цитиране от Библията. С пасажи като Битие 2:15, където се казва, че „Господ Бог взе човека и го постави в райската градина, за да я обработва и пази“, тя се надява да насърчи връстниците си в църквата да погледнат сериозно на въздействието на изменението на климата .

Националната асоциация на евангелистите издаде обширен доклад, призоваващ членовете да помогнат за ограничаване или смекчаване на изменението на климата на библейска основа. Евангелският скептицизъм около изменението на климата, каза Къри, започна, когато въпросът се политизира. През 70-те години на миналия век евангелските християни бяха първите лидери в изразяването на опасения относно влошаването на околната среда, но през 90-те години на миналия век политическите консерватори започнаха да наблягат на икономическия растеж пред опасенията за околната среда, като хвърляха съмнение върху науката за климата.

„Е, за много съжаление, целият този въпрос се политизира по безполезен начин“, каза Къри. „И те казват: „О, добре, ако съм консервативен тогава, или ако съм републиканец, или каквото и да е, тогава трябва да съм против тези неща.“ ... Мисля, че за съжаление това е мястото, където проблемът е приключил за много хора. Но ние все още имаме Библията. Тя не се е променила. И така ние продължаваме да призоваваме хората да се връщат към това."

Барън каза, че може да разбере скептицизма: Това е нещо, което някога е преживяла. Израснала в Уитън, Илинойс, където евангелското християнство е здраво вкоренено, тя каза, че е известна като „Момичето на сътворението“ заради силно поддържаните си вярвания и буквалното тълкуване на Библията. Въпреки това тя беше „много запалена“ по науката и скоро започна да поставя под съмнение някои от своите вярвания относно еволюцията.

„Наистина започвах да виждам доказателствата зад неща като еволюцията или дори изменението на климата“, каза Барън, който сега живее във Вашингтон, окръг Колумбия, за да работи в Центъра за климат и сигурност. „Това определено беше момент на въпрос за мен, в криза дали изобщо мога да се придържам към вярата си... Оставам ли или отивам, защото не знаех дали трябва да отида да намеря вяра общност, която беше в по-голямо съответствие с моите ценности. Това беше много повратна точка за мен, опитвайки се да се заровя и наистина да водя тези тежки разговори, които се надявам да вдъхновят промяната, от която се нуждаем."

Барън каза, че нейните вярвания и опити да промени нагласите на църквата отвътре са предизвикали известни търкания с връстници и близки, включително собственото й семейство. Докато баща й признава отговорността да се грижи за планетата, той има съмнения относно причината за екстремното време. Въпреки това тя каза, че просто се опитва да „продължава да отваря пространства за провеждане на разговори“ и работи, за да посрещне тези, които се съмняват в нейното послание, със състрадание и доброта.

„Можем да разрешим тази криза по много начини“, тя казах.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР