Преди приготвянето на боб, леща и всички видове бобови култури

...
Преди приготвянето на боб, леща и всички видове бобови култури
Коментари Харесай

Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Преди приготвянето на фасул, леща и всички типове бобови култури е добре да се наквасен за една нощ в студена вода, при съразмерност 1 чаша фасул на 4 чаши вода.

Водата, която не е попила в боба, се излива на сутринта и той се залива още веднъж с прясна вода. Бобът се готви най-добре в необятна тенджера.

Съдът би трябвало да е с дебело дъно и компактно затварящ се похлупак. Предварително накиснатият фасул би трябвало да бъде затрупан с вода и от горната страна да има още три сантиметра течност.

Ако бобът не е бил наквасен, би трябвало водата над него да е много повече. Докато бобът не омекне, той не би трябвало да се соли, тъй като това ще усили времето за варене.

 Тайните на вкусния фасул, леща и нахут

Същото се отнася и за други добавки към боба – доматено пюре, соев сос, кисело зеле, вино. Те се прибавят, когато бобът е омекнал изцяло.

Подправки като дафинов лист, куркума, лук, чесън се прибавят по време на варенето на боба. По време на варенето те не пречат на процеса.

В готовото ядене, с цел да се усвои по-добре калцият от него, се прибавя лимонен сок или оцет, а също по този начин може да се добави сок от кисело зеле.

Когато бобът заври, първата вода се изхвърля. След това се долива нова и се вари отначало. Това се прави, с цел да не се провокират стомашни проблеми.

Другите бобови култури не се нуждаят от такава процедура. Можете да приготвите зърна от нахут по технологията, по която се подготвя фасул.

Когато приготвяте леща, технологията с доматеното пюре е същата като при боба - то се прибавя едвам когато лещата омекне. Не режете чесъна за лещата, а пускайте цели скилидки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР