Преди появата на Wasabi разкриването на престъпления чрез транзакции с

...
Преди появата на Wasabi разкриването на престъпления чрез транзакции с
Коментари Харесай

Wasabi: Огненият портфейл за крипто престъпления може да бъде овладян

Преди появяването на Wasabi разкриването на закононарушения посредством транзакции с криптовалута разчиташе на принадлежности за следене, които комбинираха разузнаване с отворен код и обществен разбор на данни в блокчейн.

Wasabi съставлява виртуален портфейл, в който потребителите държат своите активи - биткойни и транзакции, с опция да останат анонимни. Благодарение на свойството анонимност, услугата е известна измежду перачите на пари и други нарушители.

Омри Дaвид, началник на продуктовия мениджмънт и проучвания към Cognyte, споделя по какъв начин криптовалутните нарушители приготвят оръжията си за борба със сигурни цифрови портфейли като Wasabi и разкрива какво могат да създадат правоприлагащите органи, с цел да предотвратят офанзиви.

Потребителите на криптовалута, фокусирана върху свръхповерителност, евентуално са осведомени с Wasabi, дигитален портфейл за Bitcoin, характеризиращ се с нараснала дискретност. Преди Wasabi разкриването на противозаконни транзакции с криптовалута разчиташе на принадлежности за следене, които комбинираха разузнаване с отворен код и обществен разбор на данни в блокчейн. Въоръжени с тези принадлежности, органите на реда биха могли да се опитат да разпознават противозаконни транзакции и да ги проследят в блокчейна, където транзакциите с криптовалута - в това число адреси, суми, размери и времеви рамки са обществено налични.

Тези принадлежности биха могли да обезпечат индиректно решение, посредством потреблението на метода " следвай парите ", а точно: откакто бъде разпозната подозрителна транзакция в блокчейна органите на закона би трябвало да си сътрудничат с трети страни, измежду които крипто тържища или снабдители на услуги за виртуални активи (VASP). Те от своя страна са подвластни на стандартите от така наречен термин (KYC - know your customer), с помощта на който биха могли да разпознават лицето, което стои зад подозрителната транзакция.

За да не останат по-назад и следвайки наклонността, доста нарушители посрещнаха Wasabi с отворени прегръдки при представянето му през 2018 година Способността му да попречва опитите за свързване на блокчейн транзакции със самоличността на техните основатели се оказа извънредно апетитна опция за стотици хиляди консуматори, изтеглили приложението Wasabi.
 Снимка 599530
Източник:

Как работи Wasabi?

Wasabi е цифров портфейл с отворен код, със независимо настойничество (потребителите съхраняват своите биткойни локално и единствено те имат достъп до крипто актива си). Портфейлът е основан да поддържа само Bitcoin и е фокусиран върху поверителността. Сред най-атрактивните му функционалности са: CoinJoin, The Onion Router (TOR), надзор на активите и блокиращ филтър:

*CoinJoin е " ненадеждна " миксираща услуга, способна да раздра веригата на настойничество на даден Bitcoin. Потребителите на Wasabi могат да смесят всеки техен Bitcoin с тези на до 100 други консуматори. По този метод, става на практика невероятно следенето, заради записването на блокчейн транзакциите, съдържащи доста изпратени средства и доста признати средства. Така CoinJoin съумява да счупи връзката сред входните и изходните суми.

Още повече, Wasabi предлага " Schnorr blind signature " с цел да бъде подсигурено, че никой, даже операторите и координаторите на Wasabi, не могат да свържат входните и изходните средства.

Използването на вградения CoinJoin с обезпечаващия портфейл на Wasabi също отстрани риска от изгубването или кражбата на средства, тъй като всеки автограф се основава локално посредством устройството на потребителя и се управлява от ключове/токен за сигурност на потребителя. Това дава цялостен надзор върху подписите на потребителя, предотвратявайки свързването на непознат автограф, за да промени или да пренасочи транзакция.
TOR обезпечава неизвестен достъп до мрежата. Този програмен продукт с отворен код насочва интернет трафика през безвъзмездна, световна, разпределена в мрежа с наслоени пластове (състояща се от повече от 6000 релета), като дейно крие местоположението и използването на потребителя от всеки, който прави мрежово наблюдаване или разбор на трафика. Използвайки TOR, клиентите избират мрежов път и построяват верига, в която всеки възел (или " рутер вид лук " ) познава своя предходник и правоприемник, само че няма други възли във веригата. Трафикът протича в кафези с закрепен размер, с цел да смекчи офанзивите за разбор на мрежата и се разпростира от съразмерен ключ във всеки възел (като пластовете на лук) и се предава надолу по веригата. В портфейла Wasabi сърфирането в TOR се употребява по дифолт за криптиране и основаване на анонимност на информационния трафик на потребителите, пази го от външно подслушване и скрива IP адреса на потребителите. TOR също е от решаващо значение за реализиране на дискретност по време на интервенция CoinJoin. TOR също по този начин понижава риска от следене на активността в блокчейна при положение на затваряне на Wasabi от правоприлагащите органи, които могат да конфискуват log файлове, с цел да разпознават основателите на противозаконни транзакции. Дори в случай че уеб сайтът wasabiwallet.io бъде свален, IP log файловете биха били безполезни, защото услугата употребява TOR. Функцията за надзор на биткойните в Wasabi портфейла разрешава на потребителите да избират входния адрес, от който да харчат и изисква избора на монети да става на ръка. Така елементарно може да бъде предотвратено присъединяване в транзакция на неправилни биткойни. Wasabi е лек портфейл, което значи, че би трябвало да се свърже с един от възлите в биткойн мрежата, с цел да получи положението на всички адреси в портфейла. Това деяние може да понижи поверителността на потребителите и евентуално да разреши свързване сред портфейл и адресите му в блокчейн мрежата. Той даже може да свърже транзакциите с IP адресите на потребителите. Wasabi адресира този проблем посредством блоков филтър, който скрива желаните адреси в блока, тъй че да не се демонстрират в биткойн мрежата.
Лесната анонимност

В допълнение на очевидните преимущества, произлизащи от анонимността, Wasabi е елементарен за потребление. Услугата предлага изчистен интерфейс, където потребителите могат да правят ежедневни дейности с криптопортфейла си. Дава възможост за избор на портфейл, изпращане и приемане на монети и обзор на историята на транзакциите. От таблото за ръководство потребителите могат да избират дали да задействат композиция от функционалности за възстановяване на поверителността, сходни на CoinJoin.

Wasabi е платена услуга, която начислява такси съгласно заложеното равнище на анонимност.

Доставчикът на портфейла начислява избрана такса за всяка транзакция CoinJoin. Степента на анонимност се основава съгласно размера на CoinJoin набора.

Самото евакуиране на приложението Wasabi е налично посредством TOR връзка, което е още едно в допълнение гарантиране на поверителността на потребителя. По този метод търсещите дискретност могат изцяло да скрият обстоятелството, че Wasabi е бил употребен.

Wasabi портфейлите и престъпността

Докато множеството изискват финансова дискретност, перачите на пари търсят цялостна анонимност. Органите на закона виждат и вършат своите заключения. До април 2020 година Европейският център за кибер престъпност EC3 на Европол разпознава Wasabi като опасност. Те издават обстоен отчет за Wasabi, който изтече обществено. Докладът дава информация за усвояването на Wasabi от нарушители, като съгласно него съвсем 30% от парите, вливащи се в Wasabi идват от пазари в тъмна мрежа. Докладът отбелязва, също, че " нещата не наподобяват добре " за правоприлагащите органи заради нарасналата анонимност на нарушителите, употребяващи Wasabi. Също по този начин излиза наяве, че доста обвинени евентуално ще останат неразкрити, в случай че " не се подхлъзнат неприятно ".

Месец по-късно екипът за крипто разбори на Bitfury откри, че 20% от постъпленията на субектите в тъмната мрежа са изпратени до миксери като CoinJoin през 2020 година, спрямо едвам 1% през 2019 година

До юли 2020 година Wasabi още веднъж влиза в новините. Публично налично става по какъв начин средства на Twitter биват откраднати посредством хакване и по-късно са отклонени към Wasabi портфейли. По-рано тази година публикация в списание Time разказва по какъв начин портфейл Wasabi е бил употребен за асимилиране на 3,6 милиарда $ в откраднати биткойни.

Най-просто казано, лесни за потребление криптовалути, имащи свойството анонимност, завоалирани посредством решения като Wasabi, дават на нарушителите бързи интернационалните парични преводи за разнообразни противозаконни цели и бартери.

Тъй като доставчикът на портфейли Wasabi в никакъв случай не поема настойничество върху биткойните на своите консуматори, той няма достъп до информация за техния биткойн баланс. Това освобождава Wasabi от законодателството против изпирането на пари (AML), като европейската 5-та инструкция против изпирането на пари и финансирането на тероризма (Директива 2018/843). Това също значи, че Wasabi не нарушава правните насоки, издадени от FinCEN, Мрежата за битка с финансовите закононарушения и Министерството на финансите на Съединените щати.
 Снимка 599527
Източник:

Опитите на Wasabi да поправи репутацията си

Въпреки това през март 2022 година zkSNACKs, компанията, стояща зад Wasabi, обществено призна капацитета на Wasabi за противозаконна приложимост и разгласи, че непринудено ще попречи на някои неизразходвани транзакционни изходи (UTXO) да се причислят към нейните CoinJoin кръгове. UTXO (Неизразходван излаз от транзакция) е техническият термин, употребен за изложение на количеството цифрова валута, което остава след платежна транзакция с криптовалута. Казано на понятен език, в случай че притежателят на Биткойн, оценен на $40 000, купи нещо, което коства $15 000, оставащата стойност на Биткойн от $25 000 е UTXO (неизразходван излаз от транзакцията).

zkSNACKs разгласи в Twitter, че ще попречва регистрирането в CoinJoins на избрани UTXO. Това известие е удар върху заменяемостта на биткойните в портфейл Wasabi.

В публикация на списание " Биткойн " съоснователят и основен изпълнителен шеф на zkSNACKs разяснява решението по този начин: " Хората започнаха да разпознават Wasabi с противозаконни действия и субекти и ние искахме да се разграничим от тези играчи. "

Могат ли правоприлагащите органи да овладеят Wasabi престъпността?

В допълнение на изказването на zkSNACKs, правоприлагащите органи и държавните организации имат за незабавен приоритет откриването на портфейла Wasabi и идентифицирането на неговите противозаконни консуматори. Самото потребление на Wasabi не е установено като нелегално действие в множеството юрисдикции, само че идентифицирането на обвинени, които го употребяват, може да бъде скъп инструмент за потвърждаване на хипотетично пране на пари с биткойни, изключително по отношение на спомагателни доказателства, сочещи противозаконна активност.

Визуализирането на транзакциите на Wasabi Wallet в блокчейна е елементарно благодарение на обичайните принадлежности за следене и методологиите за разбор на блокчейн.

Въпреки това е мъчно да се демиксират транзакциите и да се припишат входовете и изходите. Разкриването на същинската идентичност на основателите на противозаконни транзакции също е сложна задача.

Все отново изскачат евентуални решения. Например, правоприлагащите органи могат да обмислят потреблението на платформа за разбор на блокчейн, която разрешава отпадане на анонимността на обвинените, без взаимозависимост от трети страни.

Борбата с анонимността е от решаващо значение за ускорение на крипто следствията и приемане на скъпа нова информация за справяне със комплицирани случаи. В решения като тези усъвършенстваните логаритми за разбор на блокчейн инспектират отличителните модели на портфейлите на Wasabi, осигурявайки средство за справяне с анонимността на потребителите на противозаконни портфейли. Криптоцентричният разбор и разузнаване се извличат посредством потребление на изолирани източници на данни и аналитични техники. Сред тях са разбори на блокчейн и разбори с отворен код, които могат да оказват помощ за следене на транзакции в блокчейна, идентифициране на услуги и адреси със злоумишлен темперамент. Подхода за справяне, който предлага Cognyte също употребява спомагателни неповторими източници и техники за възстановяване на финансовите следствия с нулева взаимозависимост от съдействието на криптообмена.

Целта на потреблението на усъвършенствани принадлежности за следствие и различаване на противозаконни действия в портфейл Wasabi е да се даде опция на финансовите следователи да разпознават крипто активност, осъществявана от обвинени, в стотици платформи и услуги за криптовалута, портфейли и активи. Тези принадлежности биха съдействали за разкриването на минали и настоящи транзакции, осъществявани от обвинени, да покажат връзки сред съответни обвинени и други субекти, за да заловен нова следа по хода на следствието.

Да спечелим превъзходство

Престъпниците са изобретателни и сполучливо употребяват технологии като цифрови портфейли, с цел да правят закононарушенията си съвсем неразкрити в продължение на години. Тези дни обаче са преброени. Иновативните решения за проверяващ разбор са на път да оказват помощ за даването на използвани хрумвания, които държат правоприлагащите органи една крачка пред тях, вместо две крачки обратно.

Статията е написана от Омри Давид, " Продуктов Мениджмънт и Изследвания " към Cognyte
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР