Преди половин век дълбоко в джунглите на Гватемала е открита

...
Преди половин век дълбоко в джунглите на Гватемала е открита
Коментари Харесай

Гигантска каменна глава крие своята тайна

Преди половин век надълбоко в джунглите на Гватемала е открита гигантска каменна глава. Обърнатото към небето лице имало огромни очи, тънки устни и огромен нос.

Необичайно е това, че лицето от кавказки вид не подхожда на нито една от доиспанските раси на Америка. Откритието бързо привлякло внимание, само че също толкоз бързо изчезнало от страниците на историята.

За първи път за тайнствената глава оповестява Оскар Рафаел Палдиля Лара, лекар по философия, юрист и нотариус, получил фотография на главата през 1987 година. Снимката е направена през 50-те години от притежателя на сектора, на който се намира монолитът, „ някъде в джунглите на Гватемала “.

Малка публикация със фотографията била оповестена в бюлетина „ Древни висини “, където я прочел известният откривател и публицист Дейвид Хатчър Чайлдрес, един от създателите на Ancient-Origins.net. Той разкрил доктор Палдиля, който му съобщил, че е намерил притежателите на сектора с каменната глава – семейство Бинер. Монолитът е ситуиран на 10 км от дребното населено място Ла Демокрасия в Южна Гватемала.

Д-р Палдиля споделя, че е бил обезверен, когато отишъл там и видял, че главата е съвсем напълно разрушена. „ Унищожили са я бунтовници преди към 10 години, употребявайки я като цел. Разбрахме за статуята прекомерно късно. Лицето е изцяло обезобразено, както Сфинкса в Египет, на който простреляли носа, даже по-лошо “, споделя той.

Очите, носът и устата са изчезнали изцяло. Според Палдиля височината на главата е била 4-6 метра. Той не могъл да отиде към този момент там поради въоръжените конфликти сред държавните войски и бунтовниците в този регион.

След известието за заличаването на главата бързо не запомнили за нея, само че си спомнили още веднъж след излизането на кино лентата „ Откровенията на маите за 2012 година и по-късно “, в който е употребена фотографията като доказателство за контактите на извънземни с античните цивилизации.

Режисьорът на кино лентата разгласил публикация на гватемалския археолог Хектор И Маджия, който написа: „ Потвърждавам, че този монумент не показва чертите на маите – наутал, олмеки или друга праисторическа цивилизация, той е основан от незнайна, превъзхождаща човешката цивилизаци “

Но тази обява провокирала противопоставен резултат у скептично настроената публика, мнозина сметнали, че това е единствено рекламен трик. Дори достоверността на фотографията била подложена на подозрение.

И въпреки всичко няма никакви признаци фотографията да е имитация. Ако гигантската глава в действителност е съществувала, то не е ясно кой я е основал и за какво.

В региона, където се намирала загадъчната глава, към този момент са откривани каменни глави, гледащи към небето. Те са били основани от цивилизацията на олмеките, чийто подем е бил през 1400–400 пр.н.е. Олмеките са живели на брега на Мексиканския залив, само че артефакти в стила на олмеките са откривани на стотици километри оттова.

И въпреки всичко каменната глава, изобразена на фотографията, не наподобява на олмекските глави. Филип Копенс, белгийски създател, радиоводещ и тв коментатор по въпросите на различната история, повдига въпроса за това, че главата „ се явява особеност от интервала на олмеките или този артефакт е на друга, незнайна просвета, която е предшествала олмекската или е съществувала след нея “.

Учените също гадаят била ли е това просто глава или има тяло надолу, сходно на статуите от Великденския остров, и обвързвана ли е тя с други антични уреди в района. Необходими са бъдещи проучвания, с цел да се разбере истината за този мистериозен монумент.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР