Преди пет години украинците организираха революция, която трябваше да прогони

...
Преди пет години украинците организираха революция, която трябваше да прогони
Коментари Харесай

Революцията в Украйна, която не се случи

Преди пет години украинците проведоха гражданска война, която трябваше да прогони подкрепеното от Русия държавно управление и да опустоши корумпираната ръководеща класа. Те се надяваха, че Европа и Западът ще изтеглят страната в орбитата си, оживявайки дълго-страдалата стопанска система, написа авторитетното издание The Wall Street Journal.
Днес, когато украинците се приготвят да гласоподават на президентските избори в неделя, революционният жар е сменен с необятно публикувано отчаяние. Война с подкрепяните от Русия бойци продължава, блокирайки очакванията на страната за бързо участие в Организацията на Северноатлантическия контракт и Европейския съюз, а стопанската система, подвластна от западната помощ, продължава да страда от хронична корупция.
Гласуването на 31 март ще бъде референдум за това кой от няколкото десетки претенденти може да издърпа стопанската система на Украйна - втората най-бедна страна в Европа след Молдова – страната да излезе от блатото, да постави завършек на корупцията и да се опълчи на напъните на Русия да върне страната в сферата си на въздействие. Копнежът за смяна е подобен, че комедиантът без политически опит в този момент води изборите, надминавайки сегашния президент Петро Порошенко и някогашния министър председател Юлия Тимошенко.
За Вашингтон и други западни столици, които са вложили милиарди долари за помощ и обилни политически запаси, Украйна е на предната линия във влошаващите се връзки с Москва, добавя организация Фокус.
" Тези избори са сериозни за всички: украинците желаят по-бърз прогрес, Русия желае един зависещ комшия, а Западът желае непоклатимост в един значим район ", сподели Джон Хербст, някогашен американски дипломат в Украйна.
Само 9% от украинците имат доверие в своето държавно управление, което е най-ниското равнище в света, по отношение на 24% по време на митингите през 2014 година, съгласно изследване на „ Галъп “ от 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР