Преди около 200 000 години хората в днешна Южна Африка

...
Преди около 200 000 години хората в днешна Южна Африка
Коментари Харесай

Най-старото легло, откривано някога, е на 200 000 години

Преди към 200 000 години хората в днешна Южна Африка към момента живеят в пещера. Те оформят обаче пространства си да имат някакъв жилищен тип, което включва елементарни кревати от трева – улеснение, което съгласно откривателите е най-старото известно свидетелство, че хора са употребявали спално долни дрехи в историята. Според Science Magazine откритието е направено на граничната пещера в региона Квазулу-Натал в Южна Африка – богат археологически запас от артефакти, свързани с хората от каменната епоха.

 OpgravingStevoort

Предмети от мезолита, ера от каменната епоха

Екип от откриватели, управителен от Лин Уодли, археолог от университета Витватерсранд, прави откритието по време на разкопки в известната пещера, ситуирана в планината Лебомбо. Докато екипът извърши разкопките си, Уодли вижда някои особени фрагменти: бели драскотини, който се виждат през мръсотията. „ Погледнах ги с лупа и разбрах, че това са следи от растения “, споделя Уодли. Малките части наслойка са отстранени и нормализирани в дребни джобове от гипсова мазилка, които по-късно са изследвани под микроскоп.

Според Уодли огромното количество растителни субстанции, открити на мястото, допуска, че частите от растения са съзнателно импортирани в пещерата. Освен това утайката демонстрира повтарящи се пластове от растения и пепел, което допуска, че тази органична материя е използвана за създаване на обособена чиста повърхнина върху мръсната земя. Откритието кара откривателите да считат, че чистата повърхнина, направена от растения и пепел, е употребена от ранните хора за основаване на праисторическа постеля.

Слоят от наслойка от тревен материал е открит в същия пласт канара надълбоко в пещерата, където при предходни разкопки са открити два изолирани зъба. Те са отпреди 200 000 години, което значи, че тревната постеля евентуално е на същата възраст, което я прави най-старият прочут запис на легло, употребявано от хората. Пълното изследване е оповестено в списание Science в средата на август 2020 година

Уодли предизвестява, че откриването на тази ранна постеля не трябва да се приравнява на симптом за това какъв брой развити когнитивни умения може да са имали хората, които са създали това легло. В последна сметка такова държание се среща и измежду някои скотски типове като птици и други примати, като се изключи това, че нормално те се назовават ​​гнезда. И въпреки всичко има улики, които загатват за в известна степен напреднало когнитивно мислене измежду пещерните жители, построили тези елементарни тревни постелки.

 GNU Free Documentation License

Камфорово дърво

Пепелта вътре в леглото съдържа примес от растения, кости и дърво, която е изгорена до хрупкаво. Сред тези изгорени материали са камфорови листа – това е ароматно растение, за което е известно, че отблъсква насекомите. Изследователите подозират, че създателите на леглото може да са добавили пласта изгорена пепел също като средство за отбиване на насекомите, тъй че кревати им, които са на земята, да бъдат безвредни.

„ Много е мъчно да се потвърди това “, сподели Дан Кабанес, микроархеолог от канадския университет Рутгерс, който не взе участие в проучването. „ Не можете да попитаme тези хора. “

Преди това най-старата известна растителна постеля е открита в друга пещера в Южна Африка – пещерата Сибуду, която датира от преди 77 000 години. Има данни и за допустимо легло от преди 185 000 години, намерено в Израел. Въпреки че откривателите могат да дават само информирани предположения за същинската цел на постелката в Граничната пещера, това въпреки всичко е интересен поглед към живота на Земята преди хиляди години. И, както посочви Уодли, „ Това е напълно покрай произхода на нашия тип. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР