Преди няколко седмици, след години чакане, криптовалутата етер най-накрая внедри

...
Преди няколко седмици, след години чакане, криптовалутата етер най-накрая внедри
Коментари Харесай

Етерът тласна копаенето на криптовалути към екоустойчивост

Преди няколко седмици, след години очакване, криптовалутата етер най-сетне внедри главен ъпгрейд на мрежата, който изцяло трансформира метода, по който блокчейнът ревизира преводите, “сече ” нови монети и пази своята мрежа. Наречена proof-of-stake, тази система използва по-малко сила. Именно голямото ползване е измежду главните рецензии против криптовалутната промишленост. Дали обаче биткойнът ще последва образеца на етер? По-вероятно е това да не стане по същия метод, написа CNBC.
Прочетете още
Биткойн мрежата се придържа към система, наречена proof-of-work, в която високоспециализирани компютри се пробват да отгатнат печелившо число, което служи за валидиране на преводи и основаване на нови монети. Това е така наречен развой копаене.

В момента отгатването на печелившо число изисква над над 100 секстилиона опита. По този метод системата се пази против измамници. Скорошни проучвания демонстрират обаче, че през 2020 година добивът на биткойни е изразходвал 75,4 тераватчаса електрическа енергия, повече от потреблението на Австрия или Португалия, написа profit.bg.

На този принцип е работил до неотдавна и ethereum. Сега обаче миньорите са сменени с валидатори. Вместо енергоемък развой на отгатване, се назначават валидатори, които ревизират нови транзакции и печелят етер като премия за това.

За да се подсигурява, че валидаторите действат почтено,  би трябвало да създадат гаранционен депозит, като заложат несъмнено количество етер монети в мрежата. Ако валидатор се опита да нападна мрежата, той ще загуби залога си. Поддръжниците на Ethereum споделят, че това наказване ще направи мрежата по-сигурна, до момента в който биткойн запалянковците дефинира метода proof-of-work като по-сигурен, изпитан и достоверен.

Огромното ползване на сила за копаене на биткойни в разгара на световната климатична рецесия остава сериозен проблем. В отговор някои огромни копачи на биткойн стартират да търсят възобновима сила за зареждане на своите центрове за данни. Те се пробват да трансформират разказа, промотирайки потреблението на сила за биткойни като актив, защото оказва помощ за ориентиране на вложения в застаряващата електрическа мрежа на нацията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР