Преди няколко месеца т. нар. тясно партийно ръководство избра дата

...
Преди няколко месеца т. нар. тясно партийно ръководство избра дата
Коментари Харесай

Конгресът на БСП – откриване или закриване на кампанията

Преди няколко месеца така наречен тясно партийно управление избра дата за конгреса през февруари и я прокара през Националния съвет, манипулирайки списъчния му състав. Тогава концепцията евентуално е била при нови предварителни избори конгресът да е в средата на акцията и да не се повдига тематиката за оставката на Корнелия Нинова. Реално няма никакъв проблем ръководителят на партията да бъде заменен дори по средата на акция и даже изваден от депутатските листи, които води, само че при дата на изборите 2 април времето не ни притиска чак толкоз.

Вместо мероприятие по средата на акцията, конгресът може да бъде нейното разкриване. Възможността Нинова да остане отпред на Българска социалистическа партия по-късно съвещание на конгреса значи, че на 12 февруари може да е и преждевременното закриване на акцията. Ако Нинова е към момента отпред на Българска социалистическа партия за Трифон Зарезан, нашата акция на процедура ще е завършила. Ще останат единствено ариергардните боеве, в които ще се борим да не паднем под 200 хиляди гласа и под 20 мандата, както и да не закръглим на 10 областите, от които няма да имаме депутати.

Появиха се през този месец и спекулации на тематика дали въобще конгресът на това съвещание може да смени ръководителя на партията и по какъв начин може да се случи това. Със сигурност висшият орган, който по правилник може дори да закрие партията и дори да одобри нов правилник има най-малко 10 разнообразни метода да смени ръководителя. Конгресът в това число може да ликвидира и позицията ръководител на Българска социалистическа партия в устава като я размени с по-колективен вид на управление. За да не задълбочавам безсмислено в тематиката, ще дам образец с най-простия за мен и грациозен метод за смяна без да изисквам, че е най-правилен или само верен.

Съгласно член 17, алинея 2 от устава при положение на предварително преустановяване на мандата на ръководителя неговите функционалности се извършват от заместител, избран с решение на Националния съвет. В този текст има проблем, тъй като това е първият случай от 30 години, в който въпреки и краткотраен ръководител на Българска социалистическа партия не се избира от конгрес, а от по-тесния орган – Националния съвет. Логично е този текст да се промени и конгресът самичък да даде на себе си справедливост да избира краткотраен ръководител до цялостния цикъл.

Една такава смяна в устава на съвещанието на конгреса на 12 февруари автоматизирано дава опция на съображение алинея 1, точка 3 от същия член 17 конгресът да се възползва от правото си да приключи предварително мандата на ръководителя при промени в устава. Достатъчно е единствено да се гласоподава дневен ред с първа точка за промени в устава, втора точка за преустановяване мандата на ръководителя и трета точка за избор на краткотраен ръководител до цялостния цикъл през 2024 година. Процедурата не изисква повече от 4 гласувания и дори може да не отнеме време.

Разбира се, не можем да отминем прекомерно значимия за някои приятели въпрос кой да бъде идващ ръководител. Първо, е значимо още веднъж да повторим, че избираме ръководител единствено за 1 година, тъй като ни следва цялостен цикъл след локалните избори и следващата година може да бъде определен различен ръководител, както Михаил Миков беше определен през 2014 и остана на поста по-малко от 2 години до отчетно-изборния през 2016. Второ, доста е значимо да не влизаме в ролята на деятели на ГЕРБ и да повтаряме като талибани „ няма опция “. При 80 хиляди членове на Българска социалистическа партия по лист все ще се намерят най-малко 80 подобаващи да изкарат 1 година като ръководител.

Със сигурност е хубаво отпред на Българска социалистическа партия да застане някой нов Благоев или Димитров, някои приятели биха се радвали и на нов Тодор Живков. Това не значи, че в очакване на тия нови велики ръководители би трябвало да оставим партията да продължи свободното рухване към бариерата от 4 %. За да стабилизираме Българска социалистическа партия сега ни е необходим на първо място диалогичен човек, кадърен да смъкна напрежението и антагонизма вътре в структурите, да направи първите стъпки към консолидация вътре в партията и в лявото пространство, да възвърне политическия разговор и естествения учредителен живот. В последните месеци Костадин Паскалев изпъкна като фигура, която има нужните качества и най-важното – има визия за значимите стъпки, които би трябвало да се създадат за извеждането на Българска социалистическа партия от пагубното и състояние.

Но смяната на ръководителя ни е нужна най-много, с цел да се създадат основните корекции в явно неправилния път, по който сме тръгнали. Както са обичали да споделят преди време, просто би трябвало да се смени курса. Последното значи съответни дейности в няколко направления. Първо, неотложно преустановяване на глупавия и неправилен спор с президента и вицепрезидента. Второ, преустановяване на войните вътре в Българска социалистическа партия и изключително на враждебните дейности на тясното партийно управление против алените кметове. Трето, възобновяване на естествения разговор с локалните структури, както и на естественото действие на Националния съвет. Четвърто, регламентиране на частта от партийната дотация, която локалните структури би трябвало да получават и обезпечаване най-малко на обикновено финансиране на тяхната активност в годината на локалните избори. Пето, започване на действителен спор за политиката и идеологията на партията.

Реалната работа в тези няколко посоки може да даде резултати още на изборите на 2 април – Българска социалистическа партия да покаже, че отрицателните трендове се стопират, че партията стартира уголемява въздействие и има сили да даде тежка борба на идните локални избори.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР