Преди няколко месеца екип от археолози откри останки на вожд

...
Преди няколко месеца екип от археолози откри останки на вожд
Коментари Харесай

Доказано е научно! Викингите са имали вожд жена

Преди няколко месеца екип от археолози откри остатъци на водач на викингите край шведското село Меларен. Тогава се появиха и догатки, че тялото е на жена, която е била водач на един от най-свирепите европейски нации.

Но тъй като изглеждаше необикновено вигингите да са разрешили на човек от по-слабия пол да заеме лидерската позиция, теорията небрежно бе отхвърлена.

Подробни разбори на костите обаче потвърдиха, че в реалност скелетът е принадлежал на жена. Тя е управлявала група от викинги, които към 800 година населявали античния град Бирка, написа Journal of Physical Anthropology.

До 975 година Бирка бил огромните търговци центрове за викингите и по тази причина решението на викингите да слагат жена отпред на ръководството в действителност е била революционна за времето си.

В гроба до скелета са били открити още меч, стрели, а също кости на кон и дъска за игра.

Митът, че само мъже са предвождали викингите, беше разрушен от учените на университета Упсала в Стокхолм. При ДНК теста те откриха, че геномът на античния боец не съдържа мъжка Y-хромозома, а има две Х-хромозоми.

 Викингска цитадела Снимка: Daily Mail

Наличие пък на фрагменти от игрална дъска съгласно откривателите приказва за това, че дамата е имала висок сан и най-вероятно е командвала армия.

Досега се смяташе, че откакто дамите викинги се омъжвали на междинна възраст от 12 години, те посвещавали на домакинска работа, до момента в който мъжете им се отдавали на пътешествия и завършения.

Но въпреки всичко дамите не са били плебеи, а имали цялата независимост да имат лична земя и да се заемат с по-големи отговорности от това да подготвят вечерята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР