Преди няколко години списание Forbes публикува 10-те най-ефективни диети или

...
Преди няколко години списание Forbes публикува 10-те най-ефективни диети или
Коментари Харесай

Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети

Преди няколко години списание Forbes разгласява 10-те най-ефективни диети или всички хранителни режими, които “работят ” в посока положително здраве и оптимално тегло.

Списъкът е любопитен и към днешна дата, тъй като съдържа диети, които взаимно се изключват, както и такива, провокирали съществени полемики измежду диетолози и медици.

Вижте ги и преценете сами здравословни ли са в действителност:

Диета на основата на гликемичния показател

Първоначално създадена като помощно средство за по-добър надзор над кръвната захар при диабетици, диетата печели необятна известност като метод за управление на тежестта и приучване към рационален избор на храни (включително според от обработката им, степента на зрялост, топлинното отнасяне и др.). 

Макробиотична диета

Приема се повече като философия за живота, обвързвана с салдото сред двете сили Ин и Ян. Диетата е напълно учредена на натурални артикули. Макробиотиците щадят природата и отхвърлят в допълнение обработените храни или тези, които съдържат консерванти и подобрители. Храната се яде сурова, приготвя се на пара, задушава се или се пече. Известни фенки на макробиотиката като метод на живот са Мадона и Гуинет Поутроу. 

Диета с органична храна

“Каквото влиза, това и излиза ” е девизът на последователите на храненето с органични артикули. За тях е доста по-важно какъв брой е качествена храната, а не от коя тъкмо група е и какъв брой калории дава на организма. Известна последователка на диетата е Ел Макферсън.

Суровоядство

Последователите на суровоядството настояват, че това е метод на живот, който им оказва помощ освен да поддържат здравословно тегло, само че и да се отърват от някои хронични заболявания. Сред най-известните суровоядци се подреждат дизайнерката Дона Карън, актьорите Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Аманда Сейфрид, Джаред Лето и Уди Харелсън (който даже е учатвал в документален филм за този хранителен режим), музикантът Бой Джордж и моделът Синди Крауфорд. 

Диетата Сонома

Дължи името си на област в Северна Калифорния, известна със своята винена промишленост. И да, както се досещате, виното – без значение дали бяло, алено или шампанизирано – по никакъв начин не се изключва. Позволява консумация на всички групи храни (нещо немислимо в множеството известни режими). Акцент са зеленчуците и пълнозърнестите храни, в композиция с нетлъсто месо.

Диетата на Джени Крейг (Jenny Craig)

Не е използвана за нашите условия, защото е обвързвана с едноименна американска компания за дистрибуция на замразени храни в количества и калории, самостоятелно подбрани за всеки. Желаещите да съблюдават уравновесения хранителен режим заплащат избрана месечна такса, против която получават храна за целия месец. Целта е първоначално да се придържат строго към диетата, до момента в който не придобият чувството за качеството на ястията, контрола на порциите и честотата на хранене.

Диетата Nutrisystem

Подобно на диетата на Джени Крейг, едноименна американска компания прави примерни менюта за отслабващи, съобразени с самостоятелните им хранителни желания и ги дотсавя до дома им. Разликата е, че тук менютата не са замразени и доставени за цялостен месец, а искащите да усвоят изкуството на уравновесеното хранене получават прясно сготвени ястия всеки ден.

Диетата South Beach

Кръстена на област във Флорида, известна с красивите си и атлетични поданици, диетата се концентрира върху построяването на дълготраен хранителен режим, вместо на бързи и съмнителни резултати. Затова има три етапи, през които да можете да настроите организма си за нов живот и да се научите на някои елементарни правила. На този хранителен режим се доверява Ева Мендес.

Зоната

Диета деец. Създадена е през 1995 година и е надживяла доста други хранителни режими, спечили бърза известност. И то макар революционното за времето си изказване, че мазнините не би трябвало да се изключват, без значение дали желаете да отслабнете или просто да се храните здравословно. Сред най-верните почитатели на „ Зоната “ са Дженифър Анистън, Сандра Бълок и Кевин Костнър. 

Weight Watchers или точкова диета

Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, предизвиква разнообразното и уравновесено хранене – с избрани за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки. Сред най-известните почитатели на Weight Watchers е певицата и актриса Дженифър Хъдсън, която твърди, че дължи новата си фигура (с цели 25 кг по-малко) навръх този уравновесен режим. 

Независимо каква диета избираме, експертите поучават да не преследваме бързи резултати със съмнителни средства и ограничения, а да потърсим дълготрайно решение

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР