Преди няколко години първият OnePlus предизвика известно раздвижване на пазара

...
Преди няколко години първият OnePlus предизвика известно раздвижване на пазара
Коментари Харесай

Ревю: Honor 10 – Почти флагман на почти флагманска цена



Преди няколко години първият OnePlus провокира известно оживление на пазара на смарт телефони. Разбира се, тогавашните заявки на компанията надалеч не избиха флагманите, само че пък накараха конкуренцията да се раздвижи. Това бе първият нагледан образец от наклонност, която в доста по-голяма степен се усеща и през днешния ден. Докато по-голямата част от медийното внимание е ориентирано към топ моделите на фирмите, най-продаваната категория устройства от страна на дейните консуматори (т.е. изключвайки бюджетниците) са от сферата на по-достъпните устройства...

Новият Honor 10 попада точно в тази категория. Преди няколко години, когато Huawei започва този бранд, се чуваха отзиви, че компанията ще трансферира всичките си смарт телефони под тази марка. Сега обаче тактиката малко или доста е ясна – посредством Honor китайският производител предлага устройства точно от горната част на междинния клас, до момента в който топ продуктите, не престават да носят логото на Huawei.

Honor 10 доста наподобява на показания неотдавна флагмански смарт телефон на Huawei – P20. Двете устройства много доста общи черти, само че новият Honor е доста по на ниска цена. По-долу ще разберете за какво.
Honor 10 – съществени характерности Дизайн и външен тип
Създателите на Honor 10 несъмнено са се постарали да създадат по този начин, че устройството да излежда “флагмански”. Стъкленият заден панел вляво и вдясно е закривен, с цел да се слее гладко с алуминиевата рамка. Устройството стои комфортно в ръката.

Смартфонът се предлага в няколко разцветки на задния панел, измежду които са така наречен phantom blue и phantom green, които оферират забавен резултат на изменящи се оттенъци според от това под какъв ъгъл наблюдавате устройството. В редакцията дойде синият вид, който под ъгъл става лилав.

Разработчиците назовават задния панел Aurora Glass. Той формиран от 15 пласта, отраженията от които основават описвания пъстър резултат. Това несъмнено притегля вниманието на фона на останалите устройства на пазара.

Предният панел е с класическо осъществяване, без извивки. Налице са обаче заоблени ъгли, както разрез в горната част на екрана, където са ситуирани предният представител, селфи камерата и датчикът, който изключва екрана, коато доближите смарт телефона до ухото си.

В долната част на предния панел е ситуиран датчикът за пръстови отпечатъци. Интересното при него е, че той се намира под стъклото, като местоположението му е единствено маркирана, с цел да знаете къде да поставите пръста си.

Обръщайки още веднъж устройството стигаме до блока с камерите. Те са в горния ляв ъгъл и са подредени хоризонтално. Както към този момент сме привикнали този детайл стърчи над повърхността на задния панел. Интересно е да се означи, че включеният в комплекта силиконов протектор е пълен тъкмо едвам компенсира това и да направи гърба на смарт телефона идеално плосък. Със сигурност ще го оцените в случай че ви се случва да боравите с устройството си без да го взимате в ръка от масата...
Дисплей
От Huawei за заложили на IPS LCD панел в Honor 10. Той е с диагонал 5,84 инча и резолюция от 1018 на 2280 пиксела при 19:9 отношение на страните. Споменатият него братовчед P20 е предлага 5,8-инчов IPS LCD екран и 1080 на 2240 пиксела резолюция (т.е. 18,7:9 отношение).

При непосредствено съпоставяне на двете устройства обаче прави усещане, че дисплеят на P20 е по-ярък. Като разследване изображението на Honor 10 е по-трудно очевидно при мощна слънчева светлина.

Добро усещане обаче прави цветопредаването на Honor 10. Както и при флагмана на Huawei и тук са налице няколко варианти. Имате избор сред Normal и Vivid режими, първият от които дава по-реалистичи цветове, а вторият е за хората, които избират по-ярка и наситена визия. Допълнително, можете ръчно да настройвате температурата на цветовете, като имате разполагаем три предефинирани режима – Deffault, Warm и Cold.

Нещо, което няма по какъв начин да бъде подминато е прорезът в горната част на екрана (т.нар. notch). Операционната система, както и приложенията към този момент поддържат такива екрани и от двете страни на въпросния разрез се изобразяват единствено иконките за силата на сигнала на мобилната мрежа, зарядът на батерията, пропуснати позвънявания и така нататък Все отново, в случай че предпочитате може да скриете “ноча” посредством специфична алтернатива. В този слъчай иконките си остават по местата си, само че фонът към тях става черен. Така системата симулира съществуване на рамка, като тази под екрана.
Звук
Разположеният на долната рамка представител предлага съответна мощ на звука. При гледане на видеа местоположението му несъмнено е минус, само че въпреки това както и да сложите устройството на масата, няма по какъв начин да го заглушите. По субективна преценка по този индикатор Honor 10 и P20 звучат идентично.

Нещото, с което първото от тези устройства дърпа напред е съществуването на 3,5 мм стерео жак. Новите водещи модели принуждават потребителите да употребяват преходници или да се снабдят със слушалки с USB-C кабел. В този случай обаче няма по какъв начин по едно и също време да зареждате смарт телефона си и да слушате музика… Honor, бидейки представител на междинния клас артикули предлага тази алтернатива. Засега.
Производителност и приложимост
Хардуерът и софтуерът на Honor 10 са същите като на P20. По традиция Huawei оборудват устройсвата си със лични чипсети с марката HiSilicon – в тази ситуация имаме процесор Kirin 970, в композиция с графичен чип Mali-G72.

Въпросният чипсет бе показан в края на предходната година и като продуктивност може ориентировъчно да съпоставя със Snapdragon 835 на Qualcomm. Нещото което го отличава от конкуренцията така наречен NPU (neural processing unit), който работи като ускорител на математически калкулации, стоящи зад изкуствения разсъдък.

Въпреки че Kirin 970 изостава по отношение на конкуренцията при “суровата” продуктивност, чипсетът в действителност се оказва по-бърз от Qualcomm при задания като различаване на изображения. Според самите Honor техният чип побеждава по този индикатор даже Snapdragon 845.

Редно е обаче да се означи, че ИИ при смарт телефоните към момента по-скоро маркетингова шумотевица. Все отново Honor 10 предлага функционалности на камерата, подпомагани от изкуствения разсъдък. Но за това след малко…

При софтуера получаваме същата композиция като при Huawei P20 – Android 8 Oreo в композиция MIUI 8.1 скин. По подразбиране устройството идва без така наречен App Drawer – т.е. всичките приложения са изсипани на основния екран (като при iPhone). Все отново, в случай че предпочитате визия по-близка до Android, то можете да активирате е съответната алтернатива в настройките. Това беше второто нещо, което направих, откакто взех смарт телефона (пъвата стъпка бе изключването на вибрацията при всяко допиране на клавиатурата, а третата – изключването на автоматизираното поправяне на въвеждания текст:)

Всъщност MIUI предлага много варианти за настойка съгласно личния ви вкус… Можете да вземем за пример да активирате алтернатива, която да завърта облика на екрана съгласно ситуацията на лицето на потребителя.

Не мога да подмина упоменатия прикрит под екрана датчик за пръстови отпечатъци. Това че всичко е прикрито под стъклото сигурно способства за визията, само че работата му е осезаемо по-бавна и с по-голям % неточности по отношение на други устройства, които съм тествал. Все отново нещата не са трагични и в множеството случаи всичко сработва както би трябвало.
Камери
На гърба на Honor 10 гордо стои надписът AI CAMERA. Смартфонът може самичък да разпознава 20-ина разнообразни обекти и обстановки и настройва автоматизирано разнообразни параметри. Например в случай че снимате зеленина или цветя, устройството единствено укрепва цветовете.

Сама по себе си концепцията е добра, само че според мен умната камера постоянно прави цветовете прекомерно крещящи. Нагледен образец е фотографията с котката долу. Всъщност по време на тестванията прекомерно постоянно изключвах AI-то…

Все отново е налице миг, когато AI камерата е потребна – при контрастно осветяване. Тогава системата сама открива тъмните места в фрагментите и ги изсветлява. Резултатът можете да видите на двойките фотоси долу. И в двете обстановки снимах малко след залез слънце - сред постройките към този момент притъмняваше, само че небето към момента светлееше.
Изключена AI алтернатива Включена AI алтернатива

Предната селфи камера предлага висока резолюция – 24 мегапиксела. Качеството обаче не е нещо изключително, предстоящо за камера с закрепен автофокус. Все отново пак, смарт телефонът предлага многочислени варианти за разкрасяване, прибавяне на виртуални обекти и фонове и така нататък

Минус по отношение на Huawei P20 е неналичието на стабилизация на облика. Налице е единствено електронна стабилзация, която обаче не работи при снимане с 4K резолюция. Такова примерно клипче можете да видите долу.


Заключение
Honor 10 остави положително усещане. Устройството предлага в огромна степен идентична функционалност с флагмана Huawei P20. Двете устройства са с идентични процесори и софтуерни пакети.

Налице са обаче и разлики. Най-забележимата от тяк е камерата. P20 и P20 Pro са едни от най-добре снимащите мобилни устройства сега – неслучайно на гърбовете им стои логото на Leica. Honor 10 снима напълно обичайно, само че суперлативите стопират дотук. Ако не държите на топ камера, то устройството сигурно няма да ви разочарова.

Не на последно място визията на Honor 10 го слага на едно от челните места в категорията.

Преди няколко години OnePlus на процедура беше без конкуренция към себе си. Сега Honor е една доста мощна опция.
Предимства Недостатъци
Отлична визия и сглобка

Добро цветопредаване на екрана

Добра камера

3,5 мм стерео жак

Недостатъчна бляскавост на екрана

Муден читател на пръстови отпечатъци
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР