Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна

...
Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна
Коментари Харесай

Юлиана Дончева: Всъщност животинската мазнина не е вредна

Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна Дончева отслабна фрапантно, само че без диети и премеждия. С смяна в храненето във форма влезнали синът й Йоан-Дако, който лишил 20 кг от своето тегло, както й свекърва й. Събраният опит за здравословно хранене тя събра в книгата „ Код алено: моята истина за храната ”. Изящната майка на двама сина изяснява по какъв начин да стартираме битката с непотребните килограми, които постоянно сме прибавили по коледно-новогодишните празници.
Юлияна, преди 70 години нашият народ е бил най-здрав в Европа, а в този момент сме най-болните на остарелия континент. Храненето ли е една от тези аргументи?

Причините са сложни, само че храненето би трябвало да е една от главните. Българинът не се храни здравословно напоследък. Прекалено доста навлязоха тези съвременни опаковани храни, които са с ясно изразен вреден темперамент. Веригите за бързо хранене също въздействат негативно на нашето здраве. Причина е и качеството на продуктите на пазара. След многократни кавги стана ясно, че ядем по-ниско качество артикули от западноевропейците.

Какви са грешките, които най-често позволяваме в храненето?
За страдание към момента има канали, по които у нас се внася нечиста риба, зеленчуци и плодове с пестициди, даже имаше случаи на месо на 20 години. Проблемът е, че като нямат опция да си купят нещо на налични цени, доста хора прибягват до такива артикули с неразбираем генезис. Трудно намираме същинско прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Ядем имитиращи артикули, защото у нас те не са ясно разграничени от качествените и контролът е невисок.

Препоръчвате ли да купуваме повече локални артикули, от производители, от манастири?

Аз самата пазаря по този метод. Предимството е, че България е дребна страна, и добре знаем кой от нашите райони е екологично чист. В Южна България има зони, където подпочвените води са извънредно нечисти. Когато с тях се полеят плодовете и зеленчуците, е ясно, че цялата отрова минава в тях. Смятам че всеки един от нас може да си направи изследване, и да подбере този източник, който да му достави качествена продукция. Така и ще подтикваме нашите производители.

Коя е първата стъпка в битката с килограмите?

На всеки би трябвало да стане ясно, че без придвижване няма по какъв начин да задържим здравословно тегло и да изразходваме калориите от признатата храна. Що се отнася до думата „ диета ”, тя не се употребява в моето семейство, и съм я забранила. С диета може да се отслабне фрапантно за къс интервал, само че това е стрес за организма, а и по-късно постоянно килограмите се възвръщат, даже стават повече. Важно е да консумираме мазнини, въглехидрати и протеини в вярното за тях време, както и похапването да е до 19 часа.

В книгата предлагам въглехидратите да се ядат до обяд. Ако желаеме заран да имаме повече сила, може да си позволим бързи въглехидрати, само че на обяд би трябвало да изберем мудни – ориз, паста, пълнозърнести произведения. От обяд нататък е добре да се ядат зеленчуци и повече протеини, с цел да не се натрупат като подкожна лой.

Какво закусвате и препоръчвате да одобряваме заран?

Сутрин закусвам 100-150 г кисело мляко. В него поставям малко сушени плодове от годжи бери или арония, малко счукано ленено семе и счукани какаови зърна. Целта на лененото семе е да достави омега-3 мастни киселини. Счуканите какаови зърна дават сила и положително въодушевление. Годжи бери съдържа огромно количество витамин С, защищава от всевъзможни настинки и грип. Това е нискокалорийна закуска, която дава всичко належащо за пускане на деня.

Какво хапвате на обяд?

Предпочитам да взема салата с авокадо или със сирене, или пълнозърнест ориз със зеленчуци. Вечерта предлагам салата с месо, само че не пържено.

Преди време животинската лой беше демонизирана, само че е значимо да се знае, че тя не е толкоз нездравословна. Дори работи благотворно, изключително през зимните месеци. Неслучайно нашите баби и дядовци си хапваха и сланинка и свинска мехлем, и живееха до 100 години без съществени здравословни проблеми.

Плодовете се ядат настрана от главните хранения и за предпочитане до обяд. Ядките са междинно хранене сред обеда и вечерята, само че би трябвало да се одобряват в умерено количество – 4-5 ореха или бадема, като е добре да са били накиснати във вода.

Честа процедура е пърженето в зехтин, само че при висока температура то става канцерогенно. По-добре е да се употребява краве масло, свинска мехлем, пречистено краве масло Ги, или растително масло, за което се знае, че може да се употребява при висока температура.

Препоръчвате ли пиянство на фреш?

Който желае да отслабне, няма по какъв начин да пие фреш и смути на воля, тъй като в тях има доста калории. Като ядем ябълки да вземем за пример, доставяме на организма си фибри, а във фреш машината те се унищожават и нямат очистващия резултат за организма, който оказва помощ за отслабването. Пиенето на фреш или смути може да се предложи единствено за хора, които имат нетърпимост към плодове и зеленчуци, каквато има моят наследник.

Доколко значими са супите?

Те са извънредно значими, изключително в случай че са зеленчукови и с богат състав. За обяд ми е задоволителна една чорба с пълнозърнест самун.

Откъде вземате риба, защото у предлаганата у нас постоянно има олово, тежки метали?

Международни проучвания споделят, че по-вредни са огромните риби. Колкото по-нагоре в хранителната верига е една риба, толкоз повече тежки метали има в нея. В последно време съм предходна на пъстърва. Тя живее в чиста вода, над избрана височина в студена вода. Вземам я от манастир. Тъй като в развъдниците за сьомга постоянно на 1 декар има 2 млн. екземпляра, с цел да не се развиват заболявания, върху тях се изливат пестициди, които по-късно идват в организма ни.

Имала сте висок холестерол. Каква е била повода за появяването му?

Може би при мен е съвпадане, само че се случи, когато започнах да хапвам нискомаслени артикули. След като заместих животинските с растителни, холестеролът вместо да се понижи, се подвигна. Значение също има напрежението, както и наследствените фактори. Но считам, че животинската лой би трябвало да бъде оправдана.

Инфо: Мила

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР