Преди няколко дни в социалните мрежи гръмна новината, че пътеките

...
Преди няколко дни в социалните мрежи гръмна новината, че пътеките
Коментари Харесай

Нямало асфалт на Езерата. Само чакъл.

Преди няколко дни в обществените мрежи гръмна новината, че пътеките за туристи в естествен парк " Рила " към този момент са готови и са асфалтирани. И шефът на Национален парк " Рила " Красимир Андонов още веднъж влезе в пояснителен режим.

" Не е полаган асфалт на пътеките в региона на Седемте рилски езера, съобщи в медиите. Появилите се информации, че пътека край езерото Бъбрека е била асфалтирана са погрешни. Към момента в региона са прекратени всички действия, изпълнявани по план на парк „ Рила ” за реновиране на пътеките на Седемте рилски езера по заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. "  

Оказа се, че Димитров въпреки всичко е труженик на природата, макар скандалния спрян план.  " През летните месеци в планината се качват хиляди хора от целия свят и наши съграждани, които желаят да се допрян до природата и да се радват на хубостите на народен парк. Не може да продължаваме да позволяваме достъпът до езерата да се трансформира в офроуд полигон, източник на нерегламентирани облаги и действия и съзнателно съсипване на природата ", заяви министърът преди броени дни. 

Поводът за тази угриженост на Димитров е достъпът на джипове до Рилските езера. Според него не можело поради облагата на 20 души да се унищожава природата, а всички останали да следят в профил. Време било община Сапарева баня да упражни пълномощията си в качеството на локална власт, която стопанисва парка. И да спре офроуд превозването в региона. 

И аз по този начин мисля. Няма място за транспортни средства в планината. Но не спирам да се запитвам за какво тогава се строят чакълени пътеки там? За да можем да спрем джиповете и да ги сменим с други коли? Защото напълно апропо, до момента в който се възмущаваше от джиповете, министърът разгласи, че напълно скоро се възобновява проектът за реновирането на пътеките...

Както ние, Момичетата, писахме преди време, историята стартира с тежка техника в региона на Бъбрека. В плана на " скромна " стойност от 11 милиона лева е заложен строеж на планински пътеки, а задачата е туристите да употребяват единствено тях, а не различни направления. Въпреки че няма екологична оценка, има министерско мнение, че планът дава отговор на екологичните правила. Според директора на Националния парк " Рила "  ставало дума за рехабилитация на повреден регион, а не за строителство. От думите му се разбра, че главните пътеки ще бъдат покрити с трошляк и са планувани загради от дърво. 

 
Хейтминутка: Ка̀жи, баба, тенкю!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР