Преди няколко дни БНТ обяви, че култовият сериал Под прикритие

...
Преди няколко дни БНТ обяви, че култовият сериал Под прикритие
Коментари Харесай

Скандал за правата на култовия сериал Под прикритие: Законно ли е да има продължение 

Преди няколко дни Българска национална телевизия разгласи, че паметният сериал " Под прикритие " се завръща за шести сезон. Това зарадва феновете, само че породи дискусия. 

Сценаристът на " Под прикритие " и водещ в радио " Фокус " Георги Иванов написа в своя фейсбук: " Използването на марката Под Прикритие е обезверен опит за ПР. Да не приказваме, че Българска национална телевизия нямат правата въху историята и героите. Под прикритие беше сполучлив и завърши като сполучлив план. Въпрос на хигиена е по този начин и да си остане. "  

Българска национална телевизия разгласи шестия сезон на публична конференция. На нея участваха режисьорът Виктор Божинов, сценаристите Ваня Николова и Борислав Захариев, продуцентът Димитър Митовски и актьорите Мариан Вълев и Михаил Билалов. От малкия екран не считат, че има проблем с правата на сериала и неговото продължение. 

Георги Иванов съобщи: " Гледах това неуместно събитие наречено конференция, в което не беше дадена опция за нито един въпрос. Озадачаващо за какво въобще са канени публицисти? Един от въпросите би трябвало да бъде - по какъв начин в границите на една година генералният шеф взема решение да продължи два сериала. Което е комфортно, тъй като няма потребност да се минава през конкурс. При това с еднакъв режисьор, сценарист и основен артист. А и може би има право, тъй като това написа в правилника, който самичък е трансформирал? Под Прикритие всъшност завърши през 2016-та година, цели 8 години оттогава. Като един от претекстовете, които през днешния ден Митовски посочи за потребността от нов сезон, е, че все по-честно чуваме за показни убийства, което значи, че мутренските години се завръщат. Интересно, за какво тогава не беше удължен Денят на бащата, който е от 2019-та година, единствено преди 5 години, когато получи първа категория в Българска национална телевизия - т.е. сериал, който поради мощния си публичен отзив, обществена значителност и положителните си художествени качества трябваше да бъде удължен незабавно. Между другото на Денят на бащата даже беше възпрепятствано интернационалното разпространяване. Иначе в последните седмици интензивно се приказва и за фамилните спорове и споделеното родителство, само че очевидно това не са задоволително значими тематики за Българска национална телевизия! "

Теодора Маркова, също сценарист на " Под прикритие ", е съгласна със своя сътрудник. " Едно малко конкретизиране - Българска национална телевизия може да прави продължения на последващи сезони, до момента в който има права върху обещано произведение. Правата на " Под прикритие " изтекоха през 2021 година и към този момент са назад у създателите на Библията и пилотния епизод. Иначе, щом се връщат мутренските години на 90-те, може, несъмнено, да произведат някой Adibas. Например вместо Джаро и Куката - Джиро и Муката. Друг съвет не мога да дам. ", съобщи Маркова. 

Ивайло Захариев, който изигра ролята на Шмекера, е засегнат от продължението. 

" Никак не се сюрпризирам, че Българска национална телевизия отново демонстрират, че не почитат авторските права...

До колкото знам има сътрудници артисти, които са отказали вишочайшата покана да вземат участие в това пробуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето огромно почитание. А тъй като откогато излезе новината има хора, които ме е питаха дали ще вземам участие - не, не са ми звъняли за това продължение. Може би съм доста заплашителен, тъй като си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им.

Вярвам, че креативният екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да основат положително нещо, само че продуцентските сили на сегашната администрация на малкия екран е под въпрос. Моите възторженостти за Теодора и Георги, които не мълчат! ", написа в своя фейсбук Ивайло Захариев. 

" Шести сезон ще бъде по-различен и географски – ще се снима с изключение на в София и покрайнините, по българското Черноморие, във Франкфурт и Малта “, сподели Виктор Божинов на конференцията, а Емил Кошлуков съобщи, че интерес към сериала демонстрира HBO. 

Засега всички забъркани в продължението на " Под прикритие " не са коментирали скандала по отношение на правата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР