Преди някои от делата да влязат в съда, а и

...
Преди някои от делата да влязат в съда, а и
Коментари Харесай

Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожела...

Преди някои от делата да влязат в съда, а и по линия на влезлите в правосъдна зала бях разпитван неведнъж. На множеството въпроси, за какво се прави всичко това, следователи и прокурори признаваха, че по този начин им е подредено. От кого, пробвах се да схвана, а те ми посочваха с пръст нагоре. Когато загатвах основния прокурор – Цацаров, а по-късно Гешев, те кимаха, само че продължаваха да сочат нагоре. Тоест, от най-високо политическо равнище.

 

Политически поръчки. Години наред. Проверки, проверки. Намеса на КПКОНПИ, блокиране на банкови сметки, жилище, автомобил, пенсия. Последователно и безмилостно.

Когато питах прокурори и следователи, за какво извършват въпросните поръчки, те ми отговаряха, че имат фамилии и би трябвало да си пазят местата. За моето семейство и това, което то преживяваше – мълчаха.

 

Малко повече светлина…

 

Едното дело ми бе формирано по сигнал (донос) от Любена Павлова от така наречен „ План Б “, организация, която защитаваше Сотир Цацаров от митинги против него и негови решения и присъединяване в скандални срещи. Любена е брачна половинка на някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото и трансформирал се в нарицателно за противозаконни практики с присъединяване на магистрати и политици и трансформирал ресторанта „ Осемте джуджета “ в място за сенчесто споразумяване на проблеми, свързани с властта, магистратурата и жертви на системата. На същото дело бяха назначени прокурорите, несъмнено на инцидентен принцип, - Емил Петров, брат на Еврото и Димитър Франтишек, прочул се от следствие на Антикорупционния фонд за корупцията в държавното обвиняване. Прокуратурата  претърпя цялостно крушение по това дело, по което медиите, свързани с върха на обвиняването изляха тонове мръсотия върху мен. И това им се видя незадоволително, по тази причина изпратиха наказателната бригада с маските (същите, които разнасяха пред Висш съдебен съвет кървави агнешки главички за заплашване на шефа на Върховен касационен съд по това време Лозан Панов), която да ме замерва с яйца на метри от Съдебната палата, от което пострадаха и жители, които нямат нищо общо със случая… Последваха сигнали от моя страна, не се разкри нищо, само че аз бях разпитван като отговорен за случилото се. Унижението са оръжие.

 

Бях упрекнат от профилираната прокуратура за присъединяване в ОПГ от … двама души (по закон би трябвало да са най-малко трима). Оказа се, че в интервала, за който съм упрекнат нито съм познавал другият „ съизвършител “, нито даже съм знаел, че съществува. Но прокурорът още веднъж вдигаше плещи и гледаше в тавана…

 

Върховният административен съд отхвърли всички точки от обвинителния акт, сътворени от прокуратурата по друго дело. До една. Но това също лиши няколко години.

По наказателно дело чиновниците от Национална агенция за приходите признаха, че им е подредено от прокуратурата да ревизират мен и брачната половинка ми. И това продължи години. Доказа се, че данъчните са проникнали по противозаконен метод в компютъра ми и са манипулирали текстове в персоналната ми поща. Нещо безусловно неразрешено и третирано като закононарушение от закона! Прокурорите още веднъж повдигаха рамене…

 

Няма да разказвам всичките си прекарвания, които ми осигуриха от следствието и държавното обвиняване. Познавам хора, които бяха натикани в арестите по скалъпени обвинявания, някои от тях отключиха тежки заболявания, а някои си отидоха от този свят след репресиите против тях.

 

Познавам предприемачи, които са рекетирани посредством следователи и прокурори, които изгубиха милиони и част от бизнеса си. Това стана с напън от политически среди и върховете на държавното ръководство.

Нито един от въпросните ми познати не е наказан. Нито един! Но минаха през  месомелачката на прокуратурата и ареста. Загубиха доста, фамилиите им страдат, а имената им са омърсени.

Самият аз съм обиден по същия метод. Семейството ми, околните ми, колеги…

 

Затова желая да имаме действително правораздаване, което пази закона и жителите, а не политиците и мафиотите. Осем години се сблъсквам с второто. Който го е претърпял, знае защо приказвам.

И тъй като за успеваемостта на една система се съди по резултатите дано напомня, че за трийсет и повече години няма наказан нито един политик от висшите етажи на властта за корупция. Нито един, демон да го вземе. Няма наказан нито един магистрат за корупция. Нито един! Но има хора, които са в пандиза поради скалъпени обвинявания и в осъществяване на политически поръчки. Кметиците на „ Младост “ са такива.

 

И да, не ми харесват промените, тъй като това безсрамие продължава. Политици и магистрати са недосегаеми. Само в Гърция именията на прокурори са десетки, водят се на подставени лица, костват куфари с пари, само че не се проверяват. Знам прокурори, които имат парцели, жилища и къщи в София, Пловдив и по Черноморието, за които не са платили и стотинка. Нарича се корупция. Ко-руп-ци-я!

Добре, че в средите на съдиите болестта не е в такива размери. Хората са наясно, че е по този начин.

 

Но доверието в прокуратурата е 8%, плюс-минус някой %. Тази институция би трябвало да се разпусне и да се конструира още веднъж, само че не по руски модел. Същото важи ненапълно и за следствието, за Министерство на вътрешните работи, ДАНС и множеството секрети служби. Дотам сме се докарали.

 

Българите би трябвало да имат доверие на институциите, а правораздавателните са от най-важните. Те вършат страната мощна или я провалят.

 

Недоволните магистрати от промените обаче не загатват недъзите и корупцията, а са загрижени за вероятно нарушение на тяхната самостоятелност. От години обаче такава самостоятелност не съществува. Защо не желаят и не стартират интервенция „ Чисти ръце “, само че да стартират от себе си и политиците, оплели се в зависимости с проведената престъпност и мафията. Няма ли най-малко един прокурор да признае обществено, че има нещо доста гнило в системата? Поне един!

 

Толкова е просто, колкото и нежелано.

 

Ето в това се разминаваме.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР