Преди месец Швейцарската централна банка пусна новата банкнота от 1000

...
Преди месец Швейцарската централна банка пусна новата банкнота от 1000
Коментари Харесай

1000 франка в джоба или защо швейцарите обичат кеша

Преди месец Швейцарската централна банка пусна новата банкнота от 1000 франка – тя има най-голямата номинална стойност в света. Равнява се на 1007 $, 880 евро и 764 английски паунда.

Швейцарската централна банка разгласи, че към този момент в послание са 48 милиона банкноти от 1000 франка. Те съставляват 60% от джобните пари в послание в страната.

Това става на фона на възбраната на банкноти с огромен номинал в останалия свят. Европейската централна банка към този момент изтегли от послание тези с номинал от 500 евро.

Защо швейцарците толкоз обичат едрите банкноти, при изискване, че целият свят към този момент се отхвърля от заплащането в кеш?

На банкнотата са изобразени две човешки ръце, които правят здрависване.

Вицепрезидентът на Швейцерската централна банка Фриц Цурбруег изясни стартирането им като „ швейцарски културен феномен ”.

„ Това е банкнотата, която хората желаят и по тази причина ние им я предоставяме. Тя е известна измежду клиентите за пазаруване на скъпи артикули, заплащане на огромни сметки, а също по този начин и за по-лесно икономисване ”, изясни Цурбруег.

Парадоксално, само че заплащането в кеш остава най-разпространеният способ за транскации в алпийската страна. И се чака всеки да има кеш, без значение от все по-разрастващата се цифрова стопанска система.

Швейцария е страната, в която може да си платите едно кафе с банкнота от 100 франка и няма потребност да се извинявате за това. Подобна заплащане е нещо изцяло обикновено в страната.

Банкоматите там разрешават да се теглят суми до 5000 франка за ден и до 10 000 за месец.

Местните купуват скъпи коли с пари в брой и това също не се счита за извънредно.

Изследване на SNB през 2017 сподели, че 70% от 2000 допитани швейцарци, заплащат всичко в брой. Дебитни карти употребяват единствено 22% от тях, а кредитни – единствено 5%.

Изследванията демонстрират – швейцарците не се усещат пълноценни хора, в случай че в портфейлите си нямат пачка банкноти.

Това удостоверява 53-годишният Крис Трояни от Базел. Той твърди, че по този метод запомня по-лесно къде е похарчил парите си.

44-годишният Филип Шапиу изяснява феномена напълно малко:

„ Хората обичат още повече кеша, откакто се появиха негативните лихвени проценти в банките. Парите в брой са нещо по-осезаемо, от виртуалните пари в картите – гледаш ги и знаеш, че ги имаш ”, споделя швейцарецът. /Марица.бг

Редакция и превод Росен Саръмов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР