Преди месец косовска художничка на Сърбия и Косово. Отбеляза обаче,

...
Преди месец косовска художничка на Сърбия и Косово. Отбеляза обаче,
Коментари Харесай

Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: съдбата на 100 хил. души

Преди месец косовска художничка на Сърбия и Косово. Отбеляза обаче, че целувката може да значи и болежка, и приятелство, и изменничество.

Утре президентът Алесандър Вучич и министър председателят Албин Курти се срещат в Охрид и ще би трябвало да избират кои страсти да покажат пред камерите.

На среща предишния месец в Брюксел те одобриха " по принцип " предложение, което би отворило пътя за нормализация 15 години откакто Прищина разгласи самостоятелност. Би било крачка и към евроинтеграцията им, и към споразумяване на един от последните нерешени въпроси на Балканите.

Коментари на Вучич към този момент демонстрираха, че оптимизмът е несвоевременен. Дългосрочно обаче тези диалози може и да доведат до дълбока смяна.

Защо срещата е значима и къде са подводните камъни за двамата водачи, доближили Белград и Прищина до решение повече от когато и да било през последните години? " Дневник " беседва със събеседници от Сърбия и Косово в търсене на пояснение.

Защо тъкмо в този момент

Миналата есен френско-германско предложение за нормализация с Косово стана европейско. ; в Брюксел в края на февруари Курти упрекна Вучич, че не желал да подпише. Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел заприказва за пробив този месец, най-късно към идния Европейски съвет.

Започна серия дипломатически совалки, все по-малко деликатни: тази седмица след европратеника за района Мирослав Лайчак в Белград и Прищина ненадейно дойде и американският, Габриел Ескобар.

Последният ентусиазма за решение този месец: съгласно него триумф ще има до края на 2023-а. Снощи Вучич сподели в послание до сърбите, че нищо нямало да подпише и бил подготвен за цялостна откритост; нямало да скрие " нито една дума " от обществеността. По време на обръщението пред прездентството имаше дребен митинг. Настоя обаче, че нормализацията е нужна:

Нормализация за мен е да имаме по-добри връзки с албанците от през днешния ден, да решим безчет проблеми, които имаме, и да опитаме да живеем колкото е допустимо дружно.
Александър Вучич,
президент на Сърбия

С други думи, на следващия ден няма да е равзръзката, а единствено началото. Европейски Съюз, и Съединени американски щати дават знак, че са подготвени да продължат с натиска,.

" Всички индикации досега от Борел и Лайчак с благословията на Франция, Германия, Италия и Съединени американски щати има голям напън това да стане ", сподели за " Дневник " Вьоса Муслиу, която преподава интернационалните връзки в Свободния университет в Брюксел. " И върху двете страни, само че до момента натискът е несъразмерен, по-голям върху косовската. " Тя се съмнява, че в текста ще има задоволително елементи: в случай че анексът и пътната карта са ясни, мъчно ще се реализира единодушие поради диаметрално противоположните позиции.

" Войната в Украйна трансформира Балканите във въпрос на сигурност като последващо евентуално противоречиво място за Русия и Запада ", сподели Доника Емини, външнополитически откривател и докторант в Уестминстърския университет. Според нея срещата в Охрид може да приближи двете страни " една стъпка " към използване, в случай че договореност за анексите бъде реализирана.

Прозорецът не е единствено извънредно нужен, с цел да се реши въпросът сред Косово и Сърбия, само че и с цел да се откачи последната от съветското въздействие. Нараства ползата на Запада да употребява войната в Украйна и неналичието на политически капитал в Русия да поддържа хубавичко си хватка на района да затвори геополитическата празнота, употребена обичайно от Русия в района.
Доника Емини,
откривател

Документ с уловки

На пръв взор. Такива Сърбия и Косово са подписвали десетки в Брюксел; те се и загатват в края на предлагането. Новото в последното предложение би била пътната карта, която би прецизирала по какъв начин да се ползва.

 Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души
© Reuters

Размяна на дипломатически задачи, взаимно признание на знаци бяха немислими допреди години, през днешния ден наподобяват постижими. По-деликатните тематики: Сърбия да се съгласи да не пречи на Косово да членува в интернационалните организации - след траяла години акция против това, включваща и лобиране някои страни в Африка да " отдръпват признаването " на Прищина. Косово да регламентира правата на сърбите (100 хиляди преди 10 години и намаляват) и сръбското завещание.

Големият проблем: ориста на косовските сърби

За Косово последното е проблем. Асоциацията на сръбските общини (на сръбски известна като ЗСО), конструкция за самоуправление на сърбите в Косово, бе контрактувана в Брюксел преди съвсем десетилетие. През 2015 година косовският парламентарен съд я блокира. Сегашният министър председател Албин Курти също бе срещу нея с аргумента, че моноетническа конструкция би, която непрекъснато основава напрежение в Босна и Херцеговина.

Застъпниците ѝ припомнят, че тя е заложена още в проекта на някогашния финландски президент Марти Ахтисаари, предусещащ права на общностите, институционална отбрана, децентрализация, протекция на църквата и други. Брюкселското съглашение бе единствено следващата ѝ форма, само че механизмите за използване бяха неразбираеми.

Сърбия постоянно акцентира неприлагането ѝ като мотив, че Косово не е благонадежден сътрудник за разговор. Сега Западът пробва да разубеди Белград. Дипломатически совалки на представители на Вашингтон и Брюксел, " работилници ", оферти на непознати фондации разбуниха духовете в Прищина.

От една страна, счита ръководителят на борда на Форума за етнически връзки Душан Янич, " Вучич не може просто да се откаже от ЗСО, тъй като бе контрактувана с четири документа в брюкселския разговора, а и партията му прокламира ЗСО като главно достижение в разговора. " От друга, проблем е непризнаването от " Самоопределение " на Курти, че ЗСО е " инструмент за решение на въпросите на малцинствата в мултикултурно общество ".

Косово е новородена страна от територията на някогашна Югославия и Сърбия. В тази Югославия сърбите бяха " държавнотворният " народ. Първият път, когато това се случи - в Хърватия, в Черна гора, в Босна - държавнотворният народ стана национално малцинство, само че това стана със съглашения. Ето по тази причина са нужни и в Косово.
Душан Янич,
анализатор

Децентрализацията няма да е задоволителна, продължава той. Как ще се пази идентичността? Как да се построи мрежа, която да ангажира освен администрацията, само че и църквата, културни институции и други, с цел да е плътна?

За Белград въпросът е идеологически (и емоционален); за Митровица, Северно Косово, е всекидневие. Косовските сърби са сред чука и наковалнята: пленник на връзките с Прищина и на фактическия надзор на Белград, през настоящата от негово име " Сръбска листа " и близки до Вучич хора като Звонко Веселинович и Милан Радойчич. Тъкмо след среща с Вучич се стигна до ескалацията предходната есен: след съглашение, привидно уредило спор за номерата на колите, на север.

 Сърбите бойкотират институциите в Косово, за Вучич е Сърбите бойкотират институциите в Косово, за Вучич е " тектонична смяна "

Радойчич, заместник-председател на " Сръбска листа ", в България. Санкции наложи и Англия.
"
Радойчич е и " дългата ръка на Вучич ", сподели за " Дневник " ръководителят на Европейското придвижване на сърбите в Косово Рада Трайкович, която е и консултант на министъра за общностите в Прищина Ненад Рачиш. Натоварен бе да ползва споразуменията по този начин, че интернационалната общественост да има вяра, че косовските сърби към този момент са " интегрирани " ; от него и " Сръбска листа " може да се чака да търсят единствено лична полза в бъдещо съглашение, счита тя.

" Косовските сърби, изключително на север, са изнервени и несигурни. Много от тях обмислят да си тръгнат вечно и да се реалокират в Централна Сърбия. Не получават позитивни сигнали от централното държавно управление в Прищина ", продължава Трайкович; декларира, че косовските управляващи не употребяват думата " сръбски " даже за Сръбската православна черква. " Сред сърбите в Косово за жалост доминира схващането, че не са добре пристигнали. Твърдостта на Прищина към тях откри това усещане. " Опасява се, че някои може би даже се надяват на този сюжет.

Сред сърбите в Косово има и суматоха поради договорката: " за разлика от косовските сърби в анклавите (в други елементи на Косово - бел. ред.) сърбите на север се надяваха на делене ", продължава.

След като мощните му хора овладяха изцяло севера, Вучич разреши позволи престъпността да овладее общността ни, а доста хора привикнаха с такова положение. Надяваха се, че разделянето ще помогне на това положение на просъществува, че няма да носят отговорност. Много хора бяха подмамени в света на престъпността и със фамилиите си възнамеряват да изоставен. Много рационални, образовани сърби също.
Рада Трайкович,
политик и консултант на властта в Косово

" Тези хора би трябвало да бъдат окуражени от всички страни да останат в Косово ", продължава Трайкович.

Игра на думи

Може ли толкоз сложен въпрос да се реши в събота? Най-малкото може да се направи крачка.

" Или се прави ЗСО, или няма договорка ", сподели Лайчак в Прищина, откакто разиска 15 модела за използването ѝ. Премиер и президент това друго: За Курти това фактически са модели на ЗСО, за президента Вьоса Османи - модели за " правата на малцинствата ".

Как ще се назовава ЗСО на книга? " Самоменажиране ", " самоуправляване " или друго - в тази игра на думи реакцията на обществеността е най-ясният измерител на " верните " решения. " Изглежда, търсят верния метод да опаковат една проблематична конструкция и институция, която ще би трябвало да се приложи на процедура, с цел да продълат напред ", споделя Муслиу.

Проблемът е, че досегашните съглашения не се ползват. Това е бранд на Европейски Съюз: основаване на неразбираеми мирни съглашения и процеси, оформяни за разнообразни вътрешнополитически и интернационалните публики. Това търсене на двузначен език даде на сръбските и косовските водачи опция да ги опаковат за личните си гласоподаватели. Затова Лайчак, Курти и Османи могат да поясняват по друг метод.
Вьоса Муслиу,
откривател

Застоят даде храна на политици, които не са безусловно заинтригувани от решение. Освен това, в случай че човек се вгледа, продължава тя, предлаганото в този момент е " крачка обратно, тъй като се назовава " път към нормализацията " ; по този начин към този момент даже не приказваме за нормализация ", продължава.

Изборът на думи обаче може и да избави договорката. Двусмислеността към този момент е заложена от Брюксел, който вкара термина " общественост " посредством новото предложение и в този момент той съжителства с " асоциация ", споделя Доника Емини. Терминът е от голяма важност, в случай че Курти би трябвало да се преценява с решението на Конституционния съд за ЗСО ( " асоциацията " ).

Косово: Дълъг път

Кабинетът на Курти ще би трябвало да убеди Народното събрание: и опозицията, и партията си, която ще е разграничена. За две години на власт обаче той натрупа необикновен опит с компромисите.

Срещу " Плана Ахтисаари " прочее протестираше през 2007 година и млад деятел, чиято група " Самоопределение " се притесняваше от делене на Косово на две в новия проект: с албанско болшинство, ръководено от Европейски Съюз, и със сръбско болшинство, ръководено от Белград. "

 Политическият пандизчия, който измести Политическият пандизчия, който измести " остарялата армия " в Косово

Тринайсет години по-късно Курти стана премиер; в миналото и надделя преобладаващия отпреди независимостта политически хайлайф.

В началото изглеждаше все по този начин непреклонен, настояваше Сърбия първо да признае Косово, по-късно да се разисква останалото, отхвърляше ЗСО. Ричард Гренел, пратеника на някогашния президент Доналд Тръмп за Балканите. Година по-късно. Настоя, че казусът със Сърбия даже не е приоритет, защото Косово е " заробено от вътрешната страна " от корупция и зависимости.

Сега нормализацията като начало на диалог; " признаването би трябвало да е в центъра ". Има несъгласие, само че и Косово не е изцяло суверенна страна в класическия смисъл: водачът ѝ, " за разлика да вземем за пример от премиера на България, или Чехия ", няма цялостна власт над ставащото, изясни Вьоса Муслиу. " Косово като страна е в огромна степен интернационален план. Партньори като Съединени американски щати и Европейски Съюз имат своя дял и (Курти) би трябвало да работи с тях, тъй като въпреки всичко те направиха Косово страна. " Курти последователно схваща това. Обществеността - също, по тази причина досегашният прогрес може да ѝ наподобява допустим, споделя тя.

 Курти (на снимката) прекъсва връзката клиент-покровител в разговора с Европейски Съюз, изграждана от поредност косовски държавни управления, счита още Муслиу. Реакциите измежду интернационалните му сътрудници са бурни, тъй като до момента никой не бе им отговарял.
© Reuters

Курти (на снимката) прекъсва връзката клиент-покровител в разговора с Европейски Съюз, изграждана от поредност косовски държавни управления, счита още Муслиу. Реакциите измежду интернационалните му сътрудници са бурни, тъй като до момента никой не бе им отговарял.

" Предател " ли е Вучич

Сръбският президент също е в комплицирана обстановка. Над месец упорства, че без нормализация Белград ще остане изолиран. Сърбия не може да спре, 10 месеца след преизбиране.

 Цитат на деня: По-големи сме от България, а никой не би гледал на нас като на съдружници Цитат на деня: По-големи сме от България, а никой не би гледал на нас като на съдружници

Въпросът, съгласно Янич, е каква поддръжка за него ще пристигна от Русия, само че и от партиите в Сърбия, в това число самата партия на Вучич. " Условията не благоприятстват лесния избор ", нито за Косово, нито за Русия и Украйна, продължава анализаторът. А в последна сметка " за всеки политик най-важното е да остане на власт. "

 Протест против войната в Украйна в Белград. Москва основава неустановеност и поради изтеклата информация, че Косово е готово да обещае да не кандидатства за Организация на обединените нации, без да си е осигурило нужната поддръжка (а това евентуално значи и Русия).
© Reuters

Протест против войната в Украйна в Белград. Москва основава неустановеност и поради изтеклата информация, че Косово е готово да обещае да не кандидатства за Организация на обединените нации, без да си е осигурило нужната поддръжка (а това евентуално значи и Русия).

Един от проблемите е в " патриотичния " лагер: крайнодесни, искрено (но единствено някои) проруски партии едвам не го нападнаха в Народното събрание. Активисти, националисти го назовават " изменник ". Отговорност съгласно Янич има и Европа, която години наред не говореше с проевропейската съпротива и не я легитимираше, по тази причина и Вучич се усеща изложен на риск от " патриотите ". " Европейски Съюз сведе всичко (в разговора със Сърбия - бел. ред.) до волята и лимитираните качества на Вучич, на партията му, подкопа гражданското общество. "

Трайкович обрисува различен аспект от тежестта на публичното мнение: договарянията се водят при " цялостна мистериозност " и обществено превъзходство на " пропагандната машина " на Вучич. " Тъй като изборите в Сърбия не са нито свободни, нито почтени, Вучич доста малко го е грижа по какъв начин може да реагира елементарният гласоподавател. " Таблоиди жигосват като " проруски " всички отхвърлящи отцепването на територия от Сърбия. Част от недоверието тя свързва с корупцията и ширещата се престъпност в страната.

Как този елементарен жител ще повярва, че такова държавно управление ще отбрани националните ползи в договарянията, позволявайки подобен крах на всяко публично равнище? Такива значими въпроси си задават сърбите. А че си ги задават, не значи, че са " антизападни " или срещу компромис. Просто не имат вяра на положителните планове на това държавно управление. Кой може да ги вини?
Рада Трайкович,
политик и консултант на властта в Косово

И Вучич, и Курти обаче остават с висока политическа поддръжка, споделя Емини. Не им предстоят избори. Въпреки описания спор " обществеността приема ЗСО ", защото " бе призната в Народното събрание на Косово, когато Курти бе в съпротива ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР