Преди години, всички в Средна Азия бяха скарани по някакъв

...
Преди години, всички в Средна Азия бяха скарани по някакъв
Коментари Харесай

Руското разделяй и владей“ се провали в района на Каспийско море

Преди години, всички в Средна Азия бяха скарани по някакъв метод. Узбекистан и Туркменистан бяха скарани, тъй като узбеките смятаха, че туркмените са отговорни за това че нямат изход на Каспийско море. Туркмените пък подозираха узбеките, че желаят да им " пренесат " ислямистката опозиция, която дълго време беше доста дейна в Узбекистан.

От своя страна Азербайджан и Туркменистан бяха в неприятни връзки, тъй като имаха разногласия по отношение на разделянето на шелфа и дъното на Каспийско море. Естествено деляха не геологичните скални структури на дъното, а находищата на петрол и газ, в съответния случай най-много едно голямо находище на петрол, което туркмените назоваха " Сердар ", а азербайджанците - " Кяпаз ".

Да не приказваме за възела, завързан от руската страна във Ферганската котловина, който държа скарани сума време Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан.

Върху тези крамоли профитираше съветската външна политика, на която й беше драго да следи споровете сред страни, които разглеждаше като " дребните си деца ". Колкото повече спорове имаше сред " децата ", толкоз по-добре се усещаше " мама ", която във всеки един миг можеше да си откри мотив да ги " нашамари ", ужким с цел да ги разтърве и " умиротвори ". Иначе казано - с най-хубави, напряко филантропични планове.

От 2009 година насам, нещата на " мама " не вървят толкоз добре, тъй като децата комай пораснаха и не изпитват потребност от плесници и московски директиви. Първо, Туркменистан построи газопровод за Китай, който минаваше през територията на сякаш враждебния Узбекистан и на Казахстан. Вместо да си пречат и да се карат, трите страни се сдружиха, връзките се затоплиха и сега Туркменистан води договаряния за за доставка на природен газ в Китай.

Туркменистан продължава да бъде снабдител на природен газ за Китай номер едно, макар гръмко оповестената преориентация на износа на Русия към Азия. Впрочем, Русия беше изцяло изключена от търговията с туркменски газ години на ред, поради осъщественият от руснаците бойкот на газопровода, който ги свързваше с Туркменистан през 2009 година. (Перипетиите на връзките сред Русия и Туркменистан и " съобразителният " метод по който Русия се самоотстрани от туркменския газов пазар са разказани в детайли в " Азербайджан и Туркменистан на газовата шахматна дъска ".

Междувременно, Азербайджан и Туркменистан също откриха общ модус и, за голямо отчаяние на Русия, а и на Иран, се споразумяха за взаимната употреба на упоменатото нагоре нефтено находище. То към този момент не е нито " Сердар ", нито " Кяпаз ". Името му към този момент е " Достлук ", което на всички тюркски езици и наречия значи " другарство ".

На 21 януари 2021 година, министрите на външните работи на Туркменистан и Азербайджан подписаха в Ашхабад Меморандум за съгласие по взаимното изследване, създаване и употреба на това находище на въглеводороди.

Известно е, че Споразумение за взаимната употреба на находището " Достлук " в Каспийско море. По мнение на експертите запасите в " Достлук " се правят оценка на 50 милиона тона петрол.

На 24-25 януари 2023 година в Ашхабад се състоя следващото съвещание на Съвместната работна група по въпросите на разделянето на дъното на Каспийско море сред Азербайджан и Туркменистан.

Както оповестиха от Министерството на външните работи на Азербайджан, азербайджанската делегация е била водена от заместник-министъра на външните работи, специфичния представител на Президента на Азербайджанската република по въпросите на границите и Каспийско море - Халаф Халафов, а туркменската - от шефа на Института за Каспийско море, специфичен представител на Туркменистан по въпросите на Каспийско море - Мурат Атаджанов. В съвещанието са взели присъединяване представители на съответните министерства и профилирани структури на Азербайджан и Туркменистан.

В хода на съвещанието на Съвместната работна група е траяло разискването на ситуациите в плана на Споразумение сред Азербайджан и Туркменистан за разделянето на дъното на Каспийско море.

Преговорите по този въпрос се водят не една година. Предишното съвещание на Съвместната работна група по въпросите на разделянето на дъното на Каспийско море сред Азербайджанската република и Туркменистан се организираха на 12-13 септември 2022 година в Баку.

На този стадий, неуспехът на съветската политика вид " разделяй и владей " е пронизителен. Казахстан, Азербайджан и Туркменистан си сътрудничат чудесно в морските транспорти през Каспийско море. Така наречения " междинен " или " промеждутъчен " транспортен кулоар " изток - запад ", сред Европа и Китай (Китай-Казахстан-Азербайджан-Турция-България-останалите страни от ЕС), изцяло измести " северния " маршрут минаващ през Русия, още веднъж заради " гениалността " на съветското държавно управление, включително и на двете глави на съветската дипломация - Путин и Лавров.

Операторите по " междинния " маршрут бяха в напреднала степен на подготвеност да стартират мощна конкуренция на " северния ", съветски маршрут, само че съветското държавно управление напряко им подари целия товаропоток, започвайки ескалацията на войната в Украйна.

Така да вземем за пример в навечерието на " специфичната военна интервенция Z ", сдружението с лимитирана отговорност ADY Container беше осъществило идването на първия трен - контейнеровоз, движещ се по маршрута Асака - Баку. Според ADY Container товарите бяха предопределени за един от заводите за произвеждане на леки коли в Азербайджан.

", включващ 50 (петдесет) контейнера, тръгнал от логистичния център Асака в Узбекистан, дойде в пристанище Алят. 40 футовите контейнери, натоварени с аварийни елементи, бяха доставени в пристанище Туркменбаши (бивше Красноводск) в Туркменистан пред граничния пункт Ходжадавлет, а от там по Каспийско море бяха изпратени в азербайджанското пристанище Алят ", оповестиха тогава от ADY Container и прибавиха, че влаковете - контейнеровози ще се движат по този маршрут постоянно.

" Средният " маршрут " изток-запад " е подсилен и от даденото в края на месец ноември 2021 година от страна на  - планът " Лапис-Лазули ", който тогава се преглежда и като опция за експорт на афганистански артикули за Европа.

Съответното съглашение за плана " Лапис - Лазули " сред Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Турция и Афганистан беше подписано на 15 ноември 2017 година на министерското съвещание на 7-мата Конференция за районно икономическо съдействие по Афганистан в Ашхабад.

Съгласно плана " Лапис - лазули ", стоманени пътища и автостради би трябвало да свържат град Тургунди (в афганистанската провинция Херат) с Ашхабад, по-късно с пристанището на Каспийско море Туркменбаши. Коридорът ще продължи по море до Баку, а по-късно през Тбилиси за Анкара с разклонения за грузинските черноморски пристанища Поти и Батуми, а от Анкара - до Истанбул.

Бюджетът на плана, който е ориентиран към облекчаването на логистиката на директните транспорти и опростяването на митническите процедури, се прави оценка на два милиарда $.

Веднага след ескалацията на военните дейности в Украйна - на 11 март 2022 година, акционерното сдружение " Арселор Митал Темиртау " изрази готовността си да пренасочи към 50 хиляди тона металопродукти към казахстанското пристанище Актау на Каспийско море за по-нататъшно превозване през Азербайджан и Грузия.

Това беше естествено разследване на създалото се състояние в Украйна и зародилите затова логистични компликации. Тогава на казахстанските експортьори беше препоръчано да употребяват различната опция да изпращат товари през казахстанските морски пристанища и по-късно по Транскаспийския интернационален транспортен маршрут (ТМТМ). Още през март 2022 година към този момент имаше към морските пристанища на Казахстан.

Освен това Казахстан и Азербайджан от пролетта - лятото на 2022 година, водят договаряния за допустимо превозване на казахстански петрол през територията на Азербайджан, което естествено ще докара до най-малко отчасти байпасиране на превозването на казахстански петрол през територията на Руската федерация. Това беше публично оповестено по време на брифинг от заместник-председателя на управителния съвет на акционерното сдружение " КазМунайГаз " АД (КМГ) - Даурен Карабаев на 25 август 2022 година.

Според думите му, разисквания с азербайджанската страна за вероятното превозване на казахстански петрол се водят на разнообразни равнища, включително и на държавно ниво и на равнище национални [нефтени] компании.

" Подробностите изискват още координиране, като ние ще съобщим по-подробно за това след постигането на договореност с азербайджанската страна. Както знаете, Азербайджан има два нефтопровода - Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Супса, които могат евентуално да бъдат употребявани за ", декларира тогава Карабаев.

Експерти по логистика считат, че Средният транспортен кулоар, може да остане по-конкурентоспособен и след възможното привършване на войната в Украйна и отваряне на Северния съветски кулоар. Такова е мнението на Иън Роулинсън, търговски шеф на компанията APM Terminals Poti, която ръководи грузинското пристанище Поти.

Според него, "... с цел да стане Средният кулоар конкурентоспособен, когато военните дейности в Украйна приключат и обстановката в района се възстановява, ще е нужна неговата изключителна успеваемост при основаването на транспарантни железопътни и морски транспортни връзки ".

В изказването си, направено на 6 август 2022 година, Роулинсън разяснява, че е доста мъчно да се направи прогноза за същата година, доколкото неопределеността, обвързвана с руско-украинския спор, а също по този начин продължаващите последствия от пандемията COVID-19, изключително в Китай, оказват директно въздействие върху световната верига на доставките. Но през днешния ден, китайските товари, които исторически минават през Русия, дейно се транспортират през Средния кулоар, заключава той без всякакво съмнение.

Иън Роулинсън изяснява че, съветският кулоар сред Китай и Европа е много добър, въпреки че на границата сред Беларус и Полша съществуват избрани компликации с пропускателната дарба при прекосяването на товарите, само че това не понижава смисъла на " Средния " кулоар.

" Средният кулоар в обща полза на Грузия и Азербайджан, ще остане висококонкурентен, когато Северният кулоар още веднъж се отвори. Възможностите за страните, ситуирани по този път, да се възползват от инфраструктурата и свързаността, а по-късно да стартират да развиват локалната индустрия са големи " споделя Роулинсън.

Според него, дребните и междинните предприятия както от Азербайджан, по този начин и от Грузия би трябвало да основават и да употребяват преимуществата на свързаността, основана от коридора и затова да подтикват икономическия напредък.

Ръководеното от Иън Роулинсън дружество APM Terminals тясно сътрудничи с сътрудници от Азербайджан, а също по този начин от Казахстан и Узбекистан. Ние също по този начин работим с всички съществени корабоплавателни линии, с цел да свържем Поти с европейските пристанища - в такива страни, като Румъния, България и Турция, а също по този начин и с европейските железопътни оператори, изключително в Полша и Германия, с цел да осигурим успеваемостта и прозрачността на Средния кулоар ", добавил и той.

Ролята на Китай в района пораства за сметка на тази на Русия, само че страните от Средна Азия интензивно развиват връзките си и с европейските страни. Германия има доста съществено наличие в Узбекистан, а Франция - в Казахстан и в Туркменистан. Едновременно с това Германия сочи като собствен най-съществен сътрудник в Южен Кавказ Азербайджан.

" в Южен Кавказ ", написа в своя Twitter профил, ръководителят на офиса на Министерство на външните работи на Германия за Източна Европа, Кавказ и Средна Азия - Матиас Лютенберг на 20 февруари 2022 година.

От своя страна най-авторитетната работодателска организация във Франция - Движението на предприятията на Франция (MEDEF) следи развиването на политическата и икономическата обстановка в Казахстан и Туркменистан, с цел да формулира настоящите задания за възможни бизнес-мисии в тези страни. Това съобщи на 19 февруари 2022 година, основният действен шеф на MEDEF - Богдан Гаден-Фирчак (Bogdan Gadenne-Feertchak).

Тогава той означи, че Казахстан и Туркменистан имат разнообразни стопански профили и модели на развиване, което предопределя и другия метод на MEDEF в подтекста на пазарите на тези страни.

" Френският частен бранш през цялото време се нарежда като значим състезател в икономическата диверсификация, стартирана в Казахстан преди повече от две десетилетия. Традиционната и новата енергетика, селското стопанство и агробизнесът, превозът и инфраструктурата, дигитализацията и градските услуги влизат в листата на браншовете, които съставляват интерес за френските компании ", изясни Богдан Гаден-Фирчак.

Едновременно с това, той категорично означи, че в Туркменистан се следи също по този начин интензивно придвижване в подтекста на цялостното икономическо развиване на страната и надлежно MEDEF се старае да изучи по за френските компании.

Интересът, деклариран от MEDEF, стъпва на сериозна фактическа основа. Износът на Туркменистан за страните от Европейския съюз през януари - октомври 2021 година, е повишен с 63 % спрямо аналогичния интервал на предходната година, до 440 милиона евро, оповестиха от Евростат на 16 февруари 2022 година.

В предходния интервал, Туркменистан е изнесъл в Италия артикули за 59 милиона евро против 74,6 милиона евро за януари - октомври 2020 година. По-специално в посочения интервал Туркменистан и изнесъл в Италия минерални артикули на стойност 49,4 милиона евро, продукция на химическата индустрия на стойност 5,5 милиона евро и текстил за 3,9 милиона евро.

През януари - октомври 2021 година Туркменистан доста е нараснал износа за Румъния - до 223,6 милиона евро (в съпоставяне с 53 милиона евро за десетмесечието на 2020 година). В листата на изнесените за Румъния туркменски артикули за обсъждания интервал влизат минерални артикули за 206,3 милиона евро, продукция на химическата индустрия за 15,5 милиона евро, а също по този начин пластмаса и каучук на стойност 1,5 милиона евро.

По-нататък идва Гърция, която е нараснала вноса си от Туркменистан от 12,4 милиона евро през януари - октомври 2020 година до 25,5 милиона евро за обсъждания интервал през 2021 година. В листата на доставените в Гърция туркменски артикули влизат минерални артикули за 23,7 милиона евро и промишлени артикули за 11340 евро.

Туркменистан е нараснал и вноса си от европейските страни до 736,6 милиона евро през януари - октомври 2021 година спрямо 421 милиона евро през предходната година.

Най-големите вносители в Туркменистан за обсъждания интервал са били Италия (379,4 милиона евро), Германия (152,5 милиона евро) и Нидерландия (50,6 милиона евро).

Обединеното кралство има отлични взаимоотношения с Азербайджан, а компанията BP ( " Бритиш Петролеум " ) има чудесно съдействие с азербайджанските управляващи. Освен огромната работа по изследване и употреба на нефтени и газови залежи в Каспийско море, BP работи интензивно над построяването на фотоволтаичен парк до град Джабраил в освободените азербайджански територии след 44-дневната Втора Карабахска война от есента на 2020 година.

Освен това BP поддържа в подготвеност нефтопровода " Баку - Супса ", който ще играе извънредно значима роля след свързването на полската и украинската нефтотранспортна система посредством построяването на нефтопроводния сектор " Броди - Адамова застава ". На 23 май 2021 година Министерството на енергетиката на Украйна заяви публично, че с Грузия, като страни през които се реализира преносът на енергийни запаси, са заинтересувани от допустимо най-бързото реализиране на плана за строителство на нефтопровода " Броди - Адамова застава ".

" В момента Международното тръбопроводно дружество " Сарматия " продължава работата си по реализирането на основния детайл от Евро-Азиатския нефтотранспортен кулоар (ЕАНТК) с дължина към 400 километра за сливане на украинската и полската нефтотранспортни системи " беше съобщил източник от въпросното украинско министерството.

В сходство с решенията на 18-тото съвещание на Съвета на министрите на Енергийната общественост ЕАНТК, което се е провело на 17 декември 2020 година в отдалечен режим под председателството на Черна гора, Съветът на министрите на Европейския съюз (ЕС) в писмена форма е утвърдил листата на плановете, представляващи интерес за Енергийната общественост (PECI - шест проекта) и описът на плановете от общ интерес (PMI - единадесет проекта).

За следващ път е заело почтено място в листата PECI, като решението е влезнало в действие на 14 януари 2021 година.

Изграждането на връзката " Броди - Адамова застава " на процедура свързва северното с южното отклонение на остарелия нефтопровод " Дружба " който се разклонява на територията на Беларус. Ако бъде построена връзката " Броди - Адамова застава ", на сцената на тръбопроводния превоз ще се появи нефтопровод " Одеса - Гданск " с отклонение и до рафинерията в Шведт на немска територия, за който опцията да транспортира азербайджански петрол, приближаващ по тръбопровода " Баку - Супса " ще е от извънредно значение.

В този смисъл, напълно не е инцидентно напомнянето, пристигнало безусловно през вчерашния ден, че нефтопроводът " Баку - Супса " може да възобнови превозването на петрол когато и да е, направено от вицепрезидента на BP по връзките и външните връзки в Каспийския и Близкоизточния район - Бахтияр Асланбейли.

" В момента ние не използваме тръбопровода и целият експорт се реализира през Баку - Тбилиси - Джейхан. Пускането в употреба на " Баку - Супса " зависи от поръчките на превозвачите за натоварване на танкери в Супса. Ако получим поръчки, то ще успеем да стартираме доставките на момента, защото " Баку - Супса " е включен в мрежата ", е споделил той.

Доставката на петрол по тръбопровода беше спряна през март 2022 години и се възобнови след ремонтни работи и настройки, извършени в интервала 1 - 17-ти април 2022 година. След това превозването на петрол по " Баку - Супса " беше спряно още веднъж. Във връзка със прекъсването на " Баку - Супса ", целият размер азербайджански петрол за експорт се транспортира по нефтопровода " Баку - Тбилиси - Джейхан ".

Според окончателните статистически данни за 2021 година, по нефтопровода " Баку - Супса " са били превозени 4,2 милиона тона петрол. Целият размер на превозения по тръбопровода петрол идва от находището " Азери-Чираг-Гюнешли " (АЧГ). По " Баку - Супса " (Western Route Export Pipeline) се транспортираше петрол от Каспийския район: от Сангачалския терминал покрай Баку до грузинското пристанище Супса на брега на Черно море. Официалното разкриване на нефтопровода се състоя на 17 април 1999 година на нефтения терминал Супса.

Дължината на нефтопровода възлиза на 837 километра. Неговата пропускателна дарба надвишава седем милиона тона петрол годишно (145 хиляди тона на ден). Оператор на нефтопровода, както към този момент беше посочено е BP ( " Бритиш Петролеум " ). Крайната точка на превозване на нефта е черноморското пристанище Супса в Грузия. След това нефтът се транспортира с танкери към потребителите.

Дори правилният съветски съдружник Унгария няма нищо срещу да замести руснаците в една или друга активност в района и по тази причина Унгария е напряко асоцииран член на Съвета на тюрскоезичните страни. Унгария има доста съществени ползи в Узбекистан, само че не подценява и останалите страни от Средна Азия. Поддържа и интензивни контакти с Азербайджан предвид на опцията да получава природен газ, след осъщественото свързване на българската газопреносна мрежа към Трансадриатическия газопровод, посредством от Комотини до Стара Загора и предстоящото създаване на по този начин наречения " Вертикален кулоар ", който още веднъж би трябвало да премине през България.

Очакванията за разширение на доставките на азербайджански природен газ за Югоизточна и Централна Европа порастват в геометрична градация, след стартирането в употреба на интерконектора IGB, макар масираната многогодишна опозиция против построяването му. След като диверсифицира маршрутите си на доставка на съветски природен газ, Сърбия реши да диверсифицира и източниците си на доставка. Така беше възкресено построяването на интерконектора сред България и Сърбия по трасето " София - Ниш ", българската част от който от дълго време е приключена. Сега интерконекторът сред България и Сърбия към този момент е план от общ интерес на Европейския съюз, а на " Газпром " ще се наложи да преглътне още един горчив хап.

Освен Сърбия, Румъния и Унгария, вероятностите пред които да получават азербайджански газ са напълно действителни и механически осъществими, към листата на страните, които демонстрират формален и неприкрит интерес към доставки на природен газ от Азербайджан се причислиха Австрия и Словакия, като от Виена са прекомерно дейни в тази посока.

Така подредилата се обстановка слага въпроса за това дали Азербайджан разполага с задоволително природен газ, с цел да удовлетвори желанията на всички, които сега гледат към Южния газов кулоар и възможните му продължения. Отговорът е, че и Азербайджан би трябвало да си обезпечи спомагателни количества. От една страна, това в някаква степен би могло да стане за сметка на свои запаси. От друга страна, Азербайджан може да употребява големите запаси на Туркменистан и това още веднъж поставя на масата въпроса за построяването на Транскаспийския газопровод.

По време на конференция, проведена от азербайджанския дипломатически университет ADA University, извършена на 24 - 26 ноември 2022 година (наричана в Азербайджан и Агдамска конференция), тогавашният член на " Минската група " от американска страна - дипломат Матю Брайза зададе въпроса за връзките на Азербайджан с Туркменистан и за суаповата договорка сред Азербайджан, Туркменистан и Иран. (Суаповата договорка разрешава на Азербайджан да получава природен газ от Иран за сметка на природен газ, който Туркменистан доставя в Североизточен Иран. По този метод към салдото на Южния газов кулоар се прибавя още един милиард кубически метра природен газ годишно).

Президентът Илхам Алиев съобщи, че на Азербайджан е нужен още природен газ. Обективно видяно сега Азербайджан няма задоволително природен газ, с цел да удовлетвори незабавно и по едно и също време всички претенции, отправени от европейските му сътрудници. Що се отнася до личните запаси на страната, той изрази вярата си следващата година да стартира употребата на Абшеронското газово поле.

Пак по време на конференцията на ADA University ( беше сред участниците в конференцията, които представляваха към 30 научно-изследователски институции от целия свят) Илхам Алиев съобщи, че азербайджанската страна прави всичко допустимо за повишение на потенциала на Трансадриатическия газопровод (TAP). Той показа, че въпросът е бил обсъждан с Марио Драги, до момента в който последният е бил министър-председател на Италия. Тук президентът Илхам Алиев акцентира, че ще би трябвало и останалите акционери в Трансадриатическия газопровод (и въобще в газопроводите от Южния газов коридор) да вземат участие в работата по повишение на потенциала на тази газова връзка, която ще изисква съответните вложения.

Президентът Алиев още веднъж приветства работата по реализиране на съгласуваност на газовите мрежи. Той особено приветства стартирането в употреба на гръцко-българския интерконектор IGB, както и на всички други планове за реализиране на газова съгласуваност включително и интерконектора " София - Ниш ".

Той удостовери, че Азербайджан има огромни проекти за експорт на електрическа енергия, създадена от възстановяеми източници - най-много на офшорни ветрови съоръжения в Каспийско море.

От изложеното до тук се вижда, че въпросът за построяването на Транскаспийския газопровод е по-актуален от всеки път, изключително като се има пред тип, че Русия към този момент не може да претендира да има право на " несъгласие " върху плана, в случай че не има намерение да отвори втори фронт в басейна на Каспийско море. Необходимостта от природен газ е огромна и всички страни по трасето на Южния газов кулоар (ЮГК), като се стартира с Азербайджан и се свърши с страните, които занапред да се причислят към инфраструктурата на ЮГК, имат мощен интерес към газовите запаси на Туркменистан. Потенциалното удължение на Южния газов кулоар (ЮГК) чрез Транскаспийския газопровод (до Туркменистан) може доста да усили доставките на природен газ в Европа, като централно място в тях ще заемат Баку и Ашхабад.

Подходът на президента Илхам Алиев към тази нова - остаряла " инфраструктурна фантазия ", безспорно може да се оцени като прагматичен и реален. Той декларира:

" За да се направи сметка е належащо да се направи технико-икономическа аргументация. Към нейната подготовка би трябвало да бъдат привлечени фирмите. Тоест, тези въпроси не могат да се решат за един ден или за една година. Ако дадем старт на дадения план през днешния ден, то в течение на няколко години, ще би трябвало просто да се правят изследвания - геоложки и екологични проучвания, на техническите благоприятни условия, на размера на нужното финансиране - всички тези въпроси остават отворени ".

Тук той дебело акцентира: " ние постоянно сме поддържали този план, а аз неведнъж съм заявявал, че да - в случай че се извърнат към нас, ние сме подготвени да предоставим своите благоприятни условия, наличната инфраструктура и да решим останалите нужни въпроси ".

Съучредителят и съпредседател на енергийния стартъп Trans-Caspian Resources, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Туркменистан - Алан Мастард е споделил по този мотив, че Туркменистан би трябвало да се включи в този план в този момент, тъй като опциите за привличане на задгранични вложения в планове, свързани с изкопаеми горива, стават все по-малко.

Според думите му, Европа би трябвало да откри различен снабдител за към 55 - 70 милиарда кубически метра природен газ годишно, който преди се е доставял от Русия и това може да стане единствено посредством диверсификация.

" Ашхабад има към шест месеца, до момента в който европейските газови компании са в търсене на различни източници на природен газ и са заинтересувани от договаряния. Необходимо е Туркменистан неотложно да се обърне към европейските газови компании и несъмнено - към Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR, която е очевидният медиатор в този величествен план " е споделил Алан Мастард.

Компанията Trans-Caspian Resources е изразила подготвеност следователно да събере интернационален консорциум, който да притегли средства за финансиране и строителство на един или няколко свързващи тръбопровода, е добавил някогашният дипломат.

" В този случай, времето е от решаващо значение - това излиза наяве от неотдавнашното изказване на Европейската комисия за потребностите на Европа от сила. С декрет на президента, " Туркменгаз ", " Туркменойл " и операторите на нефтените платформи би трябвало да бъдат упълномощени да водят договаряния със SOCAR за реализирането на този план ", подчертал е Алан Мастард.

Бившият дипломат е отбелязал, че в това време, с цел да може да проработи планът, Западът е задължен да вложи вложения в размер от няколко милиарда $ в инфраструктура работеща с изкопаемо гориво, като регистрира, че тя ще бъде приключена и ще влезе в употреба едвам след няколко години.

Той е добавил, че като цяло съществува необятно поле за съдействие на Азербайджан със страните от Средна Азия н региона на енергетиката. Освен очевидните вероятности на съдействието в региона на въглеводородите - казахстанският петрол и туркменския природен газ, съществува огромен капацитет за производството на електрическа енергия от възобновими източници.

Обективно видяно, при зародилата интернационална обстановка, Азербайджан и Туркменистан разполагат с задоволителен капацитет, с цел да изведат съдействието си на напълно ново ниво.

Азербайджан има репутацията на правилен, благонадежден и високо скъп сътрудник. Сега Европейски Съюз е в непрекъсната връзка с Баку и води доста съществени договаряния, които към този момент доведоха до решението за удвояване на доставките на Азербайджан за страните от Европейски Съюз. Времената, когато Южният газов кулоар беше обсъждан като вторичен маршрут и източник на въглеводороди, са в историята. Може би, както в доста други случаи, ще станем очевидци на съществени проблеми, решени в положение на изключителна обстановка (проблеми от вида на свързването на туркменистанските газови полета към Южния газов коридор), които в спокойни времена са изглеждали неосъществими.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР