Преди години концесията за златното находище на Ада тепе край

...
Преди години концесията за златното находище на Ада тепе край
Коментари Харесай

Как една инвестиция върна младите в Крумовград

Преди години концесията за златното находище на Ада тепе край Крумовград стана мотив за конфликт на доста ползи: политически - поради отчисленията; частни, маскирани като грижа за чистата природа и след това тихомълком осребрени; ползи на хората, останали без занаят. Протестните манифестации и разгорещените публични разисквания заглъхнаха от дълго време и през днешния ден всички се уверени в изгодата от задграничната инвестиция - представителите на локалната власт, политиците и хората от региона.

Рейджан Хайрула е на 25, приключила е специалността " Социални действия " в Софийския университет с магистратура по ръководство на човешките запаси. Тя е единствено една от многото млади и образовани хора, завърнали се в родния Крумовград. " Всичко стана доста бързо - подадох документи в канадската златодобивна компания, след 10 дни ме поканиха на изявление и след още 10 към този момент бях на стаж в Челопеч. Не съм и помисляла да диря работа отвън Крумовград, тъй като към този момент бях сгодена ", споделя тя.

После Хайрула минала през образование за осъществяване на изявленията за работа в компанията, в това число и за набиране на управителни фрагменти. Сега цялото деловодство на дъщерната компания е в кабинета ѝ. Работата с чужденците ѝ помогнала да доразвие британския си. И тя, както и 24-годишната Дарина Юриева-Махмуд, не се и помисля за някаква работа отвън Крумовград и компанията.

Дарина с мъжката специалност

Дарина Махмуд усвоила специалността механошлосер, без значение че била приключила професионалната гимназия по дребен и междинен бизнес в Крумовград. Намирам я извън със защитната маска и електрожена да заварява железни плоскости паралелно с мъжете. Започнала стажантската стратегия, до момента в който била в майчинство, а бебето не спряло стремежа ѝ. Сега учи във филиала на Минногеоложкия университет в Кърджали.

" Преди работех като шивачка в един завод за 300 лв. заплата, друго в дребния ни град не се намираше. Но тук всичко ми е забавно, няма да се откажа, мотивацията е сериозна, виждам се като инженер ", споделя Дарина.

Тя си спомня по какъв начин допреди 2 години из улиците не можело да срещнеш младеж, само че към този момент гурбетчиите почнали да се завръщат от Европа и градчето се оживило осезаемо. В момента 220 служащи и чиновници са ангажирани с построяването на флотационната фабрика и оборудванията, като 90% от наетите са локални хора.

Шансът да се върнеш при своите

Кямран Билял е приключил Техническия университет в София и от 2012 година е обвързван със златодобива. След неизбежния стаж в обогатителната фабрика на компанията в Челопеч и 4 години процедура там той получил работно място в Крумовград. " За мен това беше страховит късмет да се върна при фамилията си, животът ми в персонален и кариерен проект се развива отлично. За мен нямаше вид да диря занаят в чужбина, въпреки че с моята компетентност мога да работя на всеки континент ", споделя 29-годишният инженер.

По думите му, тази задгранична инвестиция безусловно е рестартирала градчето - от ден на ден младежи го избират освен за работа в компанията, само че се основават и десетки нови обслужващи я компании. Междувременно безработицата от 15% към този момент е спаднала на половина, споделя Билял: " Това не е просто някаква смяна, а мощен подтик за региона, който затъваше с мизерните приходи от земеделие и отглеждане на животни. Много младежи записаха уместно обучение, други се завръщат от чужбина, трети се преквалифицират в курсове - все поради опцията да работят в родния си край, а и високите заплати дават самочувствие ", прибавя той.

Джанан Сали не можеш да я подминеш - тя е в пресцентъра и знае всичко. От 3 години към този момент работи в отдела " Връзки с обществеността ". Когато кандидатствала за стажа, не допускала, че пиарът е толкоз значимо занятие. Спомня си обаче конфликтите на позициите и жестоката поляризация на мненията към този план, а драмите траели повече от 10 години. " Тогава разбрах какъв брой е значимо да умееш да обясняваш на хората всичко с причини, да окажеш помощ на раздвоения човек да види изгодите, а освен измислените катастрофични страхове, каквито настойчиво се внушаваха. Сега считам, че точно това е моята специалност ", прецизира Джанан.

Когато при започване на годината компанията почнала стремително да набира претенденти, пиарката се изненадала какъв брой доста остарели познати, запилели се някъде на гурбет в странство, се прибирали. " Идват си и търсят работа - не в регионалния град или някъде из страната, а в родния Крумовград. После ги срещаш със фамилиите им из града и усещаш по какъв начин той от ден на ден се цялостни с младежи, а това е толкоз хубаво. Аз самата не съм допускала, че ще се върна от София - по този начин приказват и другите, като тръгнат да следват, само че си идват назад, като притеглени от магнит ", споделя тя.

Неотдавна Джанан се дипломирала - приключила право в Нов български университет. Но е безапелационна, че няма да зареже сегашната си работа, която ѝ предлага задоволително благоприятни условия да употребява и юридическите си знания.

Оживление към Ада тепе

Общата инвестиция в " Родопския Клондайк " се чака да бъде в размер на 178 млн. щатски $. На северната площадка на интегрираното оборудване за предпазване на минните боклуци вятърът като че ли в никакъв случай не стопира. Това е стартовата площадка - от нея стартира построяването на клетките за депониране на отпадъците, а паралелно върви и рекултивацията на терена. Готов е и " черният " басейн, плануван за възможна повреда.

" Екологичните опасности са минимизирани до нулево равнище, разполагаме и с мобилна пречиствателна станция за незабавна реакция. Нито софтуерните, нито рудничните води ще имат шанса да попаднат в реката ", твърди инженер Емил Айвазов, шеф на производството в рудника. Той е от Кърджали, само че се е преселил в Крумовград. Годишният планов рандеман на златоносна руда е в размер на 870 000 тона, а скъпоценният концентрат - 4 500 тона, прецизира основният инженер Борислав Гечев.

Защо концентрат, а не кюлчета, какъвто беше първичният план, и за какво от него отпадна цианидното излужване на златото - това е дълга тематика с алена линия по средата, от двете страни на която стояха политическите ползи и търсещите прехранване хора в умиращия родопски град. Тук още помнят обувната фабрика " Хан Крум ", произвеждаща продукция за експорт, само че след това загробена от своя приватизатор и един от най-гръмогласните по време на митингите, който след това продаде постройката на задграничния вложител и безшумно се пресели някъде другаде. Хората от града помнят и мъртвилото с празните магазини и улици, както и бусовете с млади мъже, тръгнали на гурбет в Европа. Но през днешния ден е друго - те към този момент гледат решително напред и посрещат нови и нови завръщащи се вкъщи.

Вилдан Байрямова, Deutsche Welle
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР