Преди година Илон Мъск закупи X, по-рано известен като Twitter,

...
Преди година Илон Мъск закупи X, по-рано известен като Twitter,
Коментари Харесай

Една година след поглъщането на Twitter от Мъск, X все още е обхванат от смут

Преди година Илон Мъск закупи X, по-рано прочут като Twitter, поемайки платформата на странствуване, което докара до загуба на пари, рекламодатели и доверие.

Мъск подписа договорката на стойност 44 милиарда $ на 27 октомври 2022 година, изправен пред правосъден развой, който го задължаваше да съблюдава изискванията за покупка, които искаше да избяга.

Ето взор обратно към първата година на Мъск като притежател на платформата. < h2> Семейството се усеща изчезнало 

В дните след покупката си Мъск бързо уволни ръководители, които управляваха Twitter, и направи обществено търгуваната компания частна.

Той също по този начин уволни множеството от основаната в Сан Франциско чиновниците на компанията, съкращавайки редовете до по-малко от 1500 от 8000.

Служителите на Twitter бяха помолени да се ангажират абсолютно с работата си и да се откажат от всякакво разбиране за отдалечена работа.

Бившият началник на плана Естер Крауфорд, която писа онлайн за своя опит, сподели Мъск размени фамилната атмосфера на компанията с атмосфера на боязън.

Тя разказа Мъск като дръзновен, само че „ тъмен “, обграждащ се с „ да мъже “ и вземащ решения по инстинкт.

През юли Мъск отстрани международно приетия Twitter логото на птицата и промени името на платформата на X.

Дезинформация 

В месеците след поглъщането му, Мъск отстрани модерирането на наличието, възвърне сметки на неразрешени преди този момент екстремисти и разреши на потребителите да закупят удостоверение на акаунта, като им оказа помощ облага от вирусни -- само че постоянно неточни -- изявления.

Мъск отбрани сходни промени в името на свободата на словото.

Защитник на свободата на словото? Превземането на Twitter от Илън Мъск провокира апели за контролиране

Той деактивира функционалностите, въведени, с цел да предотврати потребителите да бъдат излъгани от подправени изказвания, и сложи нови системи, които предизвикват разпространяването им, съгласно неправителствения уеб страница за инспекция на обстоятелства PolitiFact.

Предприети стъпки от Мъск в X „ провокираха засилено шерване на дезинформация и тирада на омразата “, сподели PolitiFact в понеделник в отчет, повтаряйки набор от групи, проследяващи токсично наличие в обществените медии.

Бързо развиващият се спор Израел-Хамас се преглежда като един от първите действителни проби на версията на Мъск на платформата по време на огромна рецесия. За доста специалисти резултатите удостоверяват най-лошите им страхове: че измененията са трансформирали в предизвикателство разграничаването на истината от измислицата.

„ Отрезвяващо е, въпреки и не изненадващо, да забележим, че безразсъдните решения на Мъск изострят осведомителната рецесия в Twitter към към този момент драматичен спор Израел-Хамас “, сподели пред AFP Нора Бенавидес, старши консултант в надзорната организация Free Press.

Този месец Европейската комисия разгласи следствие против X за хипотетично разпространяване на подправена информация и терористично наличие във връзка с спора сред Израел и Хамас.

Европейски Съюз проверява X на Мъск, защото нездравословното наличие нараства от войната сред Израел и Хамас

Главният изпълнителен шеф на X Линда Якарино алармира, че платформата е сериозна за доверието и сигурността, само че откривателите са изрази скептицизъм, заявявайки, че уеб сайтът се е отказал от напъните си да издигне най-хубавите източници на вести.

Парите имат значение 

През последната година рекламният бизнес на платформата отчасти се срина, защото търговците се заядоха с X.

Прогнози на Insider Intelligence че X ще приключи 2023 година с 2,98 милиарда $ доходи от реклами, спрямо 4,14 милиарда $ през 2022 година

Мъск при започване на тази година сподели, че цената на компанията е намаляла повече от половината до 20 милиарда $, а съгласно някои оценки тя е даже по-ниска.

Мъск стартира да таксува функционалности, които в миналото са били безвъзмездни в Twitter, като сини отметки, в началото предопределени като значки за достоверност, в опит да печелят пари от абонаменти.

И X неотдавна стартира да таксува нови консуматори в Нова Зеландия и Филипините за съществени функционалности като издание на известия в експериментален интервал, ориентиран към понижаване на спама.

Мъск предложи да таксува всички консуматори на X, само че концепцията беше необятно подложена на критика. Индустриални анализатори споделиха, че това ще направи X даже по-малко прелъстителен за рекламодателите.

„ Раните на X са съвсем напълно породени от самия него “, сподели анализаторът от Insider Intelligence Жасмин Енберг пред AFP.

„ Третирането на Мъск към платформата като технология, която той може да преработи съгласно неговата визия, а не като обществена мрежа, захранвана от хора и рекламни долари, е най-голямата причина за изселването на рекламодателите, намаляването на потребителите и загубата на мястото си като централен център за вести. “

Докато приказва на скорошна техн. конференция, Yaccarino оцени броя на ежедневните дейни консуматори на X на 225 милиона, спад с повече от 10 % от времето, когато Мъск купи компанията.

Напусналите Twitter се трансфораха в самобитна диаспора, публикувана в Mastodon, Bluesky, Threads и други платформи в търсене на нов дом в обществените медии.

Дясно крило 

Междувременно извънредно дясното наличие процъфтява в X.

Мъск възвърне акаунта на някогашния президент Доналд Тръмп и отстрани екип, отдаден на битката с дезинформацията по отношение на изборите.

Бившият водещ на новините на Fox Тъкър Карлсън, прочут с радикални консервативни възгледи, започва предаване в X, откакто беше уволнен от телевизионната станция.

Обслужвайки по-масовата десница, Мъск беше хазаин и излъчени поточно изявленията с републиканската вяра за президент на Съединени американски щати Рон ДеСантис и израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР