Преди година девет затворници успяха да избягат от няколко затвора

...
Преди година девет затворници успяха да избягат от няколко затвора
Коментари Харесай

Германските затвори са арена на насилие и отчаяние

Преди година девет пандизчии съумяха да избягат от няколко пандиза в Германия сред Коледа и Нова година. Четирима съумяха да се измъкнат при зрелищно бягство в столицата Берлин, което било снимано от наблюдателните камери. Те се измъкнали от най-добре охранявания германски затвор - " Пльоцензе ", което провокира същински ужас в медиите и обществеността. Веднага стартира огромна полицейска акция по издирването на изчезналите мъже. Бегълците се измъкнали през бетонна стена в поделение за корекция на коли и след това преодолели ограда с бодлива тел. Властите обаче означиха, че външната страна на оградата е непокътната. По-рано денем пандизчиите, както нормално, се явили на работа в работилница в пандиза. Все още остават неразбираеми някои условия към бягството, в това число дали пандизчиите са имали съучастници, които да са им помогнали, какви помощни средства са употребявали и по какъв начин са останали незабелязани от надзирателите. По-късно някои от бегълците се предадоха, други бяха хванати от полицията.

По публични данни в пандиза, който се намира северозападно от центъра на Берлин, има 362 пандизчии. Комплексът датира от времето на нацизма, когато бил издигнат затвор за към 3000 пандизчии, измежду които били и забърканите в неуспелия опит за нападение против Хитлер от 20 юли 1944 година

Като цяло в този момент в немските затвори атмосферата е напрегната

 

Нападенията над защитата зачестяват,

 

пораства използването на опиати, царува езиков безпорядък, а личният състав, който би трябвало да се грижи за прииждащите пандизчии, понижава от ден на ден. Но това не е всичко. Според министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер в бъдеще в арестите би трябвало да бъдат арестувани и лица, които подлежат на депортиране. Причината за предлагането, което провокира разногласия в огромната коалиция, е огромният брой на неосъществилите се репатрирания в резултат на обстоятелството, че наказаните лица не могат да бъдат намерени в деня на тяхното депортиране.

Идеята на Зеехофер разкрива трендовете в възходящата политическа инструментализация на правосъдната система. " След новогодишната нощ в Кьолн (когато стотици мигранти нападнаха най-вече дами и ги подложиха на полово насилие) публичният напън върху съдилищата се е нараснал, както и броят на наложените присъди ", съобщи пред " Дойче веле " Петер Брок, ръководител на посланичество на чиновниците на немските затвори за Северен Рейн-Вестфалия. Бежанската политика, недостигът на квалифицирани служащи, използването на опиати, тероризмът, политическата и религиозната радикализация - 180-те пандиза в Германия отразяват отчетливо картината на обществените проблеми в страната. След 37 години работа Брок може да твърди, че чудесно познава желанието на нацията да се отърве от проблемите, като откри виновници за тях и ги изпрати зад решетките. За грешките все някой би трябвало да плаща. 

А в пандиза " заплащането " включва също побоища, храчене и обиди. Защото

 

насилието зад затворническите стени нараства

 

След питане на Свободната демократическа партия към районното държавно управление на Баден-Вютемберг през октомври 2018 година излиза наяве, че както самите пандизчии, по този начин и чиновниците на правоприлагащите органи все по-често стават обекти на нападателно държание. Така броят на „ нападенията против чиновници, които са довели до неработоспособност “ в пандизите в Баден-Вюртемберг, е скочил от 9 случая през 2012 година до 24 през м.г. В Саксония през 2016 година са регистрирани общо 25 набези, а през 2017-та те наброяват 31. Дори броят на самоубийствата на пандизчии се е нараснал. Само в Северен Рейн-Вестфалия през 2016 година са докладвани 19 самоубийства - съгласно данни на министерството числата са достигнали тези от 90-те години. За Петер Брок това е единствено " върхът на айсберга ". " Никога не съм се сблъсквал с толкоз доста офанзиви против сътрудници, колкото през последните три години. Само през 2018 година бяха осъществени над 600 набези в района на Северен Рейн-Вестфалия. "

Причините за експанзията постоянно са едни и същи като

 

възходящият брой психологични разстройства измежду арестуваните,

 

наркотична и алкохолна взаимозависимост, компликации в общуването, спорове на етническа основа и най-много претъпканост. Зад последното също се крият редица фактори: в последните години в доста федерални провинции броят на местата за арестуваните е намалял доста, защото не малко здания са били затворени или за ремонт, или заради намалелия брой на задържаните.

В същото време непредсказуемата вълна от бежанци и имигранти през 2015 година докара до увеличение на броя на лишените от независимост. В Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-вече пандизчии, делът на задържаните чужденци се е нараснал от 29% през 2013 година на 36% през 2018 година " При тях съществува риск от минаване в конспиративност или бягство ", изяснява Брок. " Извършителите, които имат немски паспорти, рядко се задържат под стража, защото имат непрекъснато жилище или работа, в резултат на което се допуска, че не съществува риск от бягство. За чужденците без непрекъснато местопребиваване се счита, че биха напуснали страната при първа опция, което ще попречва задържането им ", добавя той.

В Северен Рейн-Вестфалия управляващите реагираха на напрегнатата обстановка. В доста от пандизите към този момент има експерти по интеграция, оферират се курсове по немски език и ограмотяване, наемат се преводачи и ислямски учени. А концепцията на министъра на вътрешните работи Зеехофер да задържа лицата, подлежащи на депортиране, в пренаселените затвори, среща негативни реакции на доста места, в това число и в Саксония.  " Имаме специфична постройка за престой на депортираните в Дрезден, която не е незадоволително употребена ", изтъква говорителят на министерството Йорг Херолд. От Министерството на правораздаването в Баден-Вюртемберг пък се въздържат от обширни мнения, като само удостоверяват възходящото напрежение в пандизите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР