Преди Ели Валенкова да придобие популярност от малкия екран, България

...
Преди Ели Валенкова да придобие популярност от малкия екран, България
Коментари Харесай

Фолк певица разкри как е работила с мутрите през 90-те

Преди Ели Валенкова да придобие известност от дребния екран, България даже не подозираше за съществуването ѝ. За феновете на „ Шоуто на Слави “ тя бе единствено един неизвестен персонаж, стартиран като универсална певица и възлюбена на Мариян Бачев в скечовете му за кръчмаря Вуте. Толкова. Нито лице, нито тяло, нито глас. И в един прелестен ден във Велико Търново пред артиста изненадващо се показва красива жена - оригиналът.

Малко по-късно Ели към този момент има привилегията да седне на паметното диванче, да подари на Трифонов трофейна глава на млада кошута-девственица, да го предложения на лятно турне и даже да си замени целувки с него. Зрителите одобряват това за обещаващо начало на връзката им. В съкровен проект обаче, тя завършва с въпросната целувка за сметка на положителното другарство, написа Шоу Блиц.
Кадър: bTV  Фолк певица разкри по какъв начин е работила с мутрите през 90-те

Тези дни Ели Валенкова още веднъж е на екран. Раздава „ елидолари “ - печатаната от нея крипто валута и споделя по какъв начин е „ скъсала синджира “. Това в действителност е заглавието на най-новата ѝ ария, снимана и на видеоклип. Ето какво показа тя за кариерата и живота си в изявление за Шоу Блиц.

- Г-жо Валенкова, известна сте повече като загадъчната обичана на Вуте, само че малко на брой знаят коя сте в действителност?

- Родена съм във Велико Търново. От дете се занимавам с музика. Дядо ми беше занаятчия на тъпана в националните оркестри. Човекът, който ме откри и ми даде първите уроци, се споделя Цветан Цветанов. От него чух да споделя за мен: Един ден от това момиче ще стане огромна певица. Това в действителност беше фантазията ми, да пея, само че приключих „ Техникум по публично хранене “.

- Станахте ли готвачка?

- Не, тъй като ме избраха за солистка в оркестъра на най-известния музикант във Велико Търново Димитър Димитров-Комуто. Бях още ученичка като потеглих по участия. Пеех шлагерите на Лили Иванова и Петя Буюклиева в най положителните заведения за хранене и питейни заведения на града. Ходех и по сватби. Циганските бяха същинско тестване за музикантите. Продължаваха по три дни. Справях се добре. Публиката и сътрудниците ми ме харесваха. Когато оркестърът потегли за чужбина обаче, родителите ми не ме пуснаха. Прецениха че съм още дребна.

- Сега сте в тима на фолк изпълнителите. Защо сменихте жанра?

- Парите не бяха в естрадата. Тя беше гладна музика. Дойдох в София и запях: „ Камбаните звънят “, „ Седем бели коня “ в елитния „ Фолк клуб конгрес “. Беше интервалът на мутрите, на огромните бакшиши. Доста герои от подземния свят, с които тогава се срещнах, към този момент не са сред живите. Наскоро гръмнаха последния необут, при който съм работила. Мутрите умееха да се забавляват и да пръскат пари. Никога не съм имала проблеми с тях. Напротив, уважаваха ме, на ръце ме носиха. Тръгвала съм си с по 2000 немски марки на вечер. Косата ми беше цялата с набучени фунийки от банкноти.

- Били са положителни времена?

- Запознах се Радо Шишарката. Той ме предложения, дружно с Тони Дачева, да пеем в една поредност негови албуми. Добих известност. Българите в Брюксел ме поканиха за концерт. Стоях 10 дни, с цел да пея една вечер. Там, с цел да направиш празненство, би трябвало да имаш позволение от общината и съседите. По едно време пристигна полиция. Някой алармирал. Органите на реда предизвестиха: Не спрете ли купона, при идващото идване ще глобим трима, случайно определени, по двеста евро. Собственичката на заведението обаче, бе към този момент в такова въодушевление, че реши да продължим. Каза, че ще заплати санкция за всеки клиент, в случай че би трябвало.

- Къде другаде по света сте работили?

- Седем пъти съм била в Швейцария. Там публиката беше от наши хора-балканци.

- Какво желаеха да слушат?

- Песните, които се пеят тук, там не вървят. Искат други, напълно непознати. Учат се на място. Работи се по осем-девет часа на вечер. До сутринта. Оставаш без глас.

- Струва ли си?

- Парите бяха положителни. Някой, пристигна за едно кафе, и като ме чуе, дава хиляда франка бакшиш. С доста работа съумях да си купя жилище, кола... И ето, че пристигна времето да си направя клип.
Кадър: bTV  Фолк певица разкри по какъв начин е работила с мутрите през 90-те

- Какво съставлява той? Разкажете повече за новата си ария „ Късай синджира ".

- Преди години касетки с кавъри на непознати песни, изпълнени от мен, се въртяха по битаците. Но в този момент взех решение да запиша нещо по моя музика. Така се роди „ Късай синджира “. Аранжимента е на „ Мюзик саунт “ а текста на –Николета Чолакова-Никол, която е работила с Азис, Бони и други известни реализатори. Илия Георгиев пък, който е гласа на „ Биг Брадър “, се включи с рап вариации. „ Скъсай синджира “ е в действителност провокация към тези, които държат любовта си в окови.

- Как се почувствахте в „ Глобуса на гибелта “ на цирк „ Балкански “, в който е снимана част от клипа?

- Идеята беше на Велизара Балканска. Рокерите от Колумбия незабавно се съгласиха да вземат участие в случката. Влязох в металния глобус, който има диаметър пет метра и трима мотористи се завъртяха над главата ми със скорост деветдесет километра в час. Не знам някой различен артист да е правил такова нещо. Наоколо всичко се тресеше. Стоях в центъра на глобуса, боса, безусловно неподвижна и се усмихвах. Картината беше напълно в духа на песента, в която се споделя: „ Пак съм на тясно “.

- Струва ли си да се вършат тези жертви и толкоз разноски, откакто от този клип няма да има никаква възвращаемост?

- Така е. За да го излъчат малките екрани желаят още пари. Например 3000 лв. за 100 пъти. Но човек би трябвало да остави нещо след себе си. Да го видят хората. Клипът е една добра инвестиция. Дори мисля за идващия. Животът не стопира, нищо, че времената са комплицирани.

- Мислили ли сте в миналото да се откажете?

- Никога. Въпреки, че в този момент е най-трудно. Работим единствено в петък и събота, до момента в който преди го правихме всеки ден. Пеенето беше главната ни работа, издържали сме се с него. Днес много сътрудници са принудени да се преквалифицират и да се изхранват с друго.

- Не се ли притеснявате, че това може да се случи и на вас?

- Зная, че от певица всичко става. Но от чистачка не става певица. В последна сметка аз имам и друга специалност. Добра кулинарка съм. Може да пристигна време да пея над тенджерите, само че още е доста рано.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР