Преди една година г-н Ксавие Ре, директор на Националния музей

...
Преди една година г-н Ксавие Ре, директор на Националния музей
Коментари Харесай

Първа картина на Жорж Папазов в колекцията на центъра Жорж Помпиду

Преди една година господин Ксавие Ре, шеф на Националния музей за съвременно изкуство на Франция, прочут още като Центъра „ Жорж Помпиду “, беше в България по покана на Френския институт и по отношение на изложбата „ Жорж Папазов – Осветителят “ в Националната изложба. Той прегледа експозицията дружно с куратора Мария Василева и с Георги Василев, чиято сбирка изграждаше гръбнака на експозицията. Г-н Ре беше извънредно впечатлен от творчеството на художника и изрече голямото си страдание, че музеят не има негови произведения. Още тогава в персонален диалог сред него и колекционера започнаха договарянията за подаяние на една творба на френския музей.

Професионалният развой по избора на картината включваше деликатно проучване на сбирката, персонално от шефа и от експерти по сюрреализъм. В последна сметка изборът се спря на „ Мечтание “, 1925, маслени бои и пясък на платно, 72.5 x 60 cм., подписана и датирана долу дясно. През миналата седмица журито по банкет на нови произведения в сбирката на музея е одобрило и приело картината и тя към този момент е част от фонда.

През 20-те години на ХХ-ти Жорж Папазов стартира да основава странни, нереални облици, които носят сюрреалистично подстрекателство и разкриват непознати светове. Много присъщи за него са големите очи-прозорци, през които се виждат пейзажи, преминаващи границата на действителността. Художникът употребява пясък във фоновете на картините си, с цел да придаде компактност на повърхността на изображението.

Работата в тази посока, потреблението на необикновени материали и похвати, е част от опита за освобождение от обичайните способи на изобразяване и мислене.

Разчитането на резултати, подбудени от случайността, съответствува с концепциите на автоматизираното писане при сюрреализма. Създадените с пясък композиции също припомнят детски рисунки и разчитат на силата на въздействието на първичното и непринуденото. Папазов навлиза в същността на картината, пробвайки се да влияе само с нейната плът – всички типичен способи на изграждане на композицията са изоставени и тя влияе със своята триизмерност, получена от натрупванията на материал. Образът разчита на въздействието на грубите, експресивни, мощни натрупвания по повърхността. Според изкуствоведа Андрей Наков историята на изкуството познава доста малко образци на такова цялостно освобождение на живописта.

Изборът на картината от страна на Френския музей е основан на опцията за нейната сполучлива интеграция във към този момент съществуващата сбирка и осветляването на името на Жорж Папазов като един от най-видните представители на сюрреализма и на международното изкуство от първата половина на ХХ-ти век.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР