Преди две години редник Шамика Бураж почти загива в катастрофа

...
Преди две години редник Шамика Бураж почти загива в катастрофа
Коментари Харесай

Военнослужеща губи ухо в катастрофа, докторите отглеждат ново в ръката й

Преди две години редови войник Шамика Бураж съвсем умира в злополука в Тексас, при която излетява от автомобила си.

Впоследствие, когато се разсънва в болничното заведение, тя не е цяла. Лявото й ухо липсва изцяло.

Сега обаче 21 – годишната военнослужеща е на път да се възвърне. Благодарение на процедура, за която се твърди че е „ първа по рода си “ в американската войска, цяло ухо бива реконструирано и „ отглеждано “ под кожата на дясната й ръка.

Не са нужни протези. Вместо това докторите употребяват личния хрущял на дамата.

Ухото по-късно е било „ прикачено “ за главата на Бураж от хирурзите в армейския медицински център Уилям Бомонт в Ел Пасо. Армията споделя в изказване, че Бураж е възстановила способността си да чува и че интервенцията е триумф.

Цялата реорганизация на ухото включва хрущял, придобит от ребрата и завършен от докторите. След което е подложен под кожата на ръката, с цел да пораства.

Процедурата е една от най-сложните реконструкции на ухо, правени в Съединени американски щати, съгласно репортаж на ABC News и разрешава образуването на нови кръвоносни съдове в хрущяла.

Това значи, че Бураж ще има и сензитивност в новото ухо, когато завърши рехабилитацията, се споделя в изказването.

„ Целта е, когато тя завърши с всичко това, ухото да наподобява добре, да има чувства и след пет години, в случай че някой не знае, да не може да забележи “, споделя лейтенант Оуен Джонсън, началник на пластичната хирургия в медицинския център.

„ Като млад боец на дейна военна работа, тя заслужава най-хубавата допустима реорганизация “, прибавя той.

Загубата на ухото е единствено една от многочислените травми и пострадвания, които Бураж получава вследствие на злополуката през 2016, когато спукана гума води до тежък случай с неколкократно катурване на автомобила й.

Бураж е в колата дружно с бременната си братовчедка по време на случая. Братовчедката съумява да се отърве с минимални пострадвания, само че Бураж, с изключение на тежката травма на главата, получава и фрактура на гръбначния дирек.

„ Бях на земята, погледнах нагоре и тя беше там (братовчедката), помня, че пристигнаха хора и питаха дали сме добре, след това всичко ми се губи, “ споделя Бураж в изказването.

Ако тогава здравната помощ е закъсняла с 30 минути, тя е щяла да загине от загуба на кръв.

След случая Бураж не можела да одобри метода, по който наподобява и обмисляла вариантите за пластична интервенция. Естествено, била уплашена, само че желала да види какво могат да създадат докторите.

„ Бях на път да се примиря с протезата, с цел да приключа със страховете, само че желаех същинско ухо, “ споделя Бураж.

Въпреки че това е първият случай на реорганизация на ухо, осъществена от хирург на американската войска, концепцията за „ развъждане “ на ухо не е нова за здравната просвета.

През 90-те години шокираща, само че действителна фотография на мишка с нещо, което наподобява като човешко ухо на гърба си, получи огромна публичност. Станал прочут като „ Мишката Ваканти “ (Vacanti Mouse), гризачът е част от проучване, целящо да ревизира, дали могат да се отглеждат човешки уши от хрущял.

Има най-малко още два случая, в които доктори са правили процедури като тази, през която минава Бураж. През 2012 жена губи ухото си, поради рак и получава ново, отгледано в ръката й, оповестява ABC News, а няколко години по-късно China Daily разказва сходен случай на мъж, потърпевш в злополука.

Сега Бураж към този момент има две уши, само че възобновяване й не е завършило. В допълнение към транспланта, епидермис от ръката й ще се употребява за унищожаване на белег към лявата линия на челюстта й, се споделя в прессъобщанието.

Бураж споделя, че е разчувствана и се усеща оптимистично, защото остават още единствено две интервенции.

„ Беше дълъг развой, само че се върнах “, прибавя тя.

2018 © The Washington Post

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР